Αυτήν την περίοδο μιλήσαμε με πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Το ερωτηματολόγιο της ΗΠΖ ήρθε να καλύψει μία ανάγκη και δική μας και πολλών, που ήθελαν να απαντήσουν.
Μια καινούργια κανονικότητα
Umberto Davoli / Αρθρογράφος
Ποιος θα δεχόταν στο κινητό του μια εφαρμογή που προειδοποιεί πως ήρθε σε επαφή με άτομο που νοσεί; Η έκτακτη κατάσταση μπορεί να επιμηκυνθεί στο επόμενο διάστημα με σκοπό έναν μεγαλύτερο έλεγχο της κοινωνίας; Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο σε περίπτωση οδήγησης της κατάστασης σε πλήρη κοινωνικό έλεγχο; Ας εξετάσουμε λοιπόν τα αποτελέσματα αυτών των ερωτήσεων.
Ανακουφίστηκα διαβάζοντας ότι, παρά την πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκρατίας των πολιτών από όλα τα Μ.Μ.Ε., η πλειοψηφία (41% ) δηλώνει ότι δεν δέχεται την εφαρμογή, το 37% υποψιάζεται την εκμετάλλευση από αυτή την έκτακτη κατάσταση με σκοπό έναν μεγαλύτερο έλεγχο της κοινωνίας, ενώ το 67% δεν αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο, αν οδηγηθούμε σε πλήρη έλεγχο της κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πόσο σημαντικά θεωρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό που δηλώνει αντίθετη γνώμη (28% υπέρ της εφαρμογής, 22% ότι δεν ανησυχεί για επιμήκυνση της έκτακτης ανάγκης με περισσότερο κοινωνικό έλεγχο).
Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτό το ποσοστό υποτιμά βασικά δικαιώματα όπως την ελευθερία και την ιδιωτικότητα. Ούτε πιστεύω ότι ονειρεύεται μια κοινωνία σε απόσταση και την κατάργηση των ανθρώπινων επαφών.
Από την άλλη είχα την ευκαιρία να μιλήσω, και πολλές φορές να κοντραριστώ, με πολλά από τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το ποσοστό και μου δήλωναν ότι η άποψή τους δεν είναι καθοδηγούμένη από έναν ανεξέλεγκτο φόβο ή από έναν πρωτοφανή πανικό…..
Και τότε από πού πηγάζει αυτή η ανοχή σε μια υποτιθέμενη, αόριστη αναστολή της δημοκρατίας και αυτή η αδιαφορία για την πιθανή απόπειρα εισαγωγής ενός πλήρους ελέγχου της κοινωνίας;
Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσοστού απλά αντιδρά στην απαράδεκτη ρητορική της συνωμοσίας, που τα τελευταία χρόνια, αλλά ειδικά σε αυτή την περίπτωση, κατάφερε να μονοπωλήσει τα social media, διοχετεύοντας τον κοινωνικό θυμό μέσω συντηρητικών αφηγήσεων εναντίον ενός αποδιοπομπαίου τράγου. Μια κατανοητή αντίδραση στο παραλήρημα που θέλει τον ιό κατασκευασμένο στα εργαστήρια της Κίνας, της Ρωσίας, από τον Soros, τον Bill Gates, κ.τ.λ.
Αν αυτή η αντίδραση είναι όμως κατανοητή είναι επίσης λανθασμένη, επειδή συμβάλλει στην απορρόφηση ενέργειας και δύναμης από μια ειλικρινή και δίκαιη αντίσταση σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που είναι η πραγματική αιτία πολλών κακών: ταξικών ανισοτήτων, φτώχειας, καταναλωτισμού, καταστροφής του περιβάλλοντος και οπωσδήποτε πανδημιών.
Πλατφόρμα: https://kwiksurveys.com/
Διάρκεια: 28 Απριλίου – 8 Μαΐου 2020 | Πλήθος απαντήσεων: 1410
• Ποσοστό Συμμετοχής Ανδρών / Γυναικών*: 40% / 60%
• Συμμετοχή ανά Ηλικιακή κατηγοριοποίηση*: 18-24: 8%, 25-35: 19%, 36-49: 35%, 50-65: 34%, 65 και άνω: 6%
• Οικογενειακή Κατάσταση*: Μόνος/η: 30%, Δύο άτομα: 24%, Με παιδιά (1): 16%, Με παιδιά (2) 19%, Με παιδιά (3+): 4%, Άλλο: 7%
• Οικονομική κατάσταση*: Κακή: 16%, Μέτρια: 67%, Καλή: 18%
• Τετραγωνικά μέτρα χώρου διαμονής κατά την καραντίνα*: έως 50 τμ. 13%, 51-70 τμ. 19%, 71-100 τμ. 40%, 101 τμ. και άνω: 28%
• Εργασία κατά την περίοδο της καραντίνας*: καθόλου: 38%, εκ περιτροπής: 11%, τηλε-εργασία: 24%, κανονικά: 16%, άνεργος-η: 10%
• Τόπος Διαμονής*: Αθήνα: 76%, Επαρχία: 21%, Εξωτερικό: 4%
*Λόγω αυτόματης στρογγυλοποίησης από την πλατφόρμα, ενδέχεται το σύνολο να είναι από 98-102%