Στην διάρκεια της καραντίνας, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον άρτι εκλεγέντα δήμαρχο της συμπρωτεύουσας, το πλούσιο βιογραφικό και η εμπειρία του οποίου έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών από μέρους των συμπολιτών του. Ο πάντοτε δραστήριος πολιτικά Κωνσταντίνος Ζέρβας απάντησε σε ό, τι ερωτήθηκε με σαφήνεια, καθαρότητα και απλότητα, όπως συνηθίζει, αν και θα είχε ενδιαφέρον μαζί του και μια εκτενής συζήτηση σχετικά με το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, έναν ιστορικό και υψίστης πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας θεσμό. Ο δήμαρχος ελπίζει αυτή η κατάσταση να οδηγήσει στην διαμόρφωση μεγαλύτερης ωριμότητας και ευσυνειδησίας μας ως ανθρώπων και ως πολιτών, ενώ δεν διστάζει να τονίσει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης υπήρξε από τους πρώτους στην χώρα που έσπευσε να σταθεί ενημερωτικά και όχι μόνο στο πλευρό των πολιτών, από την στιγμή που ο κορωνοϊός έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας.
Σημείωση: Ορισμένες ερωτήσεις οφείλουν να αναγνωσθούν υπό το πρίσμα του ότι πραγματοποιήθηκαν μερικές εβδομάδες πριν την λήξη της καραντίνας. Λόγω του φορτωμένου προγράμματος του Δημάρχου, η συνέντευξη δεν ήταν δυνατό να δημοσιευτεί νωρίτερα.
Κύριε Ζέρβα, ήσαστε προετοιμασμένος για μια τέτοιου βεληνεκούς δυσκολία, η οποία έμελλε να συμβεί στην διάρκεια της θητείας σας ως δημάρχου; Πώς αντιδράσατε όταν συνειδητοποιήσατε ότι έχετε ένα πολύ δύσκολο έργο και δη ευαίσθητο, που αφορά στην υγεία και την ζωή των πολιτών;
Είχαμε καθημερινή ενημέρωση από την πρώτη στιγμή για την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινήσαμε να ενεργούμε αμέσως μετά την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης. Το πρώτο κρούσμα έτυχε να εμφανιστεί στην πόλη μας, εντός του Δημαρχείου. Ως διοίκηση ήμασταν έτοιμοι, οργανωμένοι και με επάρκεια υλικών.
Είχαμε ήδη παραγγείλει σημαντικές ποσότητες ατομικών μέσων προστασίας και αντισηπτικών καθώς και ενημερωτικό υλικό το οποίο άμεσα τοποθετήθηκε σε στάσεις του ΟΑΣΘ και σε όλα τα δημοτικά κτίρια για την σωστή ενημέρωση των πολιτών. Έκτοτε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κυρίως προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις απολυμάνσεων, εκτεταμένης καθαριότητας και όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των πολιτών.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φρόντισε για μια σειρά κοινωνικών δράσεων με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Τι έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής και τι υπάρχει στον ορίζοντα του ενός μήνα που, πιθανώς, απομένει μέχρι μια πρώτη μεγάλη ανάσα από όλο αυτό που μας συμβαίνει;
Η προστασία των πολιτών ήταν από την πρώτη στιγμή πρώτο μας μέλημα. Πρώτη κίνηση ήταν η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Υπάλληλοι από υπηρεσίες που σταμάτησαν να λειτουργούν μέσω πανδημίας απασχολούνται και εξυπηρετούν ημερησίως 60 με 80 περιπτώσεις συνανθρώπων μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν βασικές τους ανάγκες.
Προχωρήσαμε από την πρώτη μέρα και ήμασταν από τους πρώτους δήμους στην χώρα, που αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα μοιράσαμε μαζικά ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, τοποθετήσαμε ενημερωτικό υλικό σε όλα τα δημοτικά κτίρια και στις στάσεις του ΟΑΣΘ. Ξεκινήσαμε απολυμάνσεις σχολείων και δημοτικών κτιρίων, φροντίσαμε για την υγεία των εργαζομένων εντός των κτιριακών δομών με την παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Βρεθήκαμε δίπλα στους μαθητές καθώς οργανώσαμε σχολικά μαθήματα μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης TV100.
Σε συνεργασία με εθελοντές ψυχολόγους εγκαινιάσαμε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.
Ανέλαβα πρωτοβουλία συντονισμού και κινητοποίησης επιχειρηματικών δυνάμεων της Βορείου Ελλάδας ώστε με συντεταγμένο τρόπο να ενισχύσουμε όλοι μαζί το εθνικό σύστημα υγείας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκδώσαμε ειδικές οδηγίες προς του πολίτες με ενημερωτικό σποτ για την διαχείριση των απορριμμάτων ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας να μην κινδυνεύσουν από ενδεχόμενη έκθεση στον κορωνοϊό. Μοιράσαμε γλαστράκια από τα φυτώρια του Δήμου στους πολίτες στέλνοντας το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι».
Λάβαμε πρωτοβουλία συγκέντρωσης πρώτων υλών από καταστήματα στο χώρο της εστίασης, ώστε να δημιουργήσουμε γεύματα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, ανακοινώσαμε δέσμη οικονομικών μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας, μεριμνήσαμε για την σίτιση των αδέσποτων ζώων, θέσαμε σε λειτουργία προσωρινή δομή φιλοξενίας αστέγων, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες. Υπάλληλοι του Δήμου με εθελοντές της ΧΑΝΘ κάνουμε διανομή τροφίμων κατ΄ οίκον σε δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου σε ευπαθείς ομάδες. Οργανισμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης αναρτούν καθημερινά στα social media εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο για την απασχόληση των παιδιών που βρίσκονται στο σπίτι.
Επικοινωνείτε με την Κυβέρνηση ως Δήμος; Λαμβάνετε υποστήριξη, συμβουλευτική και όχι μόνο; Γενικώς, πιστεύετε ότι υπάρχει ορθός συντονισμός της Κεντρικής Διοίκησης με τους δήμους της χώρας;
Η επικοινωνία και η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, είμαι ικανοποιημένος από τον προγραμματισμό και κυρίως από την γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες που προέκυψαν. Πέραν της κυβέρνησης όμως εξαιρετική και ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε προσωπικό επίπεδο, τι σημαίνει για εσάς, έναν δραστήριο και ενεργό πολιτικό το “Μένουμε Σπίτι”; Πώς το πραγματώσατε ως Κωνσταντίνος Ζέρβας;
Η έκτακτη κατάσταση έφερε και έκτακτες ανάγκες. Για μένα και τους συνεργάτες μου στον Δήμο το «Μένουμε Σπίτι» σημαίνει περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη προσήλωση στην φροντίδα των πολιτών, διεύρυνση της αλληλεγγύης και της ανταπόκρισης του Δήμου στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Να το πω απλά, η ευθύνη μεγάλωσε, οι ώρες εργασίες αφορούν το σύνολο της ημέρας αλλά τα έχουμε καταφέρει καλά μέχρι τώρα και συνεχίζουμε. Ακολουθώντας όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας βρίσκομαι όπου υπάρχει ανάγκη, στα έργα που τρέχουν, στις δράσεις που πραγματοποιούμε, στην οργάνωση όλων όσων με αφορούν. Είμαι παντού γιατί αυτό πρέπει να κάνει ένας Δήμαρχος.
Είστε σε επαφή με τους επιχειρηματίες και τους εμπορικούς συλλόγους της πόλης σας, είμαι βέβαιη. Τι αφουγκράζεστε, ποιες είναι οι κυρίαρχες ανησυχίες;
Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί η επόμενη μέρα, πως θα ανταπεξέλθουν οικονομικά μέχρι να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς αλλά κυρίως πότε θα τελειώσουν όλα αυτά. Θα είναι δύσκολο, υπάρχει έντονη ανησυχία, είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση για όλους. Αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, λάβαμε ως διοίκηση δέσμη σημαντικών μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας.
Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για την Θεσσαλονίκη και για την χώρα ευρύτερα; Σίγουρα, οι οικονομικές συνέπειες της “καραντίνας” θα είναι απολύτως εμφανείς…
Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. Οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει μέχρι στιγμής και διαχειρίζεται την κατάσταση προσαρμοζόμενη στα δεδομένα που ζούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα λύθηκαν ή ότι δεν θα δυσκολευτούμε. Και ο Δήμος θα έχει να αντιμετωπίσει σειρά οικονομικών ζητημάτων που θα αφορούν στα έσοδα του και την προσαρμογή του προϋπολογισμού του.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ως χώρα πηγαίνουμε πολύ καλά, δεν γνωρίζουμε όμως το χρονικό βάθος της κρίσης, άρα οτιδήποτε υποστηρίξουμε προφανώς είναι παρακινδυνευμένο. Ταμείο κάνουμε όταν γνωρίζουμε επαρκώς όλα τα στοιχεία και από την μια κατάσταση πάμε στην επόμενη. Το σίγουρο είναι ότι μετά την πανδημία πρέπει πολλές προτεραιότητες να αναθεωρηθούν, καθώς μας περιμένει μια παγκόσμια ύφεση. Έχουμε διδάγματα από το πρόσφατο παρελθόν που αναλογικά μπορούν να δείξουν τον δρόμο.
Αυτή την περίοδο, οι πολιτικές επιμέρους διαφωνίες, τα ιδεολογικά χάσματα και οι κομματικές ίντριγκες έχουν μπει στην άκρη. Όμως, πόσο σημαντική, κατά την άποψή σας, παραμένει η Πολιτική και η Δημοκρατία για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων;
Τέτοιες κρίσεις αντιμετωπίζονται με συνεννόηση, σύμπνοια και κυρίως υπευθυνότητα από κάθε πλευρά. Η Δημοκρατία και η πολιτική αποτελούν δεδομένα για την χώρα και το πολιτικό μας σύστημα και φυσικά λειτουργούν καταλυτικά για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Θα ήθελα την άποψή σας για τους “πρωταγωνιστές” των ημερών, κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Έχουν αναχθεί σε ένα είδος celebrities, οι πολίτες τους έχουν καθημερινά μες στο σπίτι και άρα ασχολούνται πολύ μαζί τους και με τις προσωπικές τους ζωές. Τυχαίνει να τους γνωρίζετε μήπως προσωπικά;
Θέλω να πω ότι πρωταγωνιστές των ημερών είναι όλοι οι Έλληνες που πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών και της κυβέρνησης. Αναμφίβολα ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς πρωταγωνιστούν από την πλευρά τους στην καθημερινότητα μας με ουσιαστικό τρόπο. Με τον κ. Χαρδαλιά έχουμε γνωριστεί στο πλαίσιο της συνεργασίας μας που είναι σε καθημερινή βάση. Είμαι ικανοποιημένος από την αμεσότητα και τον γρήγορο χρόνο ανταπόκρισης της Πολιτικής Προστασίας στα ζητήματα που προκύπτουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Όλο αυτό, κύριε Ζέρβα, σας δίδαξε κάτι; Θέλω να πω, στοχεύετε να προετοιμάσετε την πόλη σας και τις δομές της για τυχόν νέα έξαρση του ιού από χειμώνα, αλλά και από μελλοντικές τέτοιου τύπου απειλές;
Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει εφησυχασμός ή αυτόματη επιστροφή σε όσα γνωρίζαμε. Η προσοχή μας σε θέματα ατομικής προστασίας, υγιεινής και γενικής προσοχής της υγείας των πολιτών θα συνεχιστούν. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί αυτόματα, γι΄ αυτό οι δομές, οι υπηρεσίες, όλα όσα αναπτύξαμε θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα επαναλειτουργήσουν άμεσα εάν έχουν τεθεί σε προσωρινή παύση.
Τι είναι αυτό που σας έλειψε περισσότερο αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο; Και τι είναι αυτό που θα κάνετε εσείς προσωπικά, ως άτομο, την μέρα κατά την οποία θα μας επιτραπεί η συνέχιση της “κανονικότητάς” μας;
Η αλήθεια είναι ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω μεταξύ άλλων φυσικά είναι μια βόλτα με το ποδήλατο μου στην παραλία μας, πολύ νωρίς το πρωί. Μου έχουν λείψει όλα όσα έλειψαν σε όλους μας. Αυτό που δεν θα μου λείψει σίγουρα είναι η υποσυνείδητη καχυποψία που υπάρχει στην πλειοψηφία των πολιτών, ο φόβος του ιού.
Θα βγούμε, λέτε, καλύτεροι ως άνθρωποι από όλο αυτό, θα έχουμε “μαλακώσει”, ενωμένοι απέναντι σε κοινούς και απρόβλεπτους εχθρούς, όπως ένας ιός; Ή…δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα;
Θεωρώ δεδομένο ότι αυτή η κατάσταση με όλα όσα συμπεριλαμβάνει θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ως άτομα. Θα γίνουμε πιο ώριμοι και περισσότερο ανεκτικοί, λιγότερο εγωιστές και ατομιστές. Δεν είναι απλό, ούτε θα φανεί το πρώτο διάστημα. Αλλά πιστεύω ότι θα μας αλλάξει και θα γίνει αντιληπτό τα επόμενα χρόνια από τη συμπεριφορά μας.