Εμείς οι Έλληνες τρέφουμε μεγάλη αγάπη για το σουβλάκι. Το θεωρούμε εθνικό μας φαγητό κι αισθανόμαστε υπερηφάνεια που οι ξένοι το λιγουρεύονται προτού καν πατήσουν το πόδι τους στη χώρα.
Μερικές φορές όμως νιώθουμε ότι το σουβλάκι μας… απατά όταν το δοκιμάζουμε σε πρόχειρες εκτελέσεις, από ψητοπωλεία που έχουν ξεχάσει τη σημασία της ποιοτικής πρώτης ύλης και του σωστού ψησίματος.
Το Έρως Εστί Σουβλάκι στην Καλλιθέα αποκαθιστά την ερωτική μας σχέση με το σουβλάκι, κεραυνοβολώντας μας με τη νοστιμιά, τις χορταστικές μερίδες και το μεράκι του χειροποίητου, που είναι φανερό σε κάθε μπουκιά.
Στην είσοδο του σταθμού του Ηλεκτρικού της Καλλιθέας, αυτό το ψητοπωλείο τραβάει το βλέμμα με το λευκό και τα άλλα γήινα χρώματά του, την τεχνοτροπία στους τοίχους με την εμφανή πέτρα, τα λουλούδια σε γλάστρες και βαζάκια στα τραπέζια και με έναν άγγελο ζωγραφιστό στο χέρι, που τον φανταζόμαστε να σημαδεύει με τα βέλη του όσους δοκιμάζουν το πρώτο κομμάτι από ένα καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, ή κάποιο άλλο από τα λαχταριστά εδέσματα.
Προτού σε ψήσουμε να δοκιμάσεις τα κρεατικά, ας βάλουμε στο τραπέζι ορεκτικά. Μας ενθουσιάζουν τα twister φρέσκιας πατάτας, αυτοί οι περίτεχνα κομμένοι «ανεμοστρόβιλοι» που απολαμβάνεις με τσένταρ και μπέικον ή με τρίμμα φέτας και αυγά μάτια.
Εξαιρετικές επιλογές είναι η χειροποίητη τυροκαυτερή, τα μαμαδίσια κεφτεδάκια, το μερακλίδικο παστουρμαλί και οι μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα, φέτα και γκούντα. Κανονικό γεύμα από μόνες τους είναι η σαλάτα του Καίσαρα με μια γενναιόδωρη δόση γύρο κοτόπουλο ή χοιρινό, και η σαλάτα με το όνομα του μαγαζιού, που περιέχει σπανάκι, ρόκα, μείγμα μαρουλιών, σταφίδες, κουκουνάρι, παρμεζάνα, ντοματίνια και σως.
Ας περάσουμε όμως στα κρεατικά, γιατί τόση ώρα μας έχει σπάσει την μύτη η μυρωδιά του κάρβουνου. Τα καλαμάκια φτιάχνονται στο χέρι, ενώ όλα τα κρεατικά παίρνουν από το ψήσιμο στα κάρβουνα την τσικνιστή γεύση και μυρωδιά, που ξυπνάει μνήμες παράδοσης.
Δοκίμασε το χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι και θα καταλάβεις τι εννοούμε, αλλά και το κοντοσούβλι, το εξοχικό, τη χοιρινή κορτεζίνα και τη γουρουνοπούλα, που η γεύση τους θα σε μεταφέρει σε σκηνικό χωριού και υπαίθρου. Χορταστικές ιδέες είναι τα burgers, οι σκεπαστές και τα XL τυλιχτά, που μπορείς να γεμίσεις με οποιοδήποτε κρεατικό.
Στο Έρως Εστί Σουβλάκι είναι αυστηροί με την ποιότητα (δεν σερβίρουν φαγητό δεύτερη μέρα) κι αυτό το καταλαβαίνεις στα ερωτοχτυπημένα πρόσωπα των κρεατοφάγων πελατών του ψητοπωλείου!