Αύγουστος 1931. Πρεμιέρα. Όλη η Αθήνα εκεί… Πού; Μηθύμνης και Μοσχονησίων… πλατεία «Ανθεστηρίων», (ανεπίσημα) «Αγάμων», «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ». Η «Μάνδρα του Αττίκ»!
Τόσα πολλά ή λίγα χρόνια, αλλά το μόνο που δεν άλλαξε σ’ αυτή τη γειτονιά της Αθήνας είναι η ταύτισή της με τον Πολιτισμό και τα Γράμματα. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το πόσοι και ποιοι έμεναν και μένουν εδώ, άνθρωποι της Τέχνης. Σήμερα, 2025 παραμένουν τρεις πολυχώροι: «STUDIO», Βελισσάριος Κοσσυβάκης: «Όσοι μεγαλώσαμε και μάθαμε εδώ τον πολιτισμό αισθανόμαστε υποχρέωση να συνδράμουμε να λάμψει ξανά». 58 χρόνια λειτουργίας. «ΘΥΜΕΛΗ» Έλλη Βοζικιάδου, Λόρνα Κούτση: «Συνεχίζω την ιστορία αυτού του χώρου που ξεκίνησαν η Έλλη Βοζικιάδου και ο Διονύσης Κούτσης με την πεποίθηση ότι τα δύσκολα πέρασαν και η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει!» 45 χρόνια λειτουργίας. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» – σπίτι Καραγάτση, Βασίλης Βλάχος: «Περάσαμε κάποια χρόνια δύσκολα, αλλά θα επανέλθουμε».

Οι τρεις αυτοί μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις πάντα κάτι καινούργιο, με σεβασμό στο παρελθόν και κρατούν τη σημαία του Πολιτισμού ψηλά. Την περίοδο του κορονοϊού δόθηκαν χρήματα στον πολιτισμό στο κέντρο της Αθήνας, αλλά η πλατεία είναι εκτός κέντρου… Βοήθεια λοιπόν, μέχρι τώρα, από πουθενά, σε μία ομολογουμένως δύσκολη περιοχή. Οι κάτοικοι όμως δεν θα πρέπει να έχουν παράπονα, γιατί στην πλατεία και σιντριβάνι μπήκε και οι ένοικοι του δημαρχιακού μεγάρου την φώτισαν προεκλογικά. Τα εύσημα στην αστυνομία που κάθε τόσο και μόνο με την παρουσία της αποτρέπει τις παραβατικές συμπεριφορές. Δίπλα, πολύ κοντά, υπάρχουν κι άλλοι χώροι όπως –προλάβαμε να πάμε και θα συνεχίσουμε στην ευρύτερη περιοχή– το «ΣΙΝΕ ΑΤΤΕΝΕ», που λειτούργησε πάλι με ενδιαφέρουσες αλλαγές. Μάκης Πανταζάτος: «Η περιοχή ήταν ένα στολίδι. Γιατί να μην την ξανακάνουμε;».
Η συνέχεια σε επόμενα τεύχη και στον ΕΛΛΑΔΑ sports 94,3 στην εκπομπή μας «Η Ελλάδα σήμερα».