Ο ιδιοκτήτης ενός από τα πλέον ξεχωριστά barber shops της πόλης, που δραστηριοποιείται στην γειτονιά του Περιστερίου, απαντά σε δέκα ερωτήσεις, κάνοντας μία σύντομη παύση από τις φαλτσέτες και τα ψαλίδια. To Μπαρ Μπεράδικό του άνοιξε τον Δεκέμβρη του 2014 και απασχολεί τρία άτομα. Έχει ένα ιδιαίτερο ύφος, με επιρροές από Δυτική Αμερική και Ολλανδία και διαφοροποιείται εμφανώς από τα απλά κομμωτήρια ή κουρεία. Το ξύλο, η επιλογή bourbon whiskey και η ροκ μουσική παραπέμπουν σε στοιχεία καθαρά αντρικά. Οι πιστοί πελάτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά εκτιμούν τις ποιοτικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν εκεί, αλλά και την πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα ενός χώρου που θεωρούν στέκι τους. Ο Νίκος Λάππας επέλεξε να ανοίξει το μαγαζί του στην γειτονιά που μεγάλωσε, φιλοδοξώντας να την αναδείξει και να προσελκύσει κόσμο με αγάπη στο αυθεντικό, ακόμα και εκτός περιοχής.
Πώς αποφασίζει κανείς να ασχοληθεί με το barbering; Ή μήπως…δεν το αποφασίζει;
Αν και έκανα πολλές δουλειές στη αρχή, η κομμωτική ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε αλλά άργησα να το πάρω απόφαση. Στην ηλικία των 24 η απόφασή μου έμελλε να γίνει καθοριστική. Ασχολήθηκα γενικώς με την κομμωτική αλλά όταν είδα αυτό που γινόταν στο εξωτερικό με το barbering με κέρδισε αμέσως.
Το Μπαρμπεράδικο άνοιξε μέσα στην κρίση. Πώς πάρθηκε η απόφαση και τι ανταπόκριση είχε τον πρώτο καιρό;
Ήταν όντως μια τολμηρή απόφαση μέσα στην κρίση. Αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες στην αρχή, αλλά όταν πρόκειται ένα όνειρο να γίνει πραγματικότητα συνήθως δεν σταματάς πουθενά. Στην αρχή ο κόσμος ήταν λίγο επιφυλακτικός ως το πρώτο μπαρμπέρικο στο Περιστέρι, όμως σύντομα κερδίσαμε το στοίχημα με τη διάθεση, την τέχνη και το λανσάρισμα του νέου στυλ.
Νίκο, τι πιστεύεις για την μόδα στα αντρικά κεφάλια; Σίγουρα, δεν πηγαίνουν όλα σε όλους. Εσείς στο μαγαζί προτείνετε στιλ στους πελάτες σας; Τι σας ζητούν συνήθως εκείνοι;
Το Μπαρμπεράδικο δεν ακολούθησε ποτέ τη μόδα αλλά ένα καθαρά προσωπικό του στυλ, το οποίο και προσπαθούμε να περάσουμε στους πελάτες μας. Δεν δημιουργούμε μόδα αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στον κάθε πελάτη.
Πώς βλέπεις το Μπαρμπεράδικο σε πέντε χρόνια; Θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιο “αδελφάκι” στην Αθήνα;
Νομίζω πως η δουλειά μας είναι 100% προσωπική. Το Μπαρμπεράδικο έχει δημιουργηθεί από μία παρέα που όλο μεγαλώνει και όταν την έχεις δημιουργήσει ο ίδιος δεν μπορείς να εμπιστευτείς το μαγαζί σε τρίτους, δεν θα είσαι ο ίδιος και το μαγαζί δεν θα έχει την ίδια ταυτότητα. Επομένως μένουμε στα λίγα και καλά.
Πώς ήταν η εμπειρία της επίσκεψης των Ολλανδών Schorem στο μαγαζί σας; Τι κρατήσατε από την συνάντηση μαζί τους;
Οι Schorem είναι 100% μπαρμπέρηδες και παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Αυτό που με κέρδισε ήταν η εξωστρέφειά τους και το ότι με το που μπήκαν στο μαγαζί το έκαναν αμέσως δικό τους. Φυσικά κρατάω τη γνώμη τους για το μαγαζί που το θεώρησαν από τα πιο μικρά και στιλάτα μπαρμπέρικα της Αθήνας.
Έχεις κουρέψει κάποιον πολύ διάσημο άντρα; Είναι κάποιος που θα ήθελες να είχες πελάτη σου ή, έστω, να τον περιποιηθείς κάποια στιγμή «με τα χεράκια σου»;
Όχι, δεν έχω κουρέψει ακόμα κάποιον διάσημο. Θα ήθελα όμως να περιποιηθώ τον πρωταγωνιστή της σειράς Vikings -ούτε το όνομά του δεν ξέρω βέβαια- γιατί φαίνεται φοβερός τύπος με στυλ.
Ποιο είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο που βρίσκεται μες στο κατάστημά σου αυτήν την στιγμή;
Είναι η φωτογραφία του προπάππου μου, ο οποίος ήταν μπαρμπέρης στην Αμερική, μαζί με τα προσωπικά του εργαλεία που κοσμούν το μαγαζί.
Έχεις σκεφτεί ποτέ να προσφέρεις και κάποιου είδος κοινωνικό έργο μέσα από την επιχείρηση; πχ. να προσφέρεις δωρεάν κουρέματα, να κάνεις προσφορές σε φοιτητές ή ανέργους, να κουρέψεις στο πλαίσιο κάποιας κοινωνικής δομής ή δράσης;
Έχω σκεφτεί να οργανώσουμε μια ομάδα, ώστε μια φορά το μήνα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα παιδάκια στην Κιβωτό του Κόσμου.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ώρα μες στο Μπαρμπεράδικο; Στο άνοιγμα, ας πούμε, ή στο κλείσιμο;
Όταν έρχονται οι πολύ κοντινοί πελάτες και συζητάμε ανοιχτά προσωπικά μας θέματα και κάνουμε χαβαλέ. Συνήθως αυτό συμβαίνει στο κλείσιμο μαζί με ένα ποτό.
Γιατί να έρθει κάποιος στο δικό σου μπαρμπέρικο, όταν υπάρχουν δεκάδες άλλα και σχεδόν παντού, πια, γύρω του; Τι σας κάνει ξεχωριστούς;
Νομίζω πως πέραν της τεχνικής και ότι είμαστε από τα πρώτα μπαρμπέρικα στο χώρο, έχουμε το πλεονέκτημα να δημιουργούμε προσωπικές σχέσεις με το κοινό.
ΜΠΑΡ ΜΠΕΡΑΔΙΚΟ
Μωρογιάννη 46, Περιστέρι | Τ: 210 57 43 233
Fb: @barberadiko.gr
IG: @Barberadiko