Το Μακεδονικό Ψητοπωλείο είναι πια η συνήθεια που έγινε λατρεία. Γεύση παραδοσιακή, αυθεντικά χειροποίητα προϊόντα, εξαιρετική πρώτη ύλη και τέχνη στο ψήσιμο και στο τύλιγμα είναι όσα το κάνουν να ξεχωρίζει χρόνια τώρα. Το πρώτο κατάστημα βρίσκεται στα Ιλίσια, ενώ η αγάπη του κόσμου οδήγησε και στη δημιουργία ακόμη ενός καταστήματος στην Καισαριανή.
Ονομαστό από το 1974, το εστιατόριο-ψητοπωλείο «Μακεδονικό» διακρίνεται για τη νοστιμιά και την ποιότητα. Ξεκίνησε από τα Ιλίσια με αυθεντικό, παραδοσιακό πιτόγυρο και καλαμάκι, κλίμα παρεΐστικο, γρήγορη εξυπηρέτηση και πολύ καλές τιμές.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδήγησε στη δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος στην Καισαριανή. Εκεί, μας περιμένουν κι άλλες γευστικές εκπλήξεις εκτός από το «εθνικό» μας φαγητό. Στα τραπεζάκια του μπορούμε να απολαύσουμε και πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, όπως και πλούσιες δροσερές σαλάτες. Για χορταστικές και απολαυστικές λιχουδιές από το πρωί έως το βράδυ, οι δρόμοι οδηγούν στο «Μακεδονικό».
Μάλαμας Μανάφης | Συνιδιοκτήτης στο «Μακεδονικό Ψητοπωλείο»
Ο Μάκης άρχισε να εργάζεται στο «Μακεδονικό» από το 1989, ίσως και λίγο νωρίτερα, όταν μάζευε τραπεζάκια και δεν είχε ακόμη αρχίσει να μαθαίνει την τέχνη του ψησίματος και, στη συνέχεια, του τυλίγματος. «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», όπως μας είπε χαρακτηριστικά, έβαλε μεράκι και πλέον είναι συνιδιοκτήτης του καταστήματος, ενώ συνεχίζει να δουλεύει κανονικά.
Το σουβλάκι ως γεύμα έχει ανταγωνιστή στο φαγητό ή δεν θα πεθάνει ποτέ;
Πάντα υπάρχει ανταγωνισμός, όμως νομίζω ότι πρόκειται για ένα είδος συνυφασμένο με την ελληνική κουλτούρα. Επομένως, για μένα δεν θα πεθάνει ποτέ. Εξάλλου, έχει υποστεί και το σουβλάκι τροποποιήσεις στο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχει ακόμη το παραδοσιακό ψητοπωλείο, όπως είμαστε και εμείς, αλλά πλέον έχεις την επιλογή και για άλλα υλικά που παλαιότερα δεν φανταζόσουν.
Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά της επεξεργασίας του κρέατος μέχρι να φτάσει το σουβλάκι στα χέρια μας;
Είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Χρειάζεται γνώσεις και φυσικά πολλές υγειονομικές διαδικασίες. Επιπλέον, το κάθε κρέας χρειάζεται τη δική του διαδικασία και ο μάγειρας ή ο ψήστης πρέπει να έχει καλή γνώση του τι πρέπει να γίνει. Πάντως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει γίνει λίγο πιο γρήγορο και εύκολο. Όμως, αν θέλεις να έχεις εργαστήριο όπως εμείς και να δίνεις βάση στη χειροποίητη διαδικασία, εξακολουθεί και έχει τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του.
Ποια είναι η πιο περίεργη παραγγελία που έχετε λάβει;
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια, καθώς αν μια παραγγελία ήταν περίεργη το ‘90 (π.χ. καλαμαράκι τηγανητό στην πίτα!), σήμερα είναι εντάξει! Θυμάμαι όμως μια ιστορία τώρα που είπα για το ‘90. Τότε, αν θυμάστε, δεν υπήρχε η λογική του να μένουν τα καταστήματα ανοιχτά έως αργά. Έτσι, μια νύχτα, 4 η ώρα το πρωί, καλοκαίρι, εμείς κάναμε καθαριότητα στο μαγαζί και μπήκε ένας κύριος και λέει: «Ρε παιδιά, έχει κανένα σουβλάκι;» Εμείς τον κοιτάξαμε περίεργα και συνέχισε: «Είναι η γυναίκα μου 8 μηνών και θέλει σουβλάκι, έχω φάει όλη την Αθήνα». Ε, ανοίξαμε το grill, ψήσαμε, τα κεράσαμε και έως σήμερα είναι θαμώνας.
Για εσάς, αλάδωτη ή λαδωμένη πίτα;
Σωστά λαδωμένη πίτα, με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύει και τη γεύση και τα αρώματά της.
Γρηγορίου Αυξεντίου 74 , Ιλίσια
Τ.: 210 77 09 251
Λεωφ. Εθ. Αντιστάσεως 69-71,
Καισαριανή / Τ.: 210 72 30 030
FB: Μακεδονικό Ιλίσια
www.makedonikopsitopolio.gr