Ανάμεσα σε δουλειές, βόλτες, ραντεβού, καφέδες, βρέθηκα στα Πετράλωνα, μια γειτονιά στην οποία είχα πολλούς μήνες να βρεθώ. Με χαρά διαπίστωσα ότι άνοιξε ένα νέο μαγαζί στην οδό Τρώων, το οποίο σου τραβάει την προσοχή τόσο με το όνομά του, όσο και με την ομορφιά του χώρου του!
«Λεμονανθός» το όνομα, κάτι που σε κάνει να φαντάζεσαι ότι μέσα εκεί θα βρεις μυρωδάτα ελληνικά πιάτα, γευστικούς συνδυασμούς που θα σου θυμίσουν την κουζίνα της μαμάς.
Και έτσι συμβαίνει! Έφαγα, ήπια και αποφάσισα να μιλήσω στην Τζένη, την ιδιοκτήκτρια του «Λεμονανθού» που τον άνοιξε πριν 6 μήνες μαζί με τον αδερφό της, το Μιχάλη.
«Ονομάσαμε το μαγαζί «Λεμονανθό» γιατί τα παιδικά μας χρόνια μυρίζουν … λεμόνι».
Η Τζένη μεγάλωσε στο Αίγιο και κατάλαβα αμέσως τι ήθελε να μου πει: το Αίγιο και τα γύρω χωριά φημίζονται για τα εσπεριδοειδή και κυρίως για τα λεμόνια τους. Οπότε πιστέψτε με, όντας κι εγώ ένα παιδί που περνούσα τα καλοκαίρια μου στο γειτονικό Διακοπτό, αν μια μυρωδιά σου μένει από τις βόλτες με το ποδήλατο ή με τα πόδια είναι αυτή του λεμονιού.
«Τα παιδικά μας χρόνια είναι ένα… περιβόλι. Προερχόμαστε από οικογένεια παραγωγών, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε τις ρίζες μας»
Και τις ρίζες δεν τις τιμούν μόνο με το όνομα: η κουζίνα τους είναι ελληνική παραδοσιακή, με προσεγμένη πρώτη ύλη απευθείας από την Πελοπόννησο, τόσο στο κρέας και στα λαχανικά, όσο και στα αποστάγματα.
Στο «Λεμονανθό» θα βρείτε χοιρινό σελινάτο και κόκορα κρασάτο «λουκούμι», γιουβετσάκι με μοσχάρι, χοιρινή τηγανιά, λακέρδες, μεζέδες, ποικιλίες, τυρόπιτες, παστουρμαδόπιτες, λαδερά (με το ιμάμ να κρατάει τα πρωτεία της γεύσης), ό,τι «ελληνικό» λαχταρά η ψυχή σας και κυρίως, σε καλές τιμές!
Μοναδική όμως συνταγή αποτελεί το κοτσιδάτο γαρδουμπάκι, κι αυτό απευθείας από την Πελοπόννησο.
Γι’αυτό και ο «Λεμονανθός» συνοδεύεται από τον υπότιλο «Εδεσματοπωλείο»: η Τζένη θέλει να προσφέρει στον κόσμο όχι απλώς ένα πιάτο φαγητό, αλλά εκλεκτά εδέσματα.
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη. Ναι μεν ο σεφ μας είναι βραβευμένος στην Ισπανία, αλλά η πρώτη ύλη, το υλικό που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις παίζει βασικό ρόλο. Αυτό το μάθαμε, καθώς έχουμε σχεδόν 100 χρόνια παράδοση στην εστίαση».
Όταν τη ρώτησα ποιο μαγαζί έχουν «κάτω, στα δικά μας τα μέρη», ήμουν σίγουρη για την απάντηση: το μαγαζί στη Γέφυρα του Τσαγρή (μεταξύ Διακοπτού και Αιγίου), το μαγαζί που πάντα είναι η πρώτη μου επιλογή όταν πηγαίνω για ξεκούραση είτε οικογενειακά είτε με παρέα.
Όμως δεν με έκαναν (μόνο) όλα τα παραπάνω να αισθανθώ οικεία. Με έκανε και ο ίδιος ο χώρος: υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, φωτεινό με εκείνα τα μεγάλα, αρχοντικά Αθηναϊκά παράθυρα, γεμάτο ζεστασιά, όχι μόνο από την πέτρα στον τοίχο, από τους ανθρώπους.
Όλα και όλοι συμβάλλουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φιλική, σχεδόν οικογενειακή. Στο «Λεμονανθό» βρίσκεις το σπίτι σου!
«Δουλέψαμε πολύ σε όλα τα κομμάτια: στην επιλογή των πιάτων και των ποτών, στη διαμόρφωση του χώρου, στο να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τον κόσμο που έρχεται να περάσει καλά. Για να κάνεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να την αγαπάς πολύ. Κι εμείς την αγαπάμε βαθιά».
Πώς αλλιώς; Αφού αγαπούν το φαγητό, τη διασκέδαση, αλλά κυρίως τον ίδιο τον άνθρωπο.
«Με τον «Λεμονανθό», θέλουμε να φέρουμε στην Αθήνα την καταγωγή μας, την παράδοσή μας, τις ρίζες μας. Και όλα αυτά μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ποιότητα στα προϊόντα μας. 6 μήνες τώρα που έχουμε ανοίξει, έχουμε χτίσει κάποια πελατεία. Κόσμος έρχεται και ξανάρχεται, αλλά φυσικά έρχονται και περαστικοί που τους αρέσει ο χώρος ή οι μυρωδιές που κατακλύζουν την Τρώων ή το έχουν ακούσει από στόμα σε στόμα.»
Το όραμα της Τζένης και όλα αυτά που πρεσβεύει φαίνονται ξεκάθαρα τόσο στα λόγια της, όσο και στα έργα της. Το μαγαζί είναι απλά υπέροχο. Από όλες τις απόψεις. Και βάζει το δικό του λιθαράκι ώστε μια ιστορική Αθηναϊκή γειτονιά, να γίνει ακόμη ομόρφοτερη.
Μόλις μπείτε στην Τρώων, στο ύψος του «Ζέφυρου», θα ακούσετε φωνές και γέλια, καθώς ένα πολύβουο μελίσσι, θα σας περιμένει πάντα, ώστε να σας καλύψει κάθε ανάγκη για καλοπέραση. Κι αυτό το μελίσσι, δεν είναι άλλο από τον «Λεμονανθό».
Discussion about this post