Jenga’s Mondays
Αφού τις Δευτέρες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, ας τις ομορφύνουμε!
Πού; Στέπα
Περιοχή; Νεάπολη Εξαρχείων
Πότε; Δευτέρα 08/04/24 (✞ Ηρωδίωνος, Ρούφου, Ερμού αποστόλου, Κελεστίνου Ρώμης)
Θερμοκρασία: 22°C°, Υγρασία: 39%, Άνεμος: 31 km/h
Ανοίξιασε
Απρίλης. Ανοίγουν παράθυρα και καρδιές. Είναι μεσημέρι. Το κέντρο της Αθήνας μοιάζει να ξυπνάει από μια ημικρανία μηνών. Περπατάω στα Εξάρχεια, πάνω στις καινούριες μου σόλες αέρος. Πετάω ως τον πεζόδρομο της Δερβενίων και μπροστά στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων, τρακάρω μούρη με μούρη με τη Στέπα. Κοιτιόμαστε. Να μια πραγματικά φιλόξενη γωνιά για τους φλανέρ της πρωτεύουσας, σκέφτομαι. Sold. Μπορώ να κάτσω στα τραπεζάκια έξω, ή μέσα, δίπλα στις ανοιχτές τζαμαρίες, για να ’μαι κοντά στην κουζίνα και να κλέβω μυρωδιές, ή και στον πάνω όροφο, για να απομονωθώ και να γράψω με την ησυχία μου. Έξω καλύτερα. Να μπορώ να χαζέψω τα σκαλάκια της εκκλησίας και την Ασκληπιού να με κοιτάει που την κοιτάω.
Ο επιστήμονας
Παρέες μιλάνε και χειρονομούν πάνω απ’ τα freddo. Ένας νομάς του 21ου αιώνα, με laptop και ακουστικά εκπαιδεύει το υπάκουο beagle του στο savoir vivre της αθηναϊκής εστίασης. Παραγγέλνει -κρυφάκουσα, ναι- ακόμα ένα Onager. Στη μεγάλη μπάρα, ο Πάρης, προσεκτικός επιστήμονας, πάνω απ’ τους δοκιμαστικούς του σωλήνες, το φτιάχνει με προσήλωση. Όσο περνάει η ώρα, τα πολύχρωμα, super instagrammable cocktails, πληθαίνουν στα τραπέζια. Ζηλεύω και παραγγέλνω κι εγώ ένα. Ναι, τώρα μάλιστα. Τώρα ανοίξιασε.
Industrial αλλά ζεστή διακόσμηση κι αισθητική Αθηναϊκή και ιδιαιτέρως ταιριαστή με τη γειτονιά αυτή. Funk και soul μουσικές κι ανοίγω κι εγώ το laptop μου να αποτυπώσω κάπως την πορτοκαλί γεύση του Onager, την βότκα την αρωματισμένη με αρμπαρόριζα, καρότο, μαρμελάδα κουμκουάτ και lime. Τη γλυκόξινη, ανθική, φρουτώδη, νεραϊδίσια γεύση.
Η πλεκτάνη
Η Στέπα είναι η χαρά του foodie. Βασίλειο των street multiculti πειραγμένων γεύσεων· fish & chips και burgers και πεϊνιρλί και ραβιόλι σπανακόπιτα και ρεβυθοκεφτέδες. Τίποτα στημένο, τίποτα υπερβολικό. Πρώτα δοκιμάζω τα ριγκατόνι με μοσχάρι ραγού, φρέσκια ντομάτα και κρέμα από καπνιστό Μετσοβόνε.
Πρέπει να βρω τον σεφ, κατέχει μυστικά που χρειάζομαι. Ένα σωρό πιάτα, και τα αντίστοιχά τους σε vegan! Τώρα την καρδιά μου την κλέβει το smash burger. Προσγειώνεται στο τραπέζι μου με το διπλό του cheddar, με iceberg, μαρμελάδα μπέικον, μαγιονέζα και τις ολόφρεσκες τηγανιτές του πατάτες. Μπουκιά και παραφορά. It’s you and me, baby.
Θέλω τη συνταγή με όλα τα τρικς, αλλιώς δεν το κουνάω απ’ επαέ. Στήνω την πλεκτάνη μου. Ρωτάω, μαθαίνω. Περιμένω. Ο Αντώνης Maliqi εμφανίζεται ανυποψίαστος. Του ζητάω τα μυστικά του Burger και των ριγκατόνι, ούτε να το σκέφτομαι, λέει. Θα τα πάρει μαζί του στον τάφο, λέει. Παραδόξως το δέχομαι ψύχραιμα, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.
Οι παρέες ενώνονται, μιλάνε τα τραπέζια μεταξύ τους και κάθε μισάωρο επανατοποθετούνται στο χώρο, σαν άνετες γάτες, για να βρουν τον ήλιο. Μετά από λίγες ώρες στη Στέπα, έχω πιάσει φιλίες κι εγώ με τους μισούς. Τέτοια είναι η ατμόσφαιρα. Ανοίγεσαι εύκολα εδώ. Να πάρει, ήθελα να παραμείνω μυστηριώδης. Χάθηκα και βρέθηκα σ’ ένα μικρό καταφύγιο, που όσο του αφήνεσαι τόσο σε κερδίζει. Η ώρα κυλάει απαλά. Μετά από μερικές ζεστές συζητήσεις, δροσερά cocktails και ζουμερά πιάτα, πιάνω τον εαυτό μου να τεντώνεται σαν να ξύπνησε μόλις από χειμερία νάρκη, τόση άνεση.
Υ.Γ. Οι στέπες -νότια της Σιβηρίας- είναι ξηρές και κρύες απέραντες εκτάσεις γης. Η Στέπα των Εξαρχείων είναι ζεστή, υγρή, πρόθυμη. Μάλλον το όνομα επιλέχθηκε εξ αντιδιαστολής.
Στέπα
Ασκληπιού 61, Εξάρχεια
Τηλ. 210 3625552
Instagram