Ο Νίκος Βουλαλάς χαίρεται ιδιαίτερα που το ενδιαφέρον για τα ελληνικά αποστάγματα έχει εκτοξευτεί και προτείνει μεζέδες για να τα συνοδεύσεις στο σπίτι ή σε μεζεδοπωλεία.
Το ούζο, το τσίπουρο και η τσικουδιά διεκδικούν τον χαμένο χρόνο σου από την καθημερινότητα. Σου ζητούν να κάτσεις γύρω από το τραπέζι, να μοιραστείς μεζέδες, να ανταλλάξεις κουβέντες και να δεθείς με την παρέα σου. Το διάβαζα σε μια συνέντευξη του αποσταγματοποιού Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου και το σκεφτόμουν έντονα ένα βράδυ που ο σερβιτόρος μάς ζήτησε δώδεκα παρά τέταρτο να τον πληρώσουμε, κάνοντας αυτή την άχαρη υπενθύμιση ότι θα πρέπει να έχουμε φύγει μέχρι τα μεσάνυχτα σαν Σταχτοπούτες.
Μέχρι τώρα ξέραμε τα πάντα για τα εθνικά ποτά άλλων λαών, όπως των Σκοτσέζων ή των Μεξικάνων. Βλέπω πλέον διορατικούς και αλληλέγγυους στην εγχώρια ποτοποιία bartenders να έχουν ξεκινήσει κάτι σαν σταυροφορία για την ανάδειξη των εμφιαλωμένων ελληνικών αποσταγμάτων. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα καλό μπαρ, ρώτα αν φτιάχνουν Bloody Mary ή Negroni με τσίπουρο, μια ελληνοποίηση που έχει γίνει μόδα, χωρίς αυτό να με χαλάει καθόλου.
Από έναν bartender που καταγίνεται τελευταία σοβαρά με το τσίπουρο έμαθα χαριτωμένα trivia όπως ότι αυτό το απόσταγμα έχει «καταγωγή» από το τρίμμα των ελληνιστικών χρόνων και ότι στην τουρκοκρατία οι έμποροι πωλούσαν στους πολυγαμικούς μπέηδες τσίπουρα με διαφορετικά αρώματα ώστε κάθε σύζυγός τους να απολαμβάνει το δικό της ξεχωριστό απόσταγμα.
Μου είπε επίσης ότι τα παλιά αγροτικά χρόνια, οι γεωργοί έβαζαν στο δισάκι τους ένα φλασκί τσίπουρο μαζί με μια ντομάτα, ένα κομμάτι τυρί, ελιές και παστό ψάρι. Αυτό ήταν το διάλειμμά τους από τη σκληρή δουλειά. Στην ψηφιακή εποχή του TikTok, μια λιτή ποικιλία είναι η ιδανικότερη συνοδεία για τα ελληνικά αποστάγματα.
Εμείς οι Μυτιληνιοί μπορούμε να σε βεβαιώσουμε ότι το ούζο πάει με… θάλασσα, οπότε θα πρότεινα να σερβίρεις στους φίλους σου στο σπίτι μια πιατέλα με σαρδελίτσα παστή, λακέρδα κι όποιο άλλο αλίπαστο βρεις, κουκιά, τουρσιά και χταπόδι ξιδάτο, που θα το φτιάξεις πανεύκολα βράζοντας το χταπόδι σε νερό, ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι, δάφνη και μπαχάρια μέχρι να μαλακώσει.
Αν η παρέα θέλει τσίπουρο ή τσικουδιά, διάλεξε αλλαντικά και τυριά, όπως λούζα κρασάτη Τήνου, προσούτο Ευρυτανίας, μούχτερο και ναξιώτικη γραβιέρα ωριμασμένη τριετίας. Μια ιδέα είναι να τυλίξεις τα κομμάτια του τυριού με το προσούτο και να συνοδεύσεις τις μπουκιές με γλυκό του κουταλιού ελιά, πιπεριά Φλωρίνης, ντοματίνι ή σταφύλι.
Αυτήν τη γευστική ισορροπία (θάλασσα για το ούζο, στεριά για το τσίπουρο) κράτα την κι όταν φτιάχνεις μεζέδες στο σπίτι ή παραγγέλνεις έξω: βάλε πλάι στο ούζο σαγανάκι γαρίδας ή μύδια αχνιστά και στο τσίπουρο μπεκρή μεζέ και σπετσοφάι.