To Mama Tierra, το διάσημο χορτοφαγικό και vegan εστιατόριο της Αθήνας, μας προτείνει νόστιμες, νηστίσιμες συνταγές για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα (και όχι μόνο!)
Ποτέ πριν η νηστεία δεν ήταν τόσο…νόστιμη!
Ρεβυθοκεφτέδες με curry sauce και κινόα
Συστατικά για Ρεβυθοκεφτέδες
2 φλιτζάνια αλεύρι ρεβιθιού
2 πρέζες μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
Λίγη ασαφετίδα
Λάδι για τηγάνισμα
1 κουτ. αλάτι
1 κουτ. ζάχαρη
Chaat masala
Σκόνη ξινών σπόρων
Σκόνη τσίλι
Συστατικά για τη Σάλτσα
3/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού σκόνη κόκκινου κάρυ
1/4 φλιτζανιού φυτικό έλαιο
2 1/4 φλιτζάνια καλά ανακατεμένο μη ζαχαρούχο γάλα καρύδας
3 κουταλιές της σούπας χυμό lime
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουταλάκι πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρου (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ρεβίθια σε ένα μπολ, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη χρησιμοποιώντας 1¼ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ρίχνουμε ένα κουτάλι γεμάτο ζύμη στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει. Όταν σερβίρουμε, βυθίζουμε τον κεφτέ σε ένα μπολ με νερό και όταν μαλακώσει, πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να φύγει το νερό και προσθέτουμε τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα: Μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κάρυ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέση/χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, 6 έως 8 λεπτά. Προσθέτουμε γάλα καρύδας, ζάχαρη, πιπέρι και σιγοβράζουμε απαλά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει, 20 με 30 λεπτά. Βάζουμε τους κεφτέδες στη σάλτσα και μαγειρεούμε για 5 έως 10 λεπτά. Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ανακατεύουμε σε χυμό lime, κόλιανδρο (αν θέλετε), και αλάτι αν χρειάζεται.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΟΑ
Chef’s tip : Προτού μαγειρέψουμε την κινόα, ξεπλένουμε τρεις φορές σε πολύ ψιλό σουρωτήρι.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και απλώνουμε σε ένα ταψί, το αφήνουμε μέχρι να αποκτήσει μέτρια, χλιαρή θερμοκρασία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι-αλάτι (όσο θέλουμε) και ανακατεύουμε με φρέσκα, ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. μαϊντανό)
Mama Tierra
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τ: 211 411 4420
www.mamatierra.gr
FB: www.facebook.com/mamatierra.healthycuisine/