Μια (ίσως η πιο) συνηθισμένη αφορμή για να επισκεφθεί κάποιος/α έναν ψυχολόγο ζητώντας βοήθεια είναι η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης στη σχέση του/ης ή μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό. Οι αιτίες του άδοξου τέλους μιας σχέσης είναι, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, πολλές. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε μια όχι ακριβώς αιτία, αλλά μια παράμετρο θα έλεγα καλύτερα που ίσως δεν της έχουμε δώσει την προσοχή που της αξίζει.
Αντιμετωπίζοντας παρόμοια περιστατικά χωρισμών διαπιστώνω με προβληματισμό αυτό που θα μπορούσα με δυο λόγια να ονομάσω ως την «παγίδα της επιλογής».
Σ’ ένα περιβάλλον που, είναι αλήθεια ότι, μας προσφέρει άπειρες επιλογές νέων συντρόφων (περίπου το 20% των σχέσεων γίνεται πλέον μέσα από τις διάφορες εφαρμογές γνωριμιών που φιλοξενούν χιλιάδες προφίλ) γίνεται όλο και πιο δύσκολο είτε να αντισταθούμε στον «πειρασμό», είτε να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση στην οποία βρισκόμαστε. Και για τους ίδιους λόγους γίνεται όλο και πιο εύκολο να χωρίζουμε αναζητώντας νέο/α σύντροφο που θα πληροί περισσότερα κριτήρια. Δεν καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη σχέση μας και συχνά κάποιοι και κάποιες από εμάς βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση του/της ιδανικού συντρόφου, ξοδεύοντας το όλο και λιγότερο και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ,όλο και πιο πολύτιμο ψυχικό μας απόθεμα.
Φυσικά και δεν είναι λύση να παραμένουμε σε μια σχέση που μας ταλαιπωρεί. Μήπως όμως με την πρώτη δυσκολία ακριβώς επειδή σκεφτόμαστε ότι έχουμε και άλλες πολλές επιλογές εγκαταλείπουμε και μόνο με τη σκέψη να προσπαθήσουμε λίγο; Γιατί τελικά νομίζω ότι έχει σημασία να θυμόμαστε ότι σε κάθε σχέση που κάνουμε στη ζωή μας καταθέτουμε, όχι ακριβώς συνειδητά, ένα κομμάτι του εαυτού μας και με κάθε χωρισμό. μαζί με όλα τα άλλα, αποχωριζόμαστε και αυτό.
Σταύρος Μπουγκάς, Ψυχολόγος
Ευελπίδων 13 Αθήνα
athens-psychologist.gr