Αναμφισβήτητα η περίοδος περιορισμού που διανύουμε δεν είναι εύκολη για κανένα. Κάποιες φορές αρκεί να μιλήσουμε στο τηλέφωνο ή να κάνουμε μια βιντεοκλήση με ένα αγαπημένο πρόσωπο για αισθανθούμε λιγότερο μόνοι και να διώξουμε το σύννεφο με τις μαύρες σκέψεις που μας βασανίζει.
Ένα βιβλίο, μια ταινία, λίγη μουσική μπορούν να μας ταξιδέψουν έξω από τους τοίχους του εγκλεισμού μας. Εκείνα τα χιλιάδες μικρά πράγματα που θέλαμε να κάνουμε στο σπίτι αλλά δεν βρίσκαμε ποτέ χρόνο ή εκείνες οι χειροτεχνίες και οι συνταγές που είδαμε στο διαδίκτυο αλλά δεν προλαβαίναμε μπορούν να δώσουν διέξοδο στη δημιουργικότητα μας, να εκτονώσουν την ενέργεια μας και τελικά να μας γεμίσουν ικανοποίηση.
Όσο σημαντικό είναι να διαμορφώσουμε μία νέα ρουτίνα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τη ρουτίνα αυτή όσο πιο ευχάριστη και ανάλαφρη μας επιτρέπει η δεδομένη κατάσταση. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η καλή ψυχολογία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας.
Οφείλουμε λοιπόν το χρόνο, που αναγκαστικά μας δόθηκε, να τον αφιερώσουμε στον εαυτό μας και να τον αξιοποιήσουμε όσο πιο θετικά μπορούμε κάνοντας πράγματα με τα οποία αισθανόμαστε όμορφα, όποια και αν είναι αυτά.
Τα παραπάνω όμως δεν είναι πάντα αρκετά ή ακόμα και εφικτά. Υπάρχουν πάντα οι στιγμές που όλα μοιάζουν δύσκολα, ανούσια, επαναλαμβανόμενα, δεν έχουμε διάθεση για τίποτα και η ψυχολογία μας όχι μόνο δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά αντίθετα είναι στο πάτωμα. Είναι οι στιγμές που το μόνο που υπάρχει είναι αρνητικές σκέψεις, φόβος και ανασφάλεια.
Τις στιγμές αυτές ας αποδεχτούμε απλά ότι ναι η κατάσταση είναι χάλια και έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε έτσι.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να θυμόμαστε όμως έχουμε και όλο το χρόνο και τη δύναμη να το ξεπεράσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά από λίγο, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό που τώρα βιώνουμε, θα είναι παρελθόν, θα έχει περάσει.
Πολλοί από εμάς αντιμετώπιζαν δύσκολα προβλήματα, προσωπικά, οικονομικά, οικογενειακά που δεν είχαν καταφέρει ή δεν είχαν προλάβει να επιλύσουν και πριν τον περιορισμό. Συχνά τα προβλήματα αυτά, υπό τις δεδομένες συνθήκες και την περισσότερο ή λιγότερο επιβαρυμένη ψυχολογία μας, δείχνουν να γιγαντώνεται, λαμβάνοντας πολλές φορές διαστάσεις μεγαλύτερες του πραγματικού.
Υπάρχουν άνθρωποι που η καθημερινότητα τους, σε συνθήκες περιορισμού, τους υποχρεώνει να παραμείνουν αναγκαστικά στον ίδιο χώρο με άτομα με τα οποία οι σχέσεις τους ήταν ήδη δύσκολες ή δυσλειτουργικές.
Για τα άτομα που στο παρελθόν είχαν θυματοποιηθεί από μέλη της οικογένειας τους ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας η παρούσα κατάσταση τους θέτει σε πραγματικό κίνδυνο.
Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η επικοινωνία.
Ας μιλήσουμε μεταξύ μας, ας επικοινωνήσουμε με αυτούς που πιστεύουμε ότι έχουν επιπλέον ανάγκη για στήριξη. Η σιωπή είναι εκείνη που μας κάνει περισσότερο αδύναμους και ευάλωτους όχι η παραδοχή μιας κατάστασης και η κοινοποίηση της σε ανθρώπους ειδικευμένους να παρέμβουν.
Αν νοιώθετε την ανάγκη για βοήθεια ή στήριξη, την οποία δεν μπορούν να σας προσφέρουν τα κοντινά σας πρόσωπα ή δεν είναι αρκετή ή ακόμα αν γνωρίζεται κάποιον που πιθανών να χρειαζόταν πιο εξειδικευμένη βοήθεια, κρατήστε να παρακάτω τηλέφωνα και χρησιμοποιήστε τα. Τις στιγμές που αισθήματα όπως απελπισία, θυμός, αδυναμία ελέγχου των σκέψεων και των συναισθημάτων, ένα τηλεφώνημα σε κάποια τις παρακάτω γραμμές, μπορεί πραγματικά να αποβεί σωτήρια.
Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε από εμάς, όσο δυνατοί και αν έχουμε σταθεί στο παρελθόν, οι μέρες που διανύουμε είναι πρωτόγνωρες, είναι δύσκολες, κάποια στιγμή όλοι μπορεί να χρειαστούμε στήριξη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην την αναζητήσουμε.
Μανουδάκη Θεανώ
Κοινωνιολόγος, εκπαιδεύτρια γονέων, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.