Ένας χώρος που με τα γλυκά του μας ταξιδεύει από το 1964 στις ξεχωριστές γεύσεις της πολίτικης ζαχαροπλαστικής.
Η οικογένεια Μαγκλάρα, που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του ζαχαροπλαστείου Πετέκ, μένει πιστή στην παράδοση της Σμύρνης και της Πόλης φτιάχνοντας τα πιο ποιοτικά γλυκά. Εδώ η ζαχαροπλαστική συναντά την τέχνη και η αγάπη για τα γλυκά ενώνεται με το μεράκι.
Το ανατολίτικο άρωμα του μαγαζιού μαρτυρείται ήδη από το όνομά του, αφού πετέκ σημαίνει κηρήθρα στα τουρκικά. Δοκίμασε σιροπιαστά γλυκά, όπως το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο ή πιο σύγχρονα μπακλαβαδάκια τυλιγμένα με σοκολάτα.
Μπες στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων που καταφθάνουν, ενδίδοντας σε γεμιστά μελομακάρονα με καρύδι που κάνουν πάταγο. Οι κουραμπιέδες και το πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα θα σε κάνουν να αναρωτηθείς ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από τη συνταγή τους.
Το Πετέκ μοιράστηκε μαζί μας μια συνταγή για «Σεκέρ-Παρέ»*, μικρές σιροπιασμένες ανατολίτικες μπουκίτσες που λιώνουν στο στόμα και σου αφήνουν μια υπέροχη αίσθηση βουτύρου. Το μυστικό που έκανε τη διαφορά στον ουρανίσκο μας ήταν η προσθήκη μαστίχας. Βέβαια, οι επιλογές δεν σταματούν στα όρια της Πόλης, αλλά εισχωρούν και στις συνταγές των γαλλικών ζαχαροπλαστείων!
Μην διστάσεις να γευτείς τις γλυκιές αμαρτίες ακόμα και στην καραντίνα, καθώς τα «ζαχαρωτά κοσμήματα» του Πετέκ έρχονται με delivery στην πόρτα σου μέσω του e-food.
*Συνταγή Σεκέρ-Παρέ
Υλικά
- 8 αυγά
- 650 γρ. πρόβειο βούτυρο
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ. γάλα
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 1/2 κ.γ. αμμωνία
- 1/2 κ.γ. βανίλια
- 5 σπυράκια μαστίχα “κοπανισμένη”
- 1+1/2 αλεύρι μαλακό
- 1/2 κιλό αμύγδαλο καβουρδισμένο
Σιρόπι
- 1+1/2 ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- 2 ξυλάκια κανέλα
- Φλούδες από 1 λεμόνι και πορτοκάλι
Τρόπος Παρασκευής
Ανακατεύουμε τα αυγά, το βούτυρο και τα ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουνε. Κατόπιν αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις φουρνίζουμε για 40 λεπτά σε φούρνο 170 βαθμών. Τέλος ζεστό ακόμα το σιροπιάζουμε με το σιρόπι κρύο.
Πετέκ
3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα
Τ.: 210 822 3955
E-mail: [email protected]
Fb: Πετέκ