Με συνταγές από την Ναξιακή παράδοση, αλλά και με το προσωπικό τους στίγμα πάντα έντονο, η Τυροκομία Νάξου έχει συμβάλει στην αναβίωση πολλών παραδοσιακών τυριών του νησιού, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και νέα είδη.
Έχει αποσπάσει μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία γεύσης της χώρας και παγκοσμίως, για προϊόντα όπως το Νάξιον (Αρσενικό τυρί), τη γραβιέρα, το μελανοτύρι, την κοπανιστή, τον Άγιο Ισίδωρο κ.ά. Τέλος, το βούτυρό τους, ένα προϊόν το οποίο έχει μείνει αρκετά πίσω στη χώρα μας, λόγω μεγάλων δυσκολιών στην παραγωγή του, έχει ξεχωρίσει για τη γεύση του και είναι φτιαγμένο με παραδοσιακό και χειροποίητο τρόπο.
Πρόταση: Τυρί, ο καλύτερος μεζές
Γραβιέρα παλαιωμένη:
Τυρί μακράς ωρίμανσης. Αρκετά πικάντικο και με πιπεράτη γεύση. Αφήνει στο στόμα μια δυνατή σπιρτάδα. Συνδυάζεται με κόκκινο ή ροζέ κρασί, ή με μπύρα.
Νάξιον (αρσενικό):
Παλαιωμένο τυρί με σκληρή και δυνατή γεύση, αρκετά πικάντικη, αλλά αφήνει μια βελουτέ νοσταλγική επίγευση. Ταιριάζει με κόκκινα φρουτώδη κρασιά.
Κομμός:
Τυρί με αρώματα ξηρών καρπών και λουλουδιών. Κάποια είδη μπορούν να είναι και λίγο καυτερά. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρακί, μπύρα, ή λευκό αφρώδες κρασί.
Άγιος Ισίδωρος:
Ανήκει στα σκληρά τυριά. Έχει δυνατή και πλούσια γεύση και αφήνει μια αμυδρή επίγευση βοτάνων. Συνδυάζεται ιδανικά με ροζέ κρασί, είτε κανονικό είτε αφρώδες.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγός από το 1990 που δημιούργησε την Τυροκομία Νάξου.
Ο Μανώλης Κουφόπουλος είναι τυροκόμος 4ης γενιάς. Το 1990 δημιούργησε την Τυροκομία Νάξου, ακολουθώντας τις συνταγές και τις παραδοσιακές τεχνοτροπίες που πέρασαν σ’ αυτόν απ’ τον προπάππου, τον παππού και τον πατέρα του.
Όλες, βέβαια, εμπλουτίζονται συνεχώς και με φρέσκες ιδέες και το αποτέλεσμα είναι μερικά απ’ τα πιο ιδιαίτερα κι αδιαμφισβήτητα νόστιμα τυριά (γι’ αυτό και έχουν αποσπάσει αρκετά από τα σημαντικότερα βραβεία γεύσης). Τα περισσότερα από τα προϊόντα, όπως για παράδειγμα το μελανοτύρι, φτιάχνονται με εντελώς χειροποίητο τρόπο, χωρίς χρήση μηχανημάτων. Πολλά είναι αργής ωρίμανσης που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα πέντε χρόνια. Μεράκι, λοιπόν, το βασικό συστατικό –πέρα απ’ την τεχνογνωσία. Μεράκι, υπομονή κι αφοσίωση.
www.tyrokomia-naxou.gr
Fb: @tyrokomeio.koufopoulose
Ig: turokomia.naxou.koufopoulos
e: [email protected]
Κατάστημα Αθήνας: Εθνικής Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι // Τ.: 210 6837758
Κατάστημα Νάξου: Παπαβασιλείου Χώρα Νάξου // Τ.: 22850 26018
Τυροκομείο: Άγιος Ισίδωρος, Γαλανάδο Νάξου // Τ.: 22850 24918