«Tricky little games», παράσταση χορού από την artogether στο πλαίσιο «Τετάρτες Χορού» στο Θέατρο Θησείον.
Συναρπαστικό θέαμα χορευτικής κινησιογραφίας με συμπεριληπτικό ουμανιστικό περιεχόμενο κι έντονης ψυχοσωματικής εκφραστικότητας.
Οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες, οι ευαισθητοποιημένες υπάρξεις βγαίνουν από το μέχρι πρότινος κοινωνικό «περιθώριο» και δοξάζουν τη ζωή με διονυσιακό τρόπο.
Σπανίως συναρπάζομαι τόσο εκστατικά από ένα χοροθεατρικό δρώμενο όσο σε αυτήν την άκρως ρυθμική, δομημένη, εκλεπτυσμένη, καλαίσθητη, αποτελεσματική παράσταση με τα ανθρωπιστικά μηνύματα της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της αποδοχής και της παραδοχής τής θνητότητάς μας.
Σκεφτόμουνα το ανεξίτηλο ποίημα τού Κώστα Καρυωτάκη όπου διατυπώνεται ξεκάθαρα η συνειδητοποίηση της εγγενούς ατέλειάς μας σε ένα σύμπαν εν εξελίξει:
«Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες
κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει,
στίχους, ήχους παράφωνους ξυπνάει
στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες.
Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες.
Υψώνονται σα δάχτυλα στα χάη,
στην κορυφή τους τ’ άπειρο αντηχάει,
μα γρήγορα θα πέσουνε σπασμένες.
Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις,
χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε.
Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις.
Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε.
Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις
είναι το καταφύγιο που φθονούμε.»
Η Ποίηση λοιπόν και μάλιστα η δραματική, η ζωγραφισμένη με σώματα, με χρώματα, με αναπνοές, με ήχους, εκείνη που είναι πέρα κι από τον γλωσσικό κώδικα, θριαμβεύει εδώ με καταλυτικό, λυτρωτικό τρόπο.
Από την προβιομηχανική εποχή που ο Άνθρωπος ζούσε ακόμη σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια με τη Φύση μέχρι τώρα που ξανακλείνει ο κύκλος και μας θέτει ασφυκτικά προ των ευθυνών μας, η τελετουργική χορευτική παντομίμα με γονιμολατρικούς σκοπούς ήταν στη βάση όλων των εθίμων που εξασφάλιζαν την επιβίωση μέσα από την αξιοποίηση όλων των φυσικών και ανθρωπίνων πόρων, ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ.
Κι εάν ο δωρικός Καιάδας ή οι μεσαιωνικές πυρές ήταν μία σκοτεινή εξαίρεση, ο κανόνας θεοποιούσε, εξαγίαζε, καθιστούσε ιερή την όποια διαφορετικότητα. Ας θυμηθούμε πώς αρχίζει η ταινία τού Φελλίνι ….
Θεμέλιος λίθος τού πολιτισμού (κάθε πολιτισμού που θέλει να διαρκέσει) είναι η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, η αγάπη, η φιλότητα, η ομόνοια, η ειρήνη, η ευδοκία, η ευλάβεια, η συμπάθεια, η αλληλεγγύη, η εκτίμηση των άλλων, η αναγνώριση των όποιων εξαιρετικών ταλέντων, η αξιοκρατία, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΈΚΦΡΑΣΗΣ.
Αυτά τα ιδανικά πρέπει να προασπίσουμε, ειδικά τώρα που οι ρομποτικές μηχανές στερούνται θυμικού και το λογιστικό από μόνο του μόνον σε καταστροφές οδήγησε.
Προτείνω αυτού του είδους οι κοινωφελείς δράσεις να ενισχυθούν από την Πολιτεία και να διαδοθούν σε σχολεία, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε μη θεατρικούς χώρους… έτσι ώστε να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε άνθρωποι. Ουδείς τέλειος, ουδείς υποδειγματικός.
Κι όπως λέει ο μεγάλος Αλεξανδρινός Ποιητής Κωστής Πέτρου Φωτιάδης Καβάφης στο ποίημά του με τίτλο «Διακοπή»:
«Το έργον των θεών διακόπτομεν εμείς,
τα βιαστικά κι άπειρα όντα της στιγμής.
Στης Ελευσίνος και στης Φθίας τα παλάτια
η Δήμητρα κι η Θέτις αρχινούν έργα καλά
μες σε μεγάλες φλόγες και βαθύν καπνόν. Αλλά
πάντοτε ορμά η Μετάνειρα από τα δωμάτια
του βασιλέως, ξέπλεγη και τρομαγμένη,
και πάντοτε ο Πηλεύς φοβάται κι επεμβαίνει.»
Κι όπως η αθανασία είναι ανέφικτη για εμάς τους βροτούς έτσι και η τελειότητα, η πληρότητα, η γαλήνη επαφίενται σε άλλα πεδία. Ας σκύψουμε λοιπόν μέσα μας, ας κοιτάξουμε γύρω μας κι ας αποδεχτούμε την κάθε ιδιαιτερότητα ως ευλογία, ως προνόμιο, ως εφαλτήριον τελειοποιήσεως. Ακόμα κι αν δεν το πετύχουμε θα έχουμε βγει στο δρόμο προς την Ιθάκη γενναίοι, πανέμορφοι, τολμηροί, δίκαιοι Άνθρωποι.
Αναζητείστε αυτή την ομάδα. Επιβραβεύστε την. Διευκολύνετέ την. Είναι κάτι πέρα κι από το θέατρο. Είναι η Ποίηση της ζωής: να μετατρέπεις την πίκρα σε μέλι και την απόρριψη σε αποδοχή.
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
https://konstantinosbouras.gr
Info από το Δελτίο Τύπου:
Τετάρτες Χορού
Dance, Dance, Otherwise We Are Lost
Το Θέατρο Θησείον παρουσιάζει έναν νέο κύκλο παραστάσεων Χορού. Από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο Χορό, με έργα καταξιωμένων χορογράφων να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«tricky little games» | Παράσταση χορού από την artogether
10,17 & 24 Απριλίου | 21:00
H συμπεριληπτική ομάδα χορού ARTOGETHER με την παράσταση «tricky little games», σε χορογραφία της Κατερίνας Γεβετζή και παραγωγή της liminal, προσκαλεί το κοινό σε ένα παιχνίδι αντιστροφής του βλέμματος και ανατροπής του παραδοσιακού τρόπου θέασης των εικόνων.
Από τις 10 έως τις 24 Απριλίου κάθε Τετάρτη (ώρα 21.00) στο Θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Αθήνα) η ομάδα ARTOGETHER αναδημιουργεί με τα σώματα αναγνωρίσιμες- τουλάχιστον για το ευρύ κοινό- εικόνες και επιχειρεί να τις ανατρέψει αμφισβητώντας το κυρίαρχο βλέμμα.
Σημείωμα της χορογράφου
Ο Roland Barthes, μιλώντας για τη φωτογραφία, ονομάζει το γενικό ενδιαφέρον, το μέσο συναίσθημα που περνά από τον λογικό διασταθμό μιας ηθικής και πολιτισμικής παιδείας studium και την αισθητηριακή, έντονα υποκειμενική επίδραση που τυχαία και απρόσμενα “με κεντά”, punctum.
Με αφετηρία τις έννοιες του studium και του punctum, η ομάδα Artogether επιχειρεί να παίξει ανάμεσα στη δημιουργία εικόνων που φέρουν πολύ σαφείς συμπαραδηλώσεις και σε στιγμές διαφυγής από τη διαφάνεια και την αναμενόμενη ερμηνεία των εικόνων αυτών. Από την αισθητική έργων της Αναγέννησης μέχρι αυτήν του Facebook ή του Tik Tok πώς διαφοροποιείται ο τρόπος θέασης των εικόνων; Με ποιους τρόπους, δοθείσης μιας πολύ αναγνωρίσιμης σε περιεχόμενο εικόνας, μπορεί να προσκληθεί ο θεατής σε μια διαφορετική εμπειρία θέασης; Πώς παρέχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο studium δημιουργούμε χώρο για το punctum; Εκθέτοντας στη σκηνή το σώμα, το ανάπηρο και το αρτιμελές σώμα, μπορούμε να υπερκεράσουμε το πρώτο ερμηνευτικό επίπεδο της εικόνας, την ιστορικά, κοινωνικά ή συναισθηματικά εμποτισμένη πρόσληψή της και να επιτρέψουμε μικρές ή μεγάλες ανατροπές στο πεδίο του δεδομένου επιχειρώντας νέες εγγραφές, προσωπικά αλλά και συλλογικά;
Συντελεστές
Χορογράφος: Κατερίνα Γεβετζή
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Jeph Vanger
*Στο έργο ακούγεται επίσης το “Einstein on the beach” του Philip Glass
Ενδυματολόγος: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Χορευτές/τριες: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κώστας Αδαμόπουλος, Oλυμπία Αντώνενα, Μάριος Αποστολίδης, Αντώνης Θεμέλαρος, Πέρσα Κοκκίσα, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Ιουλίτα Λατάνη, Φώτης Μπαναβάς, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Αγγελική Πανταζή, Αγγελική Σακελλαρίου, Μανώλης Σαριδάκης, Ισμήνη Slijper, Χρήστος Χριστακόπουλος
Παραγωγή: liminal
Ομάδα χορού Artogether
Η ομάδα Χορού Artogether συνίσταται από χορευτές-τριες με ή χωρίς αναπηρία και δημιουργήθηκε το 2003. Στο ενεργητικό της ομάδας περιλαμβάνονται πλήθος παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχές σε φεστιβάλ, ανοιχτά μαθήματα, ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, αυτοσχεδιαστικά δρώμενα σε σχολεία, πλατείες και χώρους τέχνης. Εκκινώντας από τη διαφορετικότητα των σωμάτων, στόχος της ομάδας είναι η έρευνα της κίνησης και η εξέλιξη εργαλείων προσβασιμότητας και συμπεριληπτικότητας στο χορό.
Έχει παρουσιάσει έργα στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο ΠΛΥΦΑ, στο Μ54 και σε φεστιβάλ όπως ΚΥΜΑ festival, Athens Video Dance Festival, Summer Nostos Festival κ.ά. Για την ομάδα έχουν χορογραφήσει οι Αγγελική Παπαδάτου, Χαρά Καλογεροπούλου, Ειρήνη Τσιμπραγού και τα τελευταία πέντε χρόνια χορογράφος και συντονίστρια της ομάδας είναι η Κατερίνα Γεβετζή. Από το 2022 η ομάδα υπάγεται στη δραστηριότητα του πολιτιστικού οργανισμού liminal με τη στήριξη του οποίου πραγματοποιεί τακτικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά προγράμματα και παραστάσεις.
Η ομάδα χορού έχει υποστηριχθεί κατά το τελευταίο έτος οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Υπουργείο Πολιτισμού.
liminal + artogether
Η liminal από το 2016, προωθεί την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού. Με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής βιομηχανίας βασισμένης στην πολυφωνία και την διαφορετικότητα, εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας σε τέσσερις βασικούς τομείς: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Καλλιτεχνικές Παραγωγές και Υπηρεσίες Προσβασιμότητας και Έρευνα. Το 2022, η liminal ένωσε τις δυνάμεις με την Artogether – Τέχνη Ατόμων με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas ιδρυμένη το 1989), καθώς μοιράζονταν το όραμα για την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Πλέον οι δύο οργανισμοί λειτουργούν ως ένας υπό τη νομική σκέπη της liminal, ενώ ιδρυτικά μέλη της Artogether της έχουν ενταχθεί στα διοικητικά όργανα της πρώτης.
Πληροφορίες
Παραστάσεις : Τετάρτη 10/4, 17/4, 24/4*, 21:00
Διάρκεια: 40′
Πού: Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7, Θησείο)
Εισιτήρια: €10
Προπώληση: https://www.more.com/dance/tricky-little-games/
Πληροφορίες: τηλ 210325 5444 & 698 034 2222
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστριες και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά δεν διαθέτει τουαλέτες ΑμεΑ.
* Στις 24 Απριλίου η παράσταση θα συνοδεύεται από ακουστική περιγραφή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις: Τετάρτες, 10,17,24 Απριλίου και 1 Μαΐου 2024, στις 22:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος
Προπώληση www.more.com και στο ταμείο του θεάτρου (τηλέφωνο: 21 0325 5444)