Όρια, μία λέξη με βαθύ νόημα που εύκολα τη λέμε, αλλά δύσκολα την κάνουμε πραγματικότητα. Τι θα έλεγες να σου δώσω μόνο με τέσσερις λέξεις το πιο επιτυχημένο σύστημα για να βάλεις όρια στη σχέση σου;
Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο νου σου αγαπημένη/ε μου, είναι να επικοινωνείς την αλήθεια σου με σεβασμό πρώτα στον εαυτό σου και έπειτα στους άλλους, ώστε να κατορθώσεις να βάλεις όρια και να βιώνεις μια υγιή σχέση που θα σε κάνει να χαμογελάς και να μην μπαίνεις συνέχεια σε προστριβές.
Το σύστημα που θα σου δώσω και το οποίο μπορείς να εφαρμόζεις στη σχέση σου από τα πιο μικρά μέχρι τα μεγαλύτερα προβλήματα συμπυκνώνεται σε τέσσερα μόνο αρχικά, τα οποία πρέπει να θυμάσαι Π.Σ.Λ.Υ. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτά και πως μπορείς να τα εφαρμόσεις μέσα από ένα πολύ απλό και καθημερινό παράδειγμα.
Περιγραφή
Το πρώτο που έχεις να κάνεις για να δώσεις στον άλλο να καταλάβει τι σε ενοχλεί είναι να περιγράψεις την κατάσταση. Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα που αντικατοπτρίζει πολλές φορές την καθημερινότητα ενός ζευγαριού. Ο/Η σύντροφός σου δεν έχει πετάξει τα σκουπίδια. Αυτό που μπορείς να πεις για να περιγράψεις την κατάσταση, χωρίς να κατηγορήσεις, είναι «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά σκουπίδια στον σκουπιδοτενεκέ.» Αυτή είναι μια ουδέτερη φράση, με την οποία έχεις περιγράψει ακριβώς την προβληματική κατάσταση, αλλά δεν έχεις επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν.
Συναίσθημα
Το δεύτερο από το επιτυχημένο σύστημα Π.Σ.Λ.Υ που πρέπει να κάνεις είναι να εκφράσεις το συναίσθημα που σου γεννά αυτή η κατάσταση. Παίρνοντας εσύ την ευθύνη και χωρίς να περιμένεις τον άλλο, θα περιγράψεις το δικό σου συναίσθημα. Συνεχίζοντας με το παράδειγμα μας μπορείς να πεις φράσεις όπως «Νιώθω ότι το σπίτι μας είναι βρώμικο», «Νιώθω ότι μυρίζει και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό», «Νιώθω ότι δεν νοιάζεσαι να έχουμε ένα καθαρό σπίτι.»
Λύση
Το τρίτο βήμα είναι η Λύση. Αφού έχεις περιγράψει το πρόβλημα και έχεις εκφράσει τα συναισθήματά σου πάνω σε αυτό, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε μια κοινή λύση για να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα ξανά και να αναλάβετε και οι δύο ευθύνες πάνω σε αυτό. Στην προκειμένη, η λύση μπορεί να είναι να ορίσετε συγκεκριμένες μέρες όπου ο καθένας σας θα αναλαμβάνει να πετάει τα σκουπίδια.
Υιοθέτηση
Το τέταρτο και τελευταίο βήμα είναι η Υιοθέτηση των λύσεων που έχετε ορίσει από κοινού ως ζευγάρι ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Μπορείτε να βάλετε αφύπνιση στα κινητά σου με υπενθύμιση για την ημέρα που έχει αναλάβει ο καθένας να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Εναλλακτικά αν αυτό δεν αρέσει στον σύντροφό σου και προτιμά έναν άλλο τρόπο, μπορείτε να βάλετε σημειώματα στο ψυγείο ή όποιον άλλο τρόπο εξυπηρετεί εσάς, αρκεί να υιοθετήσετε τη λύση που δώσατε και να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας.
Ακολουθώντας αυτό το επιτυχημένο σύστημα από το πιο μικρό παράδειγμα που σου έδωσα μέχρι και το πιο μεγάλο που ταλανίζει τη σχέση σου, είμαι σίγουρη πως θα μπορέσεις να θέσεις τα όρια σου. Εσύ από που θα ξεκινήσεις;