Στην προσπάθειά μου να βάλω σε ένα πλαίσιο την καλλιτεχνική πορεία του Στέφανου Κορκολή, πολύ γρήγορα βρέθηκα σε αδιέξοδο. Ταλέντο, μουσική παιδεία και ανώτερες σπουδές σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, τον καθιστούν έναν καλλιτέχνη έξω από κάθε πλαίσιο. Σε ηλικία 4 ετών έπαιζε κομμάτια κλασικής μουσικής στο πιάνο, αργότερα απέκτησε δίπλωμα πιάνου και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του –με υποτροφία του Γαλλικού κράτους– δίπλα στη διεθνούς φήμης πιανίστρια Yvonne Lefébure. Έπειτα, επέστρεψε στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Θυμάμαι στη συναυλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στα 90ς, με 25.000 κόσμο, κυρίως νέους ανθρώπους στο κοινό, να παραληρούν με τις μεγάλες του επιτυχίες εκείνης της εποχής και σε κάποια στιγμή, ο Στέφανος να σταματάει τα τραγούδια του και να παίζει στο πιάνο για 20 λεπτά Rachmaninoff. Κάτω δεν ακουγόταν τσιμουδιά, οι έφηβοι, που οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν καθόλου εξοικείωση με την κλασική μουσική, είχαν μείνει εκστασιασμένοι και τον παρακολουθούσαν.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους ερμηνευτές(Μ. Δημητριάδη, Δ. Γαλάνη, Άλκ. Πρωτοψάλτη, Γ. Νταλάρας, Δημ. Μητροπάνος, Νάνα Μούσχουρη, Μάριος Φραγκούλης, Μαρινέλλα, Jose Carreras, Dulce Pontes, Lucio Dala, Luca Carboni, Alfredo Kraus κ.α.) κι έχει χαράξει μια σημαντική μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Το 2016 προσέγγισε ως σολίστ πιάνου συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη και, τον Μάιο του 2017, κατόπιν επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσίασε το συγκεκριμένο μουσικό έργο στην Κολωνία, παρουσία του ίδιου του συνθέτη. Tον Οκτώβριο του 2017 παρουσίασε την τελευταία του δουλειά, σε μελοποίηση ποιημάτων του Κ.Π.Καβάφη, στην όπερα του Καΐρου και στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Η Ρούλα Πατεράκη, η οποία συνεργάστηκε πρόσφατα μαζί του, πάνω σε μια συζήτησή μας για τον Στέφανο Κορκολή μου είπε: «Τα χέρια του Στέφανου είναι φτερωτά, είναι σαν πουλιά όταν παίζουν πιάνο, είναι μαγικό αυτό, δεν το έχω ξαναδεί».
1. Αν η παιδική σας ηλικία ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό;
Δεν θα ήταν τραγούδι, θα ήταν μουσική και θα ήταν σίγουρα κάποιο έργο του Mozart.
2. Ποιο παιδικό τραγούδι ψιθυρίζετε µέχρι σήµερα;
Όχι, δεν ψιθυρίζω κανένα παιδικό τραγούδι.
3. Μπορείτε να θυµηθείτε ποιο βινύλιο ή cd αγοράσατε µε το πρώτο σας χαρτζιλίκι;
Τον πρώτο δίσκο των Police.
4. Ποιες µουσικές σηµάδεψαν την εφηβεία σας;
Πολλές! Από μουσικές του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη και του Σαββόπουλου μέχρι βρετανική σκηνή, δηλαδή Queen, Genesis και Peter Gabriel, Police, και από ελληνικά γκρουπ Socrates. Το τραγούδι που σημάδεψε την εφηβεία μου, όπως και όλων της γενιάς μου είναι το ‘’Hotel California’’ των Eagles.
5. Έχετε κάνει µαθήµατα µουσικής;
Διπλωματούχος σολίστ πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, διπλωματούχος σολίστ πιάνου του Εθνικού Ωδείου των Παρισίων (Conservatoire de Paris) και δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας και Ενορχήστρωσης από την École normale supérieure.
6. Φτιάχνατε κασέτες για φίλους και για να φλερτάρετε ή συνήθως ήσασταν ο αποδέκτης τέτοιων συλλογών;
Έγραφα σε κασέτες δικά μου κομμάτια και χάριζα στους φίλους μου και στα φλερτ μου.
7. Συλλέγατε βινύλια ή cd; Τα έχετε κρατήσει;
Είχα πάρα πολλά βινύλια, χωρίς να είχα ποτέ τη διάθεση του συλλέκτη, αλλά, δυστυχώς, από μία πυρκαγιά καταστράφηκαν πολλά από αυτά στο σπίτι μου στο Παρίσι.
8. Υπάρχει µια συναυλία που σας έµεινε αξέχαστη; Θυµάστε την παρέα σας εκεί;
Η μοναδική συναυλία που έχω πάει με παρέα ήταν μία συναυλία των Genesis στο Παρίσι. Από δική μου συναυλία, εκείνη που έχει μείνει ανεξίτηλη στην ψυχή μου και στην μνήμη μου, είναι η συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1993!
9. Αν η εφηβεία σας ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό;
Το ‘’Dust in the wind’’ των Kansas
10. Όταν ακούτε µουσική λειτουργεί σαν «χαλί» σ’ αυτό που κάνετε ή δίνετε χρόνο και προσοχή µέσα στη µέρα σας αποκλειστικά για µουσική;
Επειδή ασχολούμαι πολύ γράφοντας και παίζοντας μουσική, δεν μου μένει πολύς χρόνος για να ακούω μουσική. Παρόλα αυτά αν ακούσω κάτι που να έχει ενδιαφέρον σαφώς και θα δώσω προσοχή.
11. Ενηµερωτικό ή µουσικό ραδιόφωνο; Τι ξεχωρίζετε σήµερα;
Βασικά ξεχωρίζω το ραδιόφωνο όπως εγώ το γνώρισα σε πολύ μικρή ηλικία, που είχε ουσία, που είχε γνώση, και είναι το παλιό καλό ραδιόφωνο που οι παραγωγοί έλεγαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, ανέφεραν του δημιουργούς των τραγουδιών κι είχαν και σπουδαία κείμενα για το κάθε τραγούδι που έπαιζαν. Τώρα το ραδιόφωνο λειτουργεί σαν τη σημερινή εποχή, με υπερβολικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να έχει χάσει, κατά την ταπεινή μου άποψη, όλη τη γοητεία που είχε.
12. Όταν ακούτε ραδιόφωνο ψιθυρίζετε τους στίχους; Ποιο ήταν το τελευταίο τραγούδι που το κάνατε;
Έχει πολλή πλάκα αυτό που θα πω! Ποτέ δεν συγκρατώ στίχους! Και οι άνθρωποι που ερχόντουσαν στις συναυλίες μου στα 90s το θυμούνται, πολλές φορές ξεχνούσα τα λόγια. Με κεντρίζει η μουσική αρχικώς και τον στίχο τον μαθαίνω μετά το τέταρτο άκουσμα, εφόσον μου έχει αρέσει φυσικά πρώτα η μουσική.
13. Όταν βρίσκεστε µε οικείους σας τραγουδάτε;
Όχι, παίζω πιάνο.
14. Μπορείτε να µου αναφέρετε ένα τραγούδι που έχετε συνδέσει µε µία ξεχωριστή στιγµή της ζωής σας;
Δεν είναι ένα, γιατί τα τραγούδια που έχω επιλέξει να αγαπάω, επενδύουν μουσικά πολλές στιγμές της ζωής μου.
15. Ποια είναι η σχέση σας µε τα νυχτερινά µαγαζιά της Εθνικής; Έχετε πάει; Σας έχουν πάει;
Δεν έχει τύχει να πάω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα σνομπάρω ή δεν θέλω να πάω, είμαι άνθρωπος που μου αρέσει πάντως να εξερευνώ χώρους που μου είναι άγνωστοι…
16. Όταν βγαίνετε για ποτό ή φαγητό, το είδος της µουσικής που παίζει στο µαγαζί πόσο επηρεάζει την επιλογή σας;
Θα προτιμούσα να μην παίζει καθόλου μουσική όταν βγαίνω για φαγητό -γιατί για ποτό δεν πάω, για να συνομιλώ άνετα. Τώρα αν παίζει μουσική, θα ήθελα να παίζει πολύ χαμηλά, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
17. Κάνατε δώρα βινύλια ή cd; Το κάνετε ακόµα;
Τώρα χαρίζω σε φίλους δικά μου cd, παλιά έκανα δώρα βινύλια σε φίλους, όταν γνώριζα κάποιου φίλου το αγαπημένο συγκρότημα, πήγαινα και έβρισκα κάποιον σπάνιο και ιδιαίτερο δίσκο και έκανα δώρο.
18. Ποιοι είναι οι αγαπηµένοι σας συνθέτες και στιχουργοί;
Όλοι οι κλασικοί, οι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί είναι οι αγαπημένοι μου, που αγαπά όλη η Ελλάδα! Από το ’80 και μετά αγαπώ τον Σταμάτη Κραουνάκη, παίζω πολλά τραγούδια του στις συναυλίες μου, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Νίκο Αντύπα, και από τους συνθέτες των τελευταίων χρόνων αγαπώ πολύ τον Θέμη Καραμουρατίδη.
19. Ξεχωρίζετε κάποιον ερµηνευτή; Υπάρχει κάποια φωνή που σας συγκινεί διαχρονικά;
Διαχρονικά του Δημήτρη Μητροπάνου!
20. Αν το παρόν σας ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό;
Το παρόν είναι τόσο σχετικό, δηλαδή τώρα που μιλάμε το παρόν έχει γίνει ήδη παρελθόν, άρα θα έπρεπε να βρίσκω τραγούδια που θα διαρκούσαν ένα δέκατο του δευτερολέπτου.
21. Όταν σκέφτεστε ένα τραγούδι έχετε στο µυαλό σας πρώτα τη µελωδία ή τον στίχο;
Το λέω και παραπάνω, δεν με κεντρίζει ένα τραγούδι από τον στίχο του, αλλά από τη μουσική του!
22. Σας κοίµιζε µε νανουρίσµατα η µητέρα σας; Το έχετε κάνει εσείς ποτέ; (σε παιδιά, σε ανίψια)
Η μητέρα μου δεν με κοίμιζε με νανουρίσματα, αλλά με κοίμιζε με κλασική μουσική , θυμάμαι πολύ έντονα τη Λίμνη των κύκνων. Έχω σιγοψιθυρίσει στο βαφτιστήρι μου, στου καλύτερού μου φίλου το παιδί.
23. Συµπληρώστε µου τη φράση: Μια µέρα χωρίς µουσική είναι…
Μια μέρα ανύπαρκτη!
Ο Στέφανος Κορκολής έχει προγραμματισμένες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά, οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας λόγω covid-19.
Θα μπορέσουμε όμως να τον απολαύσουμε στην τηλεοπτική συναυλία του στο Mega το Σάββατο 14/11 στις 21:00 #spitimetomega, μαζί του η Ελένη Δήμου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Σοφία Μανουσάκη και o ανερχόμενος τραγουδιστής της ροκ σκηνής D3lta.
*O τίτλος της στήλης προέρχεται από το «Τραγούδι γενεθλίων» της Μαριανίνας Κριεζή, που μελοποίησε ο Γιάννης Σπανός και το ερμήνευσε η Ελένη Δήµου στον δίσκο της «Προσωπικά» (1988).