Οι όροι «5 Οφθαλμοί», «9 Οφθαλμοί» και «14 Οφθαλμοί» αναφέρονται σε διεθνείς συμμαχίες επιτήρησης και κατασκοπίας που συγκροτούνται από διάφορα κράτη της Δύσης. Αυτές οι συμμαχίες συνεργάζονται στον τομέα της συλλογής και του διαμοιρασμού στοιχείων μαζικής παρακολούθησης και έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συμμαχία των «5 Οφθαλμών» περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμαχία αυτή που αποτελεί τη βάση όλων και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1946 μετά τη Συμφωνία ΗΠΑ-ΗΒ, επιβλέπεται από το Five Eyes Intelligence Oversight and Review Council (FIORC). Με βασικό πυρήνα τους «5 Οφθαλμούς», έχουν δημιουργηθεί και δύο άλλοι κύκλοι χωρών που δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια όπως οι πέντε αρχικές χώρες.
Η συμμαχία των «9 Οφθαλμών» περιλαμβάνει τις χώρες των «5 Οφθαλμών», καθώς και τις Δανία, Γαλλία, Ολλανδία και Νορβηγία. Η συμμαχία των «14 Οφθαλμών» περιλαμβάνει τις χώρες των
«9 Οφθαλμών» και τις Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία και Ισπανία.Το σύστημα Echelon δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω δομές και δεν συνεργάζεται μαζί τους. Επισήμως, το σύστημα Echelon δεν υφίσταται και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ΗΒ αρνούνται την ύπαρξή του.
Τα τελευταία χρόνια, η συμμαχία των «5 Οφθαλμών» έχει αλλάξει στρατηγικό προσανατολισμό. Έχει παύσει πλέον να επικεντρώνεται στις μυστικές υπηρεσίες και στα συστήματα παρακολούθησης άλλων χωρών και έχει στρέψει την προσοχή της στην Κίνα. Ταυτόχρονα, έχουν εμφανιστεί αυξημένες ανάγκες για παρακολούθηση και της Ρωσίας.
Στις ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα, έχουν εμφανιστεί τάσεις για διεύρυνση της συμμαχίας των «5 Οφθαλμών». Σύμφωνα με παράρτημα στον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2022, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin και η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Avril Haines θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι τις 20 Μαΐου 2022 στη Βουλή μια έκθεση για διεύρυνση της συμμαχίας με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.
Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει παλιότερα η Γαλλία και πρόσφατα η Ιταλία, αλλά δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια.
THE PIVOT TO ASIA
Η στρατηγική «The Pivot to Asia» είχε ξεκινήσει επί Μπαράκ Ομπάμα και τώρα υλοποιείται από τον Τζο Μπάιντεν. Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση της Κίνας. Μέχρι τώρα η στρατηγική αυτή υλοποιείται μέσα από συμμαχικά σχήματα. Πρώτον, από την πρόσφατη συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) για την αντιμετώπιση της Κίνας, μέσα και από την πυρηνοκίνηση των νέων υποβρυχίων της Αυστραλίας. Δεύτερον, τη συμμαχία Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία). Πρόκειται για μια διπλωματική συμφωνία, η οποία αφορά την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού. Τρίτον, τη συμμαχία «5 Οφθαλμοί», η διεύρυνση της οποίας αφορά χώρες που συμμετέχουν στις δύο προηγούμενες συμμαχίες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα.
Η Ευρώπη βρίσκεται έξω από αυτούς τους σχεδιασμούς. Ωστόσο, από το 2013, υπάρχει στο Κογκρέσο μία ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών που θα ήθελε τη συμμετοχή της Γερμανίας στους «5 Οφθαλμούς». Θεω-
ρούν ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας
στην ΕΕ και σε μια περισσότερο φιλονατοϊκή στάση των Ευρωπαίων.
Εκτιμάται ότι μέχρι την άνοιξη 2022, όλα τα προηγούμενα σχήματα θα έχουν μορφοποιηθεί ακόμα περισσότερο.
Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
Όλες οι προαναφερθείσες συμμαχίες αφορούν κράτη και παρακολουθήσεις μεταξύ κρατών. Δεν σχετίζονται τόσο με τη συλλογή στοιχείων των πολιτών, εκτός και αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες.
Η συλλογή στοιχείων των πολιτών γίνεται από τις εταιρείες του «κατασκοπευτικού καπιταλισμού». Γνωστότερες από αυτές είναι οι GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), οι κινεζικές ΒΑΤΧ (Baidu, Alibaba, Tencent, Xiaomi) και οι ανερχόμενες NATU (Netflix, Airbnb, Tesla, Uber). Οι εταιρείες αυτές εμπορευματοποιούν τα στοιχεία των πελατών τους και, αν χρειαστεί, συνεργάζονται με κρατικούς φορείς, διαμορφώνοντας μια κατασκοπευτική καπιταλιστική οικονομία, με πρωτοφανή συσσώρευση πλούτου, γνώσης και εξουσίας.