Μιλήσαμε με τον Νίκο Σοφιανό, δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο της Αθήνας από το 2010, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Ο λόγος του είναι άμεσος, ξεκάθαρος και μαχητικός και ο ίδιος σταθερά εστιασμένος σε λύσεις και μέτρα ανθρώπινα. Όχι απλώς δεν υπεκφεύγει σε όλες του τις απαντήσεις, αλλά αντιμετωπίζει άφοβα κάθε «δύσκολη» και «κρυφή» πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας του δήμου Αθηναίων. Έμπειρος πολιτικός, με πυγμή και θάρρος, στα έργα και – γιατί όχι; – και στα λόγια.
Τι αποκομίσατε, ως επί το πλείστον, από την τετραετή θητεία σας στο δήμο Αθηναίων, ως δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ;
Από το 2010 που έχω εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος αποκομίσαμε τη θητεία της κεντροαριστεράς του κ. Καμίνη που δίνεται προίκα κυρίως στον κ. Γερουλάνο, να υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική τεσσάρων μνημονιακών κυβερνήσεων. Η εικόνα εγκατάλειψης δεν χρεώνεται μόνο στον απερχόμενο δήμαρχο, αλλά και στις κυβερνήσεις που δημιούργησαν ένα ασφυκτικό φοροεισπρακτικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου, στο οποίο συναινούν οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών.
Υπάρχει έστω ένα θετικό στοιχείο που θα αναγνωρίζατε στο έργο του νυν δημάρχου, Γ. Καμίνη;
Η σταθερή του θέση για την απομόνωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Έχετε διαπιστώσει συγκλίσεις με τις θέσεις κάποιου άλλου υποψήφιου συνδυασμού; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ δυσκολεύεται στις συνεργασίες είτε την κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι θα απαντούσατε σε αυτό;
Οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών είναι υποψήφιοι κομμάτων, των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Οι συγκλίσεις τους έχουν εκφραστεί στα μνημόνια που ψήφισαν και υλοποίησαν, γιατί έχουν θητεύσει και σε θέσεις υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών ή συμβούλων. Ιδιαίτερα για τους δήμους συμφωνούν στη γιγάντωση της δημοτικής φορολογίας, στην ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, στη συρρίκνωση διευθύνσεων και δομών του, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Συμφωνούν, επίσης, σε κάθε λογής σύμπραξη με εργολάβους, ΜΚΟ, μεγαλοεπιχειρηματίες. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς από θέσεις αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια σταθήκαμε σε αυτές τις συγκλίσεις τους. Σε επιμέρους θέματα στηρίξαμε θέσεις και προτάσεις που βελτίωναν έστω και στοιχειωδώς τη δύσκολη καθημερινότητα.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι στις μέρες μας είναι απαραίτητη η έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα, ιδίως στα social media, προκειμένου να πετύχει το στόχο της μια προεκλογική εκστρατεία. Ελάχιστα βλέπουμε εσάς και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να παίρνετε μέρος σε αυτό. Θέλετε να το σχολιάσετε;
Στα social media φίλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αθήνα λειτουργούν σελίδα στο Facebook και στο Instagram. Επίσης, λειτουργεί και ενημερώνεται καθημερινά με τη δραστηριότητά μας η σελίδα του συνδυασμού μας, www.lsathinas.gr. Επιμένουμε όμως στην καθημερινή άμεση επαφή με τις γειτονιές και τους εργαζόμενους, κάτι που κάναμε σταθερά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.
Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους έχουν αφήσει να γνωστοποιηθούν έστω στοιχειώδεις πληροφορίες για τις αναμνήσεις τους από την πόλη, ή και προσωπικά στοιχεία για τη ζωή τους. Ο κόσμος μοιάζει να ενδιαφέρεται για κάτι πιο «προσωπικό». Το αποφεύγετε ή δεν κρίνετε ότι είναι σημαντικό;
Εμείς δεν κρύβουμε ότι η εκλογική μάχη είναι πολιτική, στην οποία συμβάλλω κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι 229 υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Ταυτόχρονα με τη μάχη της Αθήνας δίνουμε τον εκλογικό αγώνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση και στην Περιφέρεια Αττικής με υποψήφιο περιφερειάρχη το Γιάννη Πρωτούλη. Και φυσικά στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Οι άλλοι υποψήφιοι μπορεί να λένε πολλά για το άτομό τους, δεν μας λένε όμως τις πολιτικές τους θέσεις και τις προτιμήσεις τους. Όσον αφορά στα προσωπικά στοιχεία, ήρθα στην Αθήνα το 1991 από την Πάτρα όπου μεγάλωσα και μένω στα Πατήσια τα τελευταία 20 χρόνια. Νομίζω ότι δεν ανήκω στην κατηγορία των υποψηφίων δημάρχων που είναι τουρίστες στην πόλη, που εμφανίστηκαν προεκλογικά το 2010 και το 2014 και μετά τις εκλογές εξαφανίστηκαν. Ελπίζω να μην κάνουν το ίδιο και οι τωρινοί υποψήφιοι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων.
Θα μπορούσατε να αναφέρετε τα ονόματα, καθώς και τις χρονολογίες και τους δήμους στους οποίους θήτευσαν σημαντικοί, κατά τη γνώμη σας, δήμαρχοι που προέρχονταν από το ΚΚΕ;
Ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘80 σε πολλούς δήμους στην Αττική, στις περιοχές της Β’ Αθήνας και Β’ Πειραιά δεκάδες κομμουνιστές δήμαρχοι έδιναν τη μάχη μαζί με το λαό των δήμων τους και έχουν διαμορφώσει μία πιο ανθρώπινη πραγματικότητα σε αυτές τις περιοχές, από την άποψη των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν και σήμερα σε μια σειρά δήμους, των δομών και υπηρεσιών. Συγκρίνετε την εικόνα της Αθήνας στο θέμα π.χ. των ελεύθερων χώρων με αυτούς που έχουν μια σειρά δήμοι, που στο παρελθόν για πολλά χρόνια είχαν κομμουνιστές δημάρχους. Οι αγώνες εκείνης της εποχής άφησαν αποτέλεσμα και εκείνοι οι δήμαρχοι μνημονεύονται ακόμα και στις μέρες μας.
Ποια είναι η γνώμη σας για το έργο του Κωνσταντίνου Πελετίδη, νυν δημάρχου Πάτρας, επίσης μέλους του ΚΚΕ;
Για το έργο του Κ. Πελετίδη στο δήμο της Πάτρας μιλάει ο λαός της πόλης και πιστεύω ότι θα μιλήσει και με την ψήφο του, εκλέγοντάς τον για δεύτερη τετραετία. Τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του λαού της Πάτρας, μαζί με την αλλαγή της εικόνας της πόλης, δείχνουν τις δυνατότητες που έχει μια αγωνιστική δημοτική αρχή, παλεύοντας από θέση αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και κινητοποιώντας το λαό, να έχει κατακτήσεις, να παράγει έργο, να δίνει «ανάσες» στο λεηλατημένο εισόδημά του. Αυτή η επιτυχία στον τρίτο δήμο της χώρας μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Δεν ανήκω στην κατηγορία των υποψηφίων δημάρχων που είναι τουρίστες στην πόλη, που εμφανίστηκαν προεκλογικά το 2010 και το 2014 και μετά τις εκλογές εξαφανίστηκαν. Ελπίζω να μην κάνουν το ίδιο και οι τωρινοί υποψήφιοι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων.
Τι θα απαντούσατε στο σχόλιο «ο κομμουνισμός είναι πλέον παρωχημένος, δεν συμβαδίζει με το σήμερα και αδυνατεί να δώσει λύσεις»;
Παρωχημένη είναι η πολιτική και τα κόμματα που έχουν καταδικάσει το 1/3 του ελληνικού λαού να ζει στα όρια της φτώχειας. Αραχνιασμένες είναι οι κυβερνήσεις που στερούν τη θέρμανση το χειμώνα σε πάνω από το 1/3 των κατοικιών της Αθήνας. Σκουριασμένες είναι οι ιδέες που γενίκευσαν τη μερική απασχόληση, τους μισθούς πείνας, τις συντάξεις ανέχειας και τα επιδόματα φτώχειας. Αυτή η σημερινή πραγματικότητα αδυνατεί να δώσει τις λύσεις που έδωσε ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 20ο αιώνα.
Εφόσον η ελεύθερη αγορά είναι γεγονός και η εκάστοτε κεντρική εξουσία την υποστηρίζει, πώς σχεδιάζετε να συνεργαστείτε με τους επιχειρηματίες του δήμου Αθηναίων; Κάποιοι από αυτούς ίσως αισθάνονται ότι η ιδεολογική καταγωγή σας και μόνο είναι ικανή να θίξει τα συμφέροντά τους.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο δήμο της Αθήνας πρέπει να πληρώνουν αυτά που οι νόμοι ορίζουν και προβλέπουν. Πρέπει σε μια πόλη που οι ζώνες φτώχειας και ανέχειας διευρύνονται, να πληρώσουν στο δήμο κάτι παραπάνω, ξεκινώντας από τα εκατομμύρια ευρώ από χρέη προηγούμενων χρόνων. Σε αυτή τη βάση δημιουργείται και το πεδίο συνεργασίας, χωρίς να επιβαρύνεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Αθήνας.
Υπάρχει κάποια από τις ευπαθείς ομάδες που πιστεύετε ότι βάλλεται περισσότερο στην Αθήνα; Πώς θα την στηρίξετε;
Είναι οι 42.000 δημότες που έχουν καταγραφεί στον «Κόμβο Αλληλεγγύης» του δήμου, που έχουν καταθέσει πιστοποιητικά απορίας και βεβαιώσεις ετήσιου εισοδήματος έως 4.000 ευρώ. Αυτός ο κόσμος θα απαλλαχθεί από κάθε είδους τέλη, φόροι και εισφορές στο δήμο. Δεν φτάνει να μοιράζουμε σε αυτούς τους ανθρώπους κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Χρειάζονται πρώτα απ’ όλα τέτοια μέτρα στήριξης.
Μπορεί η ανεργία, στην πρωτεύουσα συγκεκριμένα, να αντιμετωπιστεί και με τη συμβολή του δήμου Αθηναίων; Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Σκορπίστηκαν εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης και άλλα παρόμοια, αντί να στηριχθούν οι άνεργοι. Η συμβολή του δήμου είναι να θεσπίσει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα στήριξης των ανέργων, να διεκδικήσει το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά για όλους, να ελαφρύνει τους επαγγελματίες της πόλης από την άγρια δημοτική φορολογία για να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να μην προστεθούν και εκείνοι στις ουρές των ανέργων. Ο δήμος πρέπει να αντιταχθεί στην πολιτική της «ανακύκλωσης» εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για θέσεις δουλειάς που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.
Θα φιλοξενούσατε στο σπίτι σας άστεγο; Ποιες προκαταλήψεις επιβιώνουν ακόμα σχετικά με τους αστέγους; Μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της αστεγίας στην Αθήνα;
Αν τον γνώριζα ή βρισκόταν στο ευρύτερο περιβάλλον μου θα τον φιλοξενούσα. Δεν είναι θέμα προκαταλήψεων. Οι άστεγοι χρειάζονται δουλειά, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την άμεση κάλυψη των προβλημάτων υγείας τους και στήριξη στην προσπάθεια απεξάρτησης, όταν μιλάμε για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών. Η εξάλειψη αυτών των παραγόντων μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και είναι ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα. Ο δήμος της Αθήνας έχει τις δομές για να βελτιώσει τη ζωή των αστέγων, χωρίς τους εργολάβους των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό το κοινωνικό πρόβλημα.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα στην πόλη; Τι είδους τομές χρειάζεται να γίνουν;
Κάνοντας η αστυνομία τη δουλειά της. Αντιμετωπίζοντας τα κυκλώματα, τις πιάτσες, τις μαφίες. Έχει την τεχνογνωσία και το προσωπικό, που πρέπει να στηριχθεί οικονομικά γιατί και το εισόδημα των αστυνομικών έχει λεηλατηθεί. Δουλειά του δήμου είναι με τον φωτισμό, τη στήριξη των επαγγελματιών στην εστίαση, την παρουσία των υπηρεσιών του δήμου, να συμβάλει στο ζωντάνεμα των γειτονιών που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Έχετε περπατήσει, βράδυ, σε δρόμους των λεγόμενων «υποβαθμισμένων» περιοχών και αν ναι, πώς έχετε αισθανθεί; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για αυτές τις γειτονιές;
Τα γραφεία του συνδυασμού μας βρίσκονται στην Πλατεία Βάθη, σε μία από τις περιοχές που αναφέρεστε. Υπάρχει ανασφάλεια και αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε τα ανέφερα επιγραμματικά στην προηγούμενη απάντησή μου.
Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο της οργανωμένης, 24ωρης φύλαξης δημόσιων χώρων που θεωρούνται επισφαλής, όπως είναι π.χ. το Πεδίον του Άρεως;
Ναι, με τον όρο ότι αυτό δεν θα περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση και ότι η φύλαξη δεν θα γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες. Και μιας και αναφέρομαι σε αυτές, χρειάζεται και οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες αμείβονται με 2 – 3 ευρώ την ώρα.
Στηρίζετε την οργανωμένη διεκδίκηση των κατοίκων των Εξαρχείων προκείμενου να εγκαθιδρύσουν συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή τους; Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα της περιοχής και με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Επανειλημμένα έχουμε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο προβλήματα της περιοχής των Εξαρχείων που απορρέουν από την υποβαθμισμένη παρουσία του δήμου, τις καταλήψεις των «αλληλέγγυων» κερδοσκόπων σε βάρος των προσφύγων, καθώς και τη δράση κάθε λογής εγκληματικών συμμοριών. Στηρίζουμε κάθε οργανωμένη διεκδίκηση κατοίκων και επαγγελματιών από τα Εξάρχεια, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Διαφωνούμε με μια μεθοδευμένη στοχοποίηση της περιοχής, που πιθανόν να συνδυάζεται και με την έκρηξη της αγοράς ακινήτων που σχετίζεται και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Σε προηγούμενες ερωτήσεις σας απάντησα για τους παράγοντες που συμβάλουν στα προβλήματα και για τους τρόπους αντιμετώπισης.
Ποια η θέση σας για το ζήτημα των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης; Φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση περιστατικών υπερδοσολογίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πληθυσμός των χρηστών δεν θα μειωθεί αποκλειστικά και μόνο με ένα τέτοιο μέτρο.
Το ΚΕΘΕΑ είναι αντίθετο με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (Χ.Ε.Χ.), όπως και το 18 Άνω. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ήδη δεκάδες σύλλογοι κατοίκων, επαγγελματικών και ενώσεις γονέων. Οι Χ.Ε.Χ. υπονομεύουν την πρόληψη κατά των ναρκωτικών. Αποκλείουν το χρήστη από την προσπάθεια της ένταξής του σε πρόγραμμα απεξάρτησης, νομιμοποιούν το εμπόριο και τη διακίνηση των ναρκωτικών. Θα προσπαθήσουμε να μην περάσει η χωροθέτησή τους σε γειτονιές της Αθήνας. Με αυτούς τους χώρους, που ουσιαστικά κάνουν νόμιμες τις πιάτσες χρήσης ναρκωτικών, συμφωνούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι των κυβερνητικών κομμάτων. Άλλωστε τα κόμματά τους ψήφισαν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Στηρίζουμε κάθε οργανωμένη διεκδίκηση κατοίκων και επαγγελματιών από τα Εξάρχεια, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Διαφωνούμε με μια μεθοδευμένη στοχοποίηση της περιοχής, που πιθανόν να συνδυάζεται και με την έκρηξη της αγοράς ακινήτων που σχετίζεται και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Η Χρυσή Αυγή κλείνει ήδη μια τετραετία εκπροσώπησης και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που σημαίνει αναγκαστική αλληλεπίδραση με τα μέλη της, που εκλέχθηκαν από Έλληνες πολίτες σε δήμους και περιφέρειες. Τι στάση κρατάτε πρακτικά, πώς το αντιμετωπίζετε σε επίπεδο καθημερινότητας αυτό;
Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής είναι στο δημοτικό συμβούλιο από το 2010. Όλα αυτά τα χρόνια μας είχαν απαλλάξει από την παρουσία τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Έρχονταν για λίγα λεπτά, για να βγάλουν έναν οχετό ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και μετά έφευγαν. Χωρίς να απαλλάσσεται ο καθένας από την ευθύνη για την ψήφο του σε μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, ας βγάλει και κανένα συμπέρασμα για το ρόλο που παίζει αυτό το μόρφωμα ως «μαντρόσκυλο» του συστήματος.
Τι μπορεί να σπρώχνει τους νέους στο νεοναζισμό και τι μπορεί να τους «γλιτώνει» από παρόμοιες ιδεολογίες; Η τοπική αυτοδιοίκηση, έμπρακτα, πώς μπορεί να δράσει;
Έχουν ευθύνη όσοι ξέπλυναν τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής διαδηλώνοντας μαζί τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, στην πάνω και στην κάτω πλατεία. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για τις προσκλήσεις που τους απηύθυνε και τις κοινές φωτογραφίες βουλευτών της με τους υπόδικους της Χρυσής Αυγής για παράδειγμα στο Καστελόριζο. Ο δήμος της Πάτρας απαγορεύοντας τη χρήση κάθε δημοτικού – δημόσιου χώρου στη Χρυσή Αυγή και αποφασίζοντας να μην της δίνει καμία διευκόλυνση – στάση για την οποία τον έσυρε σε δίκη – δίνει ένα έμπρακτο παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή που βρίσκεται απέναντι στο ναζιστικό αυτό μόρφωμα.
Η Αθήνα είναι μια πόλη φιλική για τα παιδιά και τις οικογένειες; Ποια είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνατε για τη στήριξη γονέων και παιδιών και την επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων;
Εννοείται πως όχι. Η στήριξη των σχολείων που στην πόλη μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποδομών (κτιριακά, εγκαταστάσεις κλπ), η στήριξη των σχολικών επιτροπών απέναντι στη μείωση κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησής τους, η στήριξη του Βρεφοκομείου που έχει στην ευθύνη του τους παιδικούς & βρεφικούς σταθμούς του δήμου, η συντήρηση, αποκατάσταση και επαναλειτουργία των παιδικών χαρών. Όλα αυτά τα χρόνια σχολεία, παιδικοί σταθμοί και παιδικές χαρές βρέθηκαν στο κέντρο των διεκδικήσεών μας απέναντι στη διοίκηση της κεντροαριστεράς στο δήμο της Αθήνας, που ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης κατάργησε πάνω από 10 σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ενώ έκλεισαν και δεκάδες παιδικές χαρές.
Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη για τους πεζούς. Πόσο μάλλον για ΑμεΑ, ηλικιωμένους και γονείς με παιδικό καρότσι. Πώς σχεδιάζετε να τα αντιμετωπίσετε;
Την ώρα που η σημερινή διοίκηση πανηγυρίζει για την ανακήρυξη της Αθήνας σε «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Καινοτομίας», τα πεζοδρόμια είναι σε άθλια κατάσταση, τα πάρκα παρατημένα, οι τελευταίοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι οδηγούνται σε τσιμεντοποίηση μέσω και των αλλαγών χρήσης που αποφασίστηκαν. Αυτά αντιμετωπίζονται δίνοντας καθημερινή μάχη για να παραμείνουν ως χώροι πρασίνου, αναψυχής και αθλοπαιδιών τα ελεύθερα οικόπεδα και οι χαρακτηρισμένες ως πράσινο περιοχές. Επιμένοντας στη διαμόρφωση και το καθάρισμα αυτών των περιοχών, πηγαίνοντας ακόμα και κόντρα σε αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες. Ενισχύοντας επίσης τα τεχνικά συνεργεία του δήμου, δίνεται η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης με αυτεπιστασία των προβληματικών πεζοδρομίων, σχεδιάζοντας με προτεραιότητες σε κάθε γειτονία των διαμερισμάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια σχολεία, παιδικοί σταθμοί και παιδικές χαρές βρέθηκαν στο κέντρο των διεκδικήσεών μας απέναντι στη διοίκηση της κεντροαριστεράς στο δήμο της Αθήνας, που ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης κατάργησε πάνω από 10 σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ενώ έκλεισαν και δεκάδες παιδικές χαρές.
Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συμπερίληψής τους;
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις κουτσουρεμένες συντάξεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας καταργώντας την ανταποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του δήμου (κολυμβητήρια, γυμναστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ). Μιλώντας για τους άπορους υπερήλικες ξεχωρίζουμε τη διεκδίκησή μας ώστε το Γηροκομείο της Αθήνας που έχει μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας, να περάσει στην ευθύνη του κράτους για να αξιοποιηθούν αυτές οι υποδομές για φιλοξενία εκατοντάδων συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Τέλος, υπάρχουν περιοχές στο δήμο που ενώ υπάρχει ανάγκη και αυτό αποτελεί και αίτημα των κατοίκων, δεν υπάρχει καν Λέσχη Φιλίας, όπως στη Ριζούπολη.
Τι γνώμη έχετε για τη λειτουργία και το έργο του ΣυνΑθηνά, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του κύριου Καμίνη; Πιστεύετε ότι έχει συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών;
Η περίπτωση του ΣυνΑθηνά είναι χαρακτηριστική για το πώς ξοδεύονται εκατομμύρια σε προγράμματα που δεν αφήνουν καμία υποδομή στην πόλη και δεν αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού της Αθήνας. Όταν μιλούν για «Κοινωνία των πολιτών» αναφέρονται σε δεκάδες επιχειρήσεις με τη μορφή ΜΚΟ που λυμαίνονται υπηρεσίες, δομές και υποδομές του δήμου με κάθε λογής προγράμματα που δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες.
Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το φορέα «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»; Συμφωνείτε ότι κινδυνεύει να υποβαθμιστεί και να παρακαμφθεί ο ρόλος του Δήμου;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε μια ανώνυμη εταιρεία και έβαλε επικεφαλής της τον υποψήφιο δήμαρχό της στον Πειραιά, παρακάμπτοντας το δήμο της Αθήνας. Να είστε σίγουρη ότι αν τη διοίκηση του δήμου της Αθήνας την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην περιφέρεια Αττικής, δεν θα την έφτιαχνε.
Τι χρειάζεται να γίνει επί της ουσίας με το ζήτημα της καθαριότητας; Πώς μπορεί να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν ενεργά οι πολίτες, ώστε να επέλθει οριστική λύση;
Επειδή αναπτύσσεται μία έκθεση ιδεών γύρω από την καθαριότητα, επιμένουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και πρακτικοί: Κάλυψη των 1200 κενών σε εργαζόμενους στην αποκομιδή και στον οδοκαθαρισμό, στήριξη της διεύθυνσης μηχανολογικού για να μπορεί να συντηρείται ο στόλος των απορριμματοφόρων – χωρίς να «ταΐζουμε» ιδιώτες, διεύθυνση ανακύκλωσης για να σπάσουμε το προβληματικό μονοπώλιο των ιδιωτών, αλλαγή στην ιεράρχηση των δρομολογίων αποκομιδής με βάρος στις γειτονιές. Ενημερωτικά σας λέμε επίσης ότι ο δήμος της Αθήνας δεν έχει νόμιμο αμαξοστάσιο και κινδυνεύουν, στο τέλος του 2019, να μείνουν στον αέρα οι κεντρικές υπηρεσίες αποκομιδής των σκουπιδιών.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε μια ανώνυμη εταιρεία και έβαλε επικεφαλής της τον υποψήφιο δήμαρχό της στον Πειραιά, παρακάμπτοντας το δήμο της Αθήνας. Να είστε σίγουρη ότι αν τη διοίκηση του δήμου της Αθήνας την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην περιφέρεια Αττικής, δεν θα την έφτιαχνε.
Ποιες κινήσεις χρειάζεται να γίνουν ώστε να ενισχυθεί συνολικά η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης; Από ποιο έργο, συγκεκριμένα, να ξεκινούσατε;
Άμεση αυτονόμηση του πολιτιστικού οργανισμού, κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις πολιτιστικές δραστηριότητες και στα τμήματα εκμάθησης του ΟΠΑΝΔΑ. Στήριξη των πάνω από 200 μικρών μουσικών και θεατρικών σκηνών της πόλης. Σύνδεση της δημοτικής βιβλιοθήκης και της δημοτικής πινακοθήκης με τα σχολεία. Ανάδειξη όλων των μνημείων ρωμαϊκής, βυζαντινής, οθωμανικής και νεοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ελεύθερη πρόσβαση στα αρχαιοελληνικά μνημεία της πόλης.
Ποια είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο του Airbnb; Πώς θα το αντιμετωπίζατε στην πράξη, δεδομένου ότι – μεταξύ των άλλων – έχει λειτουργήσει και ευεργετικά σαν συμπλήρωμα του εισοδήματος νοικοκυριών που το έχουν ανάγκη;
Το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες. Τα στοιχεία μιλούν για τζίρο 2 δις ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι επαγγελματική δραστηριότητα που πρέπει να φορολογείται από το Δήμο με το συντελεστή επαγγελματικής στέγης (6,5€/τ.μ.) αντί αυτού της κατοικίας. Οφείλουν, επίσης, να αποδίδουν το τέλος παρεπιδημούντων, όπως και τα ξενοδοχεία. Αυτό το μέτρο εκτός της απόδοσης εσόδων στο Δήμο, θα συμβάλει ώστε να αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών.
Αναφέρεστε συχνά στο ζήτημα της δημοτικής φορολογίας, που σε συνδυασμό με την κρατική φορολογία επιβαρύνουν σε ακραίο βαθμό τον πολίτη. Θα θέλατε να αναφερθείτε σε αυτό, καθώς και στον τρόπο που σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε; Μπορείτε να δεσμευτείτε σε ελάφρυνση της δημοτικής φορολογίας από την επόμενη μέρα της πιθανής εκλογής σας;
Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση και τις δυνατότητες που έχει ο δήμος, οι προτάσεις που καταθέτουμε όλα αυτά τα χρόνια συζητώντας για τους προϋπολογισμούς είναι άμεσα υλοποιήσιμες: Άμεση μείωση κατά 30% των συντελεστών κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Ο σημερινός υψηλός συντελεστής επαγγελματικής στέγης θα παραμείνει μόνο για τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Αθήνα και για τους ακριβούς δρόμους της πόλης. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για οικογενειακά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Κατάργηση των Ζωνών Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Συμβολική συμμετοχή από 1 έως 3 ευρώ για τις υπόλοιπες ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν μας δεσμεύουν τα ματωμένα πλεονάσματα που διαφημίζουν οι άλλοι υποψήφιοι. Προσανατολισμός των οικονομικών υπηρεσιών για να εισπράξουν τα διαφυγόντα κέρδη του δήμου από τα τέλη και τα χρέη ξενοδόχων, διαφημιστών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.
Επισκέπτεστε με μεγάλη συχνότητα σχολεία της Αθήνας και επιμένετε πολύ σε ζητήματα που αφορούν στο διευρυνόμενο φαινόμενο των ακατάλληλων ή και εγκαταλελειμμένων σχολικών κτιρίων (προβλήματα θέρμανσης, περιορισμένης χωρητικότητας, έλλειψης συντήρησης, κλπ). Πώς σχεδιάζετε να επιφέρετε τις απαραίτητες λύσεις; Τι συμβαίνει με τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και με τις αντίστοιχες Ειδικές Μονάδες στα δημόσια σχολεία της Αθήνας; Το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις είναι σε θέση να φιλοξενήσουν και να στηρίξουν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή επιβαρύνονται οικονομικά πάλι οι γονείς, απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα;
Άμεσα χρειάζεται επανασυγκρότηση της Διεύθυνσης σχολικών κτιρίων του δήμου, με στελέχωση των τεχνικών της υπηρεσιών, για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα καθημερινά προβλήματα συντήρησης. Διεκδίκηση από την κυβέρνηση και την περιφέρεια πόρων και προγραμμάτων, αξιοποιώντας χαρακτηρισμένους χώρους για ανέγερση σχολείων που θα αντικαταστήσουν τα σχολικά κτίρια που είναι υπέργηρα. Για τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής που ρωτάτε θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μεταθέτει στους δήμους τα τμήματα ένταξης στα δημοτικά, ενώ είναι δική της ευθύνη η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα.