Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς, Διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε το 1945
και δημιουργήθηκαν οι βάσεις του παγκόσμιου
συστήματος που λειτουργεί σήμερα.
Σε όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε σταματήσει να φανταζόμαστε διάφορους κόσμους στους οποίους έχουν νικήσει οι Ναζί. Πρόκειται για εναλλακτική ιστορία, η οποία αποτελεί μια υποκατηγορία της επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, το σενάριο της νίκης των Ναζί έχει αποκτήσει μια περίεργη νομιμοποίηση, ακόμα και αν δεν βρέθηκαν κοντά στην υλοποίησή του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ Ο άνθρωπος στο απόρθητο κάστρο, που εκδόθηκε το 1962, είναι το πρώτο που παρουσιάζει μία Αμερική που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ναζί. Στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χάρις Fatherland, η Ευρώπη έχει καταληφθεί στο σύνολό της από τους Ναζί και ο Φίλιπ Ροθ στο βιβλίο Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής εμφανίζει ένα ίδιο υπόβαθρο κατοχής της Αμερικής από τους Ναζί.
Μετά από 80 χρόνια συνεχίζουμε να επιστρέφουμε στον φαντασιακό κόσμο του θριάμβου του Αδόλφου Χίτλερ. Κάποιοι το προσπαθούν ακόμα. Διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα υπάρχουν στη Δύση, αλλά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες. Ένας ναζιστής της εποχής του Χίτλερ, δεν θα πόνταρε πολύ στην επιτυχία τους.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που προσπάθησαν, με πιο σοβαρό τρόπο, να ξαναφέρουν τον ναζισμό και τον φασισμό στο προσκήνιο.
Το πραξικόπημα της κοκαΐνης
Το πραξικόπημα της κοκαΐνης έγινε στις 17 Ιουλίου 1980 στη Βολιβία, όταν ο στρατηγός Luis Garcia Meza Tejada κατέλαβε την εξουσία διώχνοντας την πρόεδρο Lidia Gueiler Tejada. Εκτός από ένα τμήμα του στρατού, στο πραξικόπημα συμμετείχαν μεγαλέμποροι ναρκωτικών και ξένοι μισθοφόροι. Επικεφαλής των τελευταίων ήταν ο Claus Barbie, ο επονομαζόμενος «Χασάπης της Λυών», υπεύθυνος για 25.000 χιλιάδες θανάτους στη Γαλλία, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μισθοφόροι του ήταν νεοναζιστές και νεοφασίστες, με επικεφαλής τους Joachim Fiebelkorn και Stefano delle Chiaie.
Στη Βολιβία εγκαθιδρύθηκε φασιστικό καθεστώς, αλλά άντεξε μόνο για έναν χρόνο, αφού ανατράπηκε από τις διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν.
Νέα Ζηλανδία: Προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου.
Το 1942 ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας SIB έστειλε μια σοκαριστική επιστολή στον πρωθυπουργό Peter Fraser. Σε αυτήν, ο ταξίαρχος Kenneth Folkes ενημέρωνε ότι οι Ναζί είχαν διεισδύσει στη χώρα και είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο από σαμποτέρ που θα έπληττε κρίσιμες υποδομές και θα δολοφονούσε πολιτικούς.
Όλα αυτά ήταν μύθοι που είχαν εφεύρει δύο κρατούμενοι στις φυλακές Waikeria, ο Alfred Remmers και ο Sydney Ross, αλλά η SIB θεώρησε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να διευρύνει την εξουσία της. Ο Kenneth Folkes πρότεινε, για να αντιμετωπιστούν οι Ναζί, να του επιτραπεί να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συλλήψεις πολιτών. Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει το θέμα στην Αστυνομία και όχι στην SIB, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η απάτη. Η SIB διαλύθηκε και ο Kenneth Folkes εκδιώχθηκε από τη χώρα.
Ιταλία: Ένα ολιγόωρο πραξικόπημα.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1970, ο Valerio Borghese -στρατιωτικό στέλεχος του μουσολινικού καθεστώτος και φασίστας πολιτικός μεταπολεμικά- γνωστός και ως Μαύρος Πρίγκηπας, ξεκίνησε ένα πραξικόπημα στην Ιταλία. Ομάδες στρατιωτικών και παραστρατιωτικών εισήλθαν στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών στη Ρώμη και περικύκλωσαν δημόσια κτίρια και σπίτια πολιτικών στο Μιλάνο, τη Φλωρεντία και αλλού. Μετά από λίγες ώρες, ο Borghese, με διαταγή του, ανέβαλε το πραξικόπημα και οι πραξικοπηματίες αποσύρθηκαν.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν μια πρόβα για ένα κανονικό πραξικόπημα που θα ακολουθούσε. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το πραξικόπημα ήταν μια προβοκάτσια για να ενεργοποιηθεί ο στρατιωτικός νόμος και να καταλυθεί η δημοκρατία. Άλλοι θεωρούν ότι με το πραξικόπημα ανεστάλησαν πολιτικές που βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε, το 1984, ότι δεν υπήρξε απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Μαύρος Πρίγκηπας πέθανε εξόριστος στην Ισπανία.
Τι θα είχε γίνει αν ήταν βιώσιμα αυτά τα τρία πραξικοπήματα; Τίποτα το πολύ ουσιαστικό. Η παγκόσμια κατάσταση και οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν τέτοιοι που αργά ή γρήγορα θα ανατρέπονταν.