Σήμερα θα μας ενοχλούσε τρομερά… Ή μπορεί έτσι να νομίζουμε αφού φυσικά έχουμε συνηθίσει να αγαπάμε την εικόνα της Ακρόπολης ακριβώς έτσι όπως είναι. Κι όμως κάποτε ένας Φλωρεντίνικος Πύργος είχε τη δική του θέση στον Ιερό Βράχο. Όχι και πολύ πίσω στο χρόνο, φανταστείτε πως υπάρχουν ακόμα και φωτογραφίες του…
Ο Πύργος υπήρξε ιδιοκτησία της οικογένειας Ατσαγιόλι από τη Φλωρεντία και κατασκευάστηκε γύρω στο 1400. Οι Ατσαγιόλι κυβέρνησαν το Δουκάτο των Αθηνών από το 1388 ως το 1458 αλλά ο Πύργος επιβίωσε μέχρι το 1874 οπότε και κατεδαφίστηκε προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από Ευρωπαίους διανοούμενους οι οποίοι θεώρησαν απαράδεκτο το ¨σβήσιμο¨ ενός μεταγενέστερου των αρχαίων μνημείων αφού πίστευαν πως δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει…. Ιστορία! Αυτό που δεν είχε επιβεβαιωθεί όμως ακόμα ήταν πως για την κατασκευή του Πύργου χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο το οποίο αφαιρέθηκε από τα Προπύλαια!
Ο Πύργος είχε 26 μέτρα ύψος και 8 πάχος και από την κορυφή του (στην οποία οδηγούσε μια ξύλινη εσωτερική σκάλα) μπορούσε κανείς να απολαύσει μια πανοραμική εικόνα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Μετά τη φυγή των Ατσαγιόλι ο Πύργος μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε αποθήκη τροφίμων ενώ βανδαλίστηκε η καθολική εκκλησία που υπήρχε στο εσωτερικό του. Κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε και ως στρατιωτικό φυλάκιο ή φυλακή και απέκτησε τις ονομασίες ¨Κουλάς¨ ή ¨Γουλάς¨ ή ¨Κουλέ¨.
Πολύ λίγα film έχουν δείξει την Αθήνα της Επανάστασης του `21 κι ωστόσο σε κανένα από αυτά δεν έχουμε δει τον Πύργο ο οποίος όμως εκείνη την εποχή υπήρχε και μάλιστα σ` αυτόν φυλακίστηκαν 12 επιφανείς πολίτες που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό από τους οποίους οι 9 εκτελέστηκαν κατά την πολιορκία της Ακρόπολης.
Στο κάτω μέρος του Πύργου φυλακίστηκε και βασανίστηκε (από Έλληνες) ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Ήταν το 1825 και αφού τελικά τον σκότωσαν πέταξαν το άψυχο σώμα του στα βράχια της Ακρόπολης.
Οι όποιες φωτογραφίες έχουμε του Πύργου είναι τραβηγμένες στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ενώ η ανακοίνωση της κατεδάφισής του από το ελληνικό κράτος έκανε τον διαπρεπή ιστορικό Γουίλλιαμ Μίλλερ να μιλήσει για μια ξεκάθαρη «πράξη βανδαλισμού».