Τι κι αν φέτος πολλοί, λόγω της κατάστασης, δεν καταφέρουμε να πάμε διακοπές σε νησιά και βουνά, no worries! Η αλήθεια είναι μία και είναι αδιαμφισβήτητη –η καλύτερη εκδρομή είναι η παρέα.
Να, λοιπόν, η ευκαιρία -ελλείψει τουρισμού- να κάνουμε τη βόλτα μας στην πόλη με κάπως πιο χαλαρούς ρυθμούς, να περπατήσουμε πιο άνετα τους δρόμους της, να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τα μαγαζιά του κέντρου και να απολαύσουμε όμορφες και ανέμελες στιγμές μαζί με αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ξεκινάμε τη μέρα μας όπως της πρέπει –με χαμόγελο, δηλαδή, και γευστικό πρωινό– και φτάνουμε ως το βράδυ, με summer cocktails, μουσικές και ταξιδιάρικες συζητήσεις όσο τραβάει το κέφι μας.
Με μότο «Δεν έχει σημασία το πού, αλλά το πώς», εμείς στο ΗΠΖ, μέσα από 10+2 ιδιαίτερες προτάσεις εξόδου, δίνουμε το έναυσμα για να γίνει το καλοκαίρι μας στην Αθήνα ακόμα πιο ξεχωριστό, μέσα από ένα οδοιπορικό γεμάτο… γεύση.
Καλή βόλτα!
Ξεκινάμε από την Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, ένα από τα πιο ωραία σημεία του ιστορικού κέντρου. Το TELARO, στο νούμερο 33 της Αιόλου (Τ.: 21 0324 3740) είναι η top επιλογή για να γευτούμε ένα καλό, δυναμωτικό και, σίγουρα, νόστιμο πρωινό.
Στον κατάλογό του θα βρεις -σε καλές τιμές- ένα σωρό υπέροχες επιλογές, οι οποίες υπόσχονται να κάνουν πράξη το «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»! Φρέσκοι χυμοί και smoothies, μοναδικά brunches (χορτοφαγικά και μη), πολύχρωμες μπάρες δημητριακών, breakfast bowls με φρούτα εποχής, granola και γιαούρτι, pancakes και άλλα πολλά και λαχταριστά για take away ή για τραπεζάκι.
Λίγο πριν το μεσημέρι, είναι η κατάλληλη ώρα για ένα σύντομο κολατσιό και αναπλήρωση δυνάμεων. Τι θα λέγατε για αυθεντική πίτσα που – πέρα από χόρταση – προσφέρει κι εμπειρία; Κάτω από την Ακρόπολη, στο Κουκάκι, η ROMATELLA (Φαλήρου 4, Κουκάκι | Τ.: 210 92 39 901 ) μας συστήνει την “Pizza Al Taglio” που θα σας ταξιδέψει νοερά απευθείας στην Ιταλία. Γιατί;
Δεν υπάρχει μυστικό, υπάρχει τεχνική. Η πίτσα που θα απολαύσετε (σε τραπεζάκι ή στο χέρι) θα είναι ελαφριά, αφράτη και νόστιμη, γιατί πριν από το ψήσιμό της σε ειδικό φούρνο, το ζυμάρι της «ξεκουράζεται» -κάθε φορά- για πέντε μέρες αμέσως μετά την παρασκευή του. Αξίζει να συνοδεύσετε και να απογειώσετε την επιλογή σας με μία από τις πολλές ετικέτες κρασιών από την ενημερωμένη λίστα. Εκτός από τις στάνταρ επιλογές του μενού, κάθε μέρα θα βρείτε όλο και κάτι διαφορετικό να δοκιμάσετε. Γεύση κι έκπληξη, 2 σε 1!
Ένας καφές – όταν πολύ τον θες – είναι πάντα μια καλή ιδέα. Στο JACU (Κολοκοτρώνη 16, Αθήνα 105 62 | Τ. 21 0321 3713), ένα μικρό, χαρούμενο κι ελαφρώς tropical all day café στην Κολοκοτρώνη, θα απολαύσεις νόστιμο και ξεχωριστό καφέ και ο λόγος μοιάζει με μια μικρή ιστορία, που λέει το εξής… Οι διαλεγμένες ποικιλίες του συγκεκριμένου καφέ ψήνονται στα ξύλα.
Πρόκειται για μία διαδικασία που το αποτέλεσμα της είναι ένα μοναδικό χαρμάνι με νότες σοκολάτας και φουντουκιού. Μάλιστα, το κύριο χαρακτηριστικό του καφέ στο Jacu είναι η ήπια οξύτητα, ενώ προσδίδει γεύση από μούρα με γλυκό άρωμα από καραμέλα. Με λίγα λόγια, γεύση φίνα και ξεχωριστή. Ιδανικά, μπορείτε να συνοδεύσετε με μία κρέπα νουτέλα και δροσερά φρούτα εποχής της επιλογής σας ή κάποια άλλη που τραβάει η όρεξή σας από τις αλμυρές ή γλυκές. Η παραδοσιακή συνταγή χρόνων της ζύμης που προετοιμάζεται στο μαγαζί, θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!
Αν πάλι θέλετε να ρομαντζάρετε με θέα την Ακρόπολη, το Couleur Locale (Νορμάνου 3, Μοναστηράκι | Τ. 21 6700 4917) είναι ό,τι πρέπει για όλη την ημέρα! Ένας χώρος, που σέβεται το… τοπικό χρώμα και δημιουργήθηκε για να απολαμβάνουμε την ομορφότερη θέα του κόσμου.
«Κρυμμένο» στη γραφική Νορμανού, μπαίνεις σε ένα κτίριο και το ασανσέρ σε οδηγεί σε αυτό που λέγεται «Αθήνα». Λιτή διακόσμηση, ζεστή ατμόσφαιρα, αφού το μέρος έχει ό,τι χρειάζεται: την ενέργεια του μνημείου, που είναι αρκετή για να χαλαρώσεις. All day view bar λοιπόν, για να απολαύσεις τον καφέ και το brunch, το δείπνο και το ποτό σου με παρέα καλή μουσική!
Αν αρχίσει να πέφτει η νύχτα και λαχτάρετε μεζεδάκι, καλό φαγητό, άφθονα αποστάγματα οι επιλογές στο κέντρο της πόλης είναι τόσες, που θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε. Αν παραμείνουμε κάτω από την Ακρόπολη, επιλέγουμε το αγαπημένο Σχολαρχείο (Τριπόδων 14, Πλάκα | Τ.: 210 32 47 605) που φυσικά, δεν χρειάζεται συστάσεις.
Με τη διακόσμηση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, το Σχολαρχείο ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό μπαλκόνι του με τις γλάστρες, αλλά και για τον εσωτερικό του χώρο, όπου τα κάδρα, το παλιό γραμμόφωνο, η ταμπέλα σε ταξιδεύουν σε καιρούς που ανέδυαν αυθεντικότητα. Κάπως έτσι είναι και τα πιάτα του. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα (ένας δίσκος έρχεται όταν καθίσεις για να διαλέξεις τι μεζέ θα γευτείς, αφού το καλό φαγητό περνάει πρώτα από τα μάτια!), γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και πρώτης τάξεως υλικά, ενώ τα κλασικά ελληνικά αποστάγματα (ούζο, κρασί και τσίπουρο) είναι εκεί για να σου φτιάξουν το κέφι και να σου ανοίξουν την καρδιά!
Πολύ κοντά, θα βρείτε και Το Καφενείο (Επιχάρμου 1, Πλάκα | Τ.: 210 32 46 916) με ιστορία μεγάλη και παλιά! Το κτίριο χτίστηκε πάνω από 400 χρόνια πριν, ενώ έχει υπάρξει κατοικία -επώνυμων και μη- Αθηναίων, αλλά και χώρος συνεστιάσεων. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του ’70 ήταν διάσημη μπουάτ με το Γιάννη Σπανό και τη Ρένα Κουμιώτη να γεμίζουν νότες τα σοκάκια της Πλάκας. Τώρα, είναι ένα από τα πιο διάσημα μεζεδοπωλεία της πόλης, διατηρώντας την αισθητική της περιοχής, αν και ανακαινίστηκε το 2000.
Οι μεζέδες που προσφέρει είναι πεντανόστιμοι, αφού ο ιδιοκτήτης και σεφ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα ανακαλύπτοντας τοπικά προϊόντα και νέες γεύσεις. Με σεβασμό στην παραδοσιακή γεύση και ελληνική μαγειρική, θα βρείτε δυνατά πιάτα, όπως μαστέλλο Χίου, φάβα Φενεού και καβουρμά Έβρου, όλα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.
Αν κατεβείτε από την Πλάκα προς το Θησείο και πιάσετε την Αδριανού, συστήνουμε ανεπιφύλακτα δύο μέρη: Στο Δια ταύτα (Αδριανού 37, Μοναστηράκι | Τ.: 210 32 12 347) έχουμε ζήσει μεγάλες και όμορφες στιγμές: έχουμε πιει ελληνικό καφεδάκι με μαγευτική θέα, έχουμε φάει πολύ και ωραία, έχουμε πιει εκλεκτά κρασιά, έχουμε τραγουδήσει με την ορχήστρα, έχουμε ξενυχτήσει και έχουμε γυρίσει σπίτι μας με μια γλυκιά μέθη! Το φαγητό είναι απλά υπέροχο.
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με σύγχρονες πινελιές που περιλαμβάνει από μεζέδες μέχρι ψητά, από θαλασσινά μέχρι γλυκά. Όλα τα υλικά τους είναι διαλεγμένα με προσοχή και αυτό φαίνεται στις γεύσεις. Επειδή όμως όλα αυτά πρέπει να ολοκληρώνονται με καλό κρασί, το «Δια Ταύτα» πάντα πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει προσεγμένες ποικιλίες κρασιών.
Όσο για Το Κουτί (Αδριανού 23, Μοναστηράκι | T.: 210 32 38 276) έχουμε τα καλύτερα να πούμε: Διακρίνεται για τη λιτή και προσεγμένη διακόσμηση, μελετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει στο σκηνικό, αλλά και στη νέα εποχή.
Με θέα την Ακρόπολη, προσφέρει καφέ από το πρωί, αλλά το δυνατό του σημείο είναι η μεσογειακή του κουζίνα – με έμφαση στην ελληνική – προσφέροντας ένα πλούσιο κατάλογο για όλα τα γούστα, με τη δυνατή υπογραφή του σεφ και της ίδιας της ιδιοκτήτριας. Ξεχωρίζουν οι πολυάριθμες ετικέτες κρασιών που έχουν επιλεγεί με βάση το μενού, αλλά και η ιδιαίτερη cocktail list.
Καλός μεζές και πλούσια ελληνικά αποστάγματα, σας περιμένουν και στο Μεταξουργείο, αφού Το Λαΐνι (Αρτεμισίου 40, Κεραμεικός | Τ.: 697 91 22 343) προσφέρει αυτή τη χαλαρή, φιλόξενη, παρεΐστικη έως και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ένα καφενείο απλό, γήινο, του γλεντιού και της χαράς. Εδώ, όλο το μαγαζί είναι μια παρέα, τα τραπέζια είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας να μην γυρίζει την πλάτη του στον άλλον.
Λεπτομέρειες παραδοσιακού καφενείου που λίγοι πλέον εκτιμούν και ακολουθούν. Εξαιρετικοί μεζέδες με όλα τα προϊόντα να προέρχονται από την Κρήτη, το ίδιο και η γευστική ρακή (από την οικογένεια ή τοπικούς παραγωγούς, γιατί κανένα άλλο προϊόν, δεν θα φέρει τη γεύση που οι ίδιοι θέλουν να έχουν τα πιάτα τους).
Για κλείσιμο της βραδιάς (ή την αρχή του επόμενου πρωινού!) πάμε βόλτα από το Gulliver (Κολοκοτρώνη 11, Αθήνα | Τ: 210 32 38 199) που μας ταξιδεύει σε καθαρά ποτά και μαγευτικές μουσικές, όπως και το όνομά του! Γεύσεις ξεχωριστές που σερβίρονται από το πρωί μέχρι το βράδυ και που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων.
Κοκτέιλ από τους μάστερ του είδους – εσείς απλά λέτε τι προτιμάτε γευστικά κι εκείνοι σας σερβίρουν τις πρωτότυπες δροσερές τους προτάσεις από το μοναδικό cocktail list του Gulliver. Για ποιοτική διασκέδαση, μόνος ή με παρέα, στη μπάρα ή σε τραπέζι, το Gulliver είναι ο πιο εξωτικός προορισμός στην καρδιά του κέντρου, έχοντας φωλιάσει στη δροσερή στοά του δρόμου!
Αν πάλι προτιμάς Εξάρχεια, ανακάλυψε το Jimmy’s Hall (Ιπποκράτους 146, Αθήνα | τηλ: 213 03 76 639) αν δεν το έχεις ήδη κάνει! ∆εν µιλάµε για έναν περιστασιακό προορισµό, αλλά για ένα στέκι που είσαι φιλοξενούµενος και όχι απλά πελάτης.
Εδώ, οι άνθρωποι δεν είναι φίλοι της καθηµερινής φρενίτιδας, προτιµούν το αυθεντικό, το ποιοτικό, το οικείο, προσπερνώντας το δήθεν και το αχρείαστο. Αυτό το κλίµα βοηθά στο να είναι το στέκι για φανατικούς θαµώνες µε χαλαρές κουβέντες, αβίαστα χαµόγελα και ανθρώπινα νοιαξίµατα. Όλα αυτά ανακατεµένα µε αρώµατα καφέ, σπιτικές γεύσεις σε γλυκά και σάντουιτς αλλά και πραγµατικά καθαρά ποτά µε φόντο πάντα σωστά επιλεγµένη και ατµοσφαιρική µουσική.
Όμως, μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και το φημισμένο Λοκάλ 337 (Πατησίων 337 & Σκρα – Άνω Πατήσια | Τ. 21 0201 1375). Το όνομα του καταστήματος παραπέμπει στον τόπο, στη συνοικία, στην έννοια της γειτονιάς. Πλέον βέβαια έχει περάσει τα σύνορα των Πατησίων, συνεχίζοντας σε κάθε περίπτωση να προσφέρει στους πελάτες του τη ζεστασιά και τη φροντίδα ενός μαγαζιού της γειτονιάς. Έτσι, θα βρείτε καθαρά ποτά, ιδιαίτερα cocktails, άφταστη πίτσα! Εμείς, από μεριάς μας, προσυπογράφουμε στα παραπάνω.
Προτιμούμε το Λοκάλ για το ανεπιτήδευτα φιλικό του κλίμα, τις προσεγμένες και προσιτές οικονομικά επιλογές του μενού, αλλά και τις μουσικάρες του και τα φοβερά events που κατά καιρούς διοργανώνει. Αυτό που μας αρέσει είναι ότι μοσχοβολά νιάτα και φρέσκιες ιδέες. Ένα ευρωπαϊκού χαρακτήρα στέκι και συνάμα τόσο μα τόσο ελληνικό, τόσο μα τόσο κοντά μας, τόσο μα τόσο «εμείς» ώρες ώρες…