Άποψη:
Ο πλέον γνωστός πίνακας που απεικονίζει την απανθρωπιά του πολέμου. Τον ίδιο τον άνθρωπο που καταστρέφει τον Άλλον, τον πλησίον, τη φύση μέσα στην οποία μεγαλώνει και δημιουργεί. Δύσκολο να σου φέρει κάτι άλλο στο νου.
Αν και, προσωπικά, μια ζωή, βλέποντας αυτόν τον πίνακα θα θυμάμαι το εξής:
«Σπύρο Κοίτα! Η Θεοπούλα ζωγράφισε τη Λιβαδειά! Έχει και το μοσχάρι» («Στο πάρα πέντε», Mega Tv)
Πραγματική ιστορία:
Γκουέρνικα, Πάμπλο Πικάσο: Ο βομβαρδισμός της βασκικής κωμόπολης στις 26 Απριλίου 1937
Το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937 πιλότοι των δυνάμεων του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης ισοπεδώνουν τη Βάσκικη κωμόπολη Guernica, αφήνοντας πίσω τους περί τους 1.650 νεκρούς. Ο μεγάλος ζωγράφος δημιουργεί, με αφορμή το φρικιαστικό περιστατικό, ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο πίνακά του, ονόματι “Guernica”, όπως και η ισοπεδωμένη πόλη.
Ο πίνακας είναι μεγαλύτερος από έναν τοίχο ενός συνηθισμένου δωματίου. Αυτή η τεράστια σύνθεση αποτελεί φόρο τιμής στη μικρή πόλη που βομβαρδίστηκε ανελέητα από τις δυνάμεις του φασισμού.
Ο Πικάσο, φτιάχνοντας ένα τέτοιο πίνακα, ήθελε να δείξει το πόσο υπέφεραν οι άνθρωποι και το πόσο φρικτός είναι ένας πόλεμος! Αυτό το δείχνει χρησιμοποιώντας διάφορα χαρακτηριστικά στοιχεία διαμορφωμένα έτσι ώστε να φαίνεται πόσο καταστρεπτικός και απαίσιος είναι ο πόλεμος. Πρώτα, χρησιμοποιεί μόνο δύο χρώματα και τις αποχρώσεις τους. Αυτά είναι το μαύρο, το άσπρο και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι. Δε χρησιμοποιεί άλλα χρώματα, γιατί, ενώ αυτά βάζουν έστω μια στοιχειώδη ομορφιά στον πίνακα, εκείνος ήθελε να δείξει καταχνιά, απογοήτευση, πόνο, δυστυχία.
Discussion about this post