Αυτήν την περίοδο μιλήσαμε με πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Το ερωτηματολόγιο της ΗΠΖ ήρθε να καλύψει μία ανάγκη και δική μας και πολλών, που ήθελαν να απαντήσουν.
Ζω σε μεγάλο σπίτι, έχω δουλειά και δεν χρωστάω: και τι θα πει αυτό;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ / Η πόλη ζει
Όταν δεν έχεις δουλειά και εισόδημα, όλα είναι δύσκολα. Όταν ζεις σε ένα σπίτι μικρό και άβολο ή μεγάλο και “παγωμένο”, αρκετά πράγματα μπορούν να σου φανούν βουνό. Όμως, σε προβλήματα καραμπινάτα όπως αυτό της έλευσης της πανδημίας, ίσως τα περί εισοδήματος και τετραγωνικών φαντάζουν λεπτομέρειες. Ίσως πάλι και όχι.
Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσα σε ένα συμπαθέστατο σπιτάκι 45 τετραγωνικών στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Η βαβούρα δεν με ενοχλούσε και περισσότερο κόσμο από ό, τι σε αυτό το σπίτι δεν έχω υποδεχτεί πουθενά αλλού στην ζωή μου. Όμως, έχω να θυμάμαι εκεί μέσα και άσχημους καυγάδες, εντάσεις που επιφέρει η συγκατοίκηση και τα λοιπά. Διότι, ήταν ένας σχεδόν ενιαίος χώρος. Εκτός κι αν υποθέσει κάποιος ότι μπορεί να απομονωθεί στο μπάνιο ή στην κουζίνα, δύο δωμάτια μικρούτσικα που έβλεπαν φωταγωγό.
Στην καραντίνα, ευγνωμόνησα τον εαυτό μου και τον σύντροφό μου για την επιλογή μας να μπούμε σε ένα μεγάλο, φωτεινό σπίτι με μπαλκόνια, ένα σπίτι που ίσως ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό μας για ιδανικό νοίκι και χαμηλούς λογαριασμούς, αλλά που, χάρη στο πώς είναι, αξίζει κάθε μία από τις επιπλέον ώρες δουλειάς που ρίχνουμε για να το αντέχουμε οικονομικά.
Και μιας και είπα οικονομικά, εγώ που σας γράφω αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι ποτέ στην millennial ζωή μου να έχω χρήματα και άνεση, όχι επειδή δεν έχω σπουδάσει ή επειδή δεν έχω δουλέψει, αλλά επειδή έτσι είναι η κατάσταση, so simply.
Μια ζωή, εμείς οι 25ρηδες, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία ή θέση μελλοντικά, ζούμε με πεντακοσάρικα και κάτι λίγα παραπάνω. Γι’ αυτό δουλεύουμε σε περισσότερες από μία δουλειές. Κατάλαβες;
Η καραντίνα δεν ευνόησε κανέναν από άποψης χρημάτων, όμως σίγουρα περιόρισε και τα έξοδά μας. Ούτε καφέδες, ούτε ταξιά, ούτε φαγιά έξω, ούτε ψώνια τρελά. Σπιτάκι, φαγάκι, Netflix και τηλεργασία, διάβασμα, ύπνος, τηλεφωνήματα με φίλους. Σε έναν χώρο τριψήφιου αριθμού τετραγωνικών, με δυνατότητες απομόνωσης, ακόμα και ξεχωριστών ωρών ύπνου και ξεκούρασης, η ψυχή μου δεν πλακώθηκε, που λένε. Είχα ανάσα, είχα οξυγόνο.
Από λεφτά, πήραμε το 800ρι (πάλι καλά) και, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, τέτοιο ποσό μαζεμένο δεν είχα δει ποτέ πιο πριν στην ζωή μου. Ξοδεύτηκε σε λιγότερο από μήνα, ανακούφισε οφειλούμενα και μικρο-υποχρεώσεις και αυτό ήταν. Τώρα τι κάνουμε;
Τώρα που τελείωσε επισήμως η καραντίνα, αλλά η αγορά δεν κινείται και λεφτά-για ακόμα μία φορά-δεν υπάρχουν;
Η γνώμη μας
Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, η συντριπτική πλειοψηφία όλων των κατηγοριών (κακή, καλή, μέτρια) δήλωσαν ότι βρίσκουν την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού απαραίτητα.
Πάντως, αισθάνθηκαν να χαλαρώνουν περισσότερο οι κάτοικοι σχετικά μεγάλων σπιτιών, από ό, τι εκείνοι που δήλωσαν ότι μένουν σε χώρους μικρότερους των 70 τ.μ. Κι αυτό είναι κάτι που αναμέναμε να δούμε κι εμείς.
Το 61% των ανθρώπων που απάντησαν πως ζουν σε σπίτια έως 50 τ.μ. έκλαψε ή βούρκωσε έστω μία φορά στην διάρκεια της καραντίνας, όμως σε σχέση με κατοίκους μεγαλύτερων οικιών ήταν αυτή η κατηγορία που σε μεγαλύτερο βαθμό εντόπισε αλλαγή της ερωτικής διάθεσης προς το καλύτερο, με τους ανθρώπους που ζουν σε ελαφρώς μεγαλύτερους χώρους (51-70 τ.μ.) να έπονται.
Μικρά σπίτια, πολλές αγκαλιές!
Πλατφόρμα: https://kwiksurveys.com/
Διάρκεια: 28 Απριλίου – 8 Μαΐου 2020 | Πλήθος απαντήσεων: 1410
• Ποσοστό Συμμετοχής Ανδρών / Γυναικών*: 40% / 60%
• Συμμετοχή ανά Ηλικιακή κατηγοριοποίηση*: 18-24: 8%, 25-35: 19%, 36-49: 35%, 50-65: 34%, 65 και άνω: 6%
• Οικογενειακή Κατάσταση*: Μόνος/η: 30%, Δύο άτομα: 24%, Με παιδιά (1): 16%, Με παιδιά (2) 19%, Με παιδιά (3+): 4%, Άλλο: 7%
• Οικονομική κατάσταση*: Κακή: 16%, Μέτρια: 67%, Καλή: 18%
• Τετραγωνικά μέτρα χώρου διαμονής κατά την καραντίνα*: έως 50 τμ. 13%, 51-70 τμ. 19%, 71-100 τμ. 40%, 101 τμ. και άνω: 28%
• Εργασία κατά την περίοδο της καραντίνας*: καθόλου: 38%, εκ περιτροπής: 11%, τηλε-εργασία: 24%, κανονικά: 16%, άνεργος-η: 10%
• Τόπος Διαμονής*: Αθήνα: 76%, Επαρχία: 21%, Εξωτερικό: 4%
*Λόγω αυτόματης στρογγυλοποίησης από την πλατφόρμα, ενδέχεται το σύνολο να είναι από 98-102%