Συζητήθηκε πολύ, σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο, η πιθανότητα μελλοντικής μας προφύλαξης από τυχόν μελλοντικές πανδημικές εξάρσεις. Τίνι τρόπω; Εμβόλιο και, ίσως, και μια εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα ικανή να μας προειδοποιεί αν ήρθαμε σε επαφή με άτομο που νοσεί τις τελευταίες μέρες. Σχετικά με την υποχρεωτικότητα ή η του εμβολίου και με την προθυμία ή μη κατεβάσματος μιας τέτοιας εφαρμογής, τα αποτελέσματα έδειξαν σχεδόν διχασμένο σκεπτικό από μεριάς όσων απάντησαν.
*Το ερωτηματολόγιο του ΗΠΖ απαντήθηκε την περίοδο 28/4-8/5, από 1.410 άτομα συνολικά, τα οποία απαρτίζουν δυναμικό μέρος του κοινού του ΗΠΖ.
Το 38%, δηλαδή η πλειοψηφία, στέκεται αρνητική απέναντι στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Ένα 36%-σχεδόν ισοφαρίζει- απαντά «ναι», ενώ ένα 26% δηλώνει πως δεν γνωρίζει. Αυτό το 26% των «ουδέτερων» ίσως είναι άτομα που, εν τω μέσω της πανδημίας, οπότε και διεξήχθη η έρευνά μας, αναζητούσαν περισσότερο ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την φύση και τους κινδύνους του ιού.

Το 41% όσων βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση δήλωσε «ναι» για το υποχρεωτικό εμβόλιο, ενώ η πλειοψηφία (36%) αυτών που βρίσκονται σε κακή δήλωσε «όχι». Ακόμα, οι άντρες φάνηκαν πιο πρόθυμοι από τις γυναίκες να ενδώσουν σε μια τυχόν εντολή της κυβέρνησης για αναγκαστικό εμβολιασμό. Το 41% των αντρών έναντι του 33% των γυναικών (και αυτό, ναι, είναι διαφορά!) απάντησε θετικά στην ερώτηση.
Στην ίδια ερώτηση, τα πιο υψηλά ποσοστά θετικών απαντήσεων προήλθαν από τους νεότερους (18-24) και τους μεγαλύτερους (65 +) , με 42% και 47% αντιστοίχως. Πραγματικά, αυτό δεν το αναμέναμε! Αντιθέτως, οι πολύ νέοι δεν ήταν και τόσο υπέρ μιας εφαρμογής στο κινητό. Μόνο 24% απάντησε θετικά, έναντι 41% των μεγαλύτερων. Οι 25-65 κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά θετικής απάντησης.

Πάντως, το 41% των ανθρώπων που απάντησαν συνολικά στάθηκαν αρνητικοί στην πιθανότητα να κατεβάσουν μια προειδοποιητικής φύσης εφαρμογή. 30% απάντησε «ίσως», όντας σκεπτικοί και μόνο ένα 28% απάντησε «ναι».

Ο κόσμος, σε συνολικό επίπεδο, έχοντας ήδη μουδιάσει μια φορά με την έλευση του ιού, είναι λογικό να μουδιάσει κι άλλο με την πιθανότητα εφαρμογής ελεγκτικών μέτρων. Η υγεία, πολλές φορές, είναι η άριστη αφορμή ελέγχου ενός πληθυσμού, ο οποίος, μάλιστα, μπορεί να πει κι ευχαριστώ. Γιατί ζητήματα υγείας, ζωής και θανάτου είναι εξαιρετικά λεπτά και ίσως ικανά να κάνουν άλλες αξίες, όπως αυτές της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας της προσωπικότητας κλπ, να υποχωρούν.