Γενικά οι γιορτές και οι αργίες έχουν αυτή τη μαγική ιδιότητα να προκαλούν συναισθήματα ακραία.
Συνήθως, βέβαια, οι πράκτορές μου στην πόλη περισσότερο αρνητικές αντιδράσεις μου περιγράφουν τις γιορτές, παρά την «έκρηξη χαράς» που όλοι αναμένουμε αλλά ποτέ δεν έρχεται. Ένα από τα συναισθήματα που επικρατούν είναι αυτό του «cringe», αυτού που, όπως εξήγησε η Νταίζη Ντάκου στο προηγούμενο τεύχος, προσδιορίζεται στην απλή ελληνική ως «ετεροντροπή». Αυτή η φάση που βιώνεις ντροπή και αμηχανία για τη συμπεριφορά ή τις πράξεις κάποιου άλλου. Είμαι σίγουρη ότι όσο διαβάζετε σας έρχονται εικόνες. Πάμε να τις συγκεντρώσουμε όλες μαζί;
1. Η Έφη Θώδη και τα χριστουγεννιάτικα
Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την Έφη Θώδη. Αλλά όταν τραγουδάει ελληνικά η γυναίκα, όχι το Jingle Bells και το Last Christmas. Η ετεροντροπή, όταν τη βλέπεις και την ακούς, χτυπάει κόκκινα. Και δεν σε βάζει καν σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Απορώ πώς γελούσαν κάποιοι. Ήταν cringe.
2. Τα μπουζούκια και οι ζεμπεκιές
Το γεγονός ότι οι απανταχού καψουροαθηναίοι πληρώνουν τον 13ο μισθό τους σε μπουκάλια στον Αργυρό και λοιπούς αοιδούς (υπέροχοι όλοι, αλλά νομίζουν ότι ζουν στην εποχή του ΠΑΣΟΚ του 81), καταναλώνοντας φιάλες σκληρού αλκοόλ και πετώντας κοκκινορόζ λέλουδα στις πίστες, χορεύοντας (ή παραπατώντας) νταλκαδιάρικα ζεϊμπέκικα, κουβαλώντας τον πόνο τους σαν σταυρό στο Γολγοθά, είναι πλέον cringe. Και να μην είσαι στα μπουζούκια, αναγκάζεσαι να το παρακολουθείς από stories του Instagram.
3. Οι Wham, η Βανδή & η Mariah Carey
Ότι ακούγονται τα «Last Christmas», τα «Χριστούγεννα» και το «All I Want for Christmas» το ‘χουμε συνηθίσει. Το να χορεύουν και να τσιρίζουν όμως οι θαμώνες των μπαρ υπό τους ήχους των πιο χιλιο-
παιγμένων τραγουδιών της γενιάς των millennials είναι όχι απλά cringe αλλά τραγωδία στην Επίδαυρο. Κακοπαιγμένη.
4. Οι Christmas enthusiasts
Έχουν αποφασίσει ότι θα ζήσουν τα Χριστούγεννα σαν 17χρονα σε πενταήμερη στη Ρόδο. Κραιπάλες, δώρα, έξοδα, τρελές φωνούλες σε κάθε γωνιά της πόλης ― θαρρείς πως θέλουν να κυκλοφορούν μόνιμα τυλιγμένοι σε φωτάκια. Σταματήστε, σκεφτείτε το κριντζάρισμα.
5. Οι Christmas critics
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η γράφουσα. Είμαστε αυτοί που κλαίμε τη μοίρα μας, κάνουμε την ανασκόπηση της ζωής μας, γκρινιάζουμε για όλους τους παραπάνω και ζούμε το δράμα ως γνήσιες drama queens. Θα σας κριντζάρουμε καθήμενοι βουρκωμένοι σε καναπέδες που βουλιάζουν σε μπαρ, οικογενειακά τραπέζια και άλλα σποτ.
6. Οι επισκέπτες στα χωριά του ΆΙ-Βασίλη
Δεν μιλάω φυσικά για τα παιδιά, που καλό είναι να ενθουσιάζονται σε τέτοιες εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα. Μιλάω για εκείνους τους αιώνιους εφήβους, μεταξύ 30 και 40, που πάνε και καλά να φωτογραφηθούν με τον κακόμοιρο άνεργο ηθοποιό που ντύνεται άι-Βασίλης στις γιορτές. Η επιτομή του cringe. Άσε που σ’ αυτές τις εποχές είναι λίγο παρεξηγήσιμο.
7. Τα κάλαντα από εφήβους που ξεπερνούν σε ύψος το 1.75; ή ακόμη και ενήλικες
Σε όλους έχει συμβεί. Όσοι έχουν οθόνη στο θυροτηλέφωνο, μπορούν να προετοιμαστούν και να μην ανοίξουν. Για εμάς που μένουμε σε πολυκατοικία του ’74 στην Κυψέλη, αν ανοίξουμε την πόρτα και δούμε αυτό το θέαμα, δεν θα κριντζάρουμε απλώς, θα ψάχνουμε κάποιο τρόπο άμυνας σε περίπτωση επίθεσης.