Ancient Memes: Η εξομολόγηση του δημιουργού των Ancient Memes

"To ‘90 πουλούσα Πόκεµον"

Ο Κώστας είναι ο εγκέφαλος (και τα χέρια και τα πόδια, όλος πρακτικά) πίσω από το αριστούργηµα που λέγεται The Real Ancient Memes. Εάν είστε παραθεριστής του Facebook ξέρετε για τι πράγµα µιλάµε. Εάν όχι, εµπνευστείτε από τα καρέ των επόµενων σελίδων.

Όταν κανονίσαµε να συναντηθούµε, αντιµετωπίσαµε 3 αντικειµενικά προβλήµατα: α) είναι Καβαλιώτης β) φοβόµασταν µην µας την πέσουν οι βίγκαν γ) δεν ξέραµε πως θα αναγνωρίζαµε ο ένας τον άλλον. Το πρώτο ξεπεράστηκε µε µια απροσδόκητη επίσκεψη του υποφαινόµενου στο λίκνο του πολιτισµού, το δεύτερο αντιµετωπίστηκε µε κωδικοποίηση σε αρχαία αραµαϊκά των συνοµιλιών µας και το τρίτο παρέµενε πρόβληµα έως και τη στιγµή που αντίκρισα την αφεντιά του. Είναι πανεύκολο να τον εντοπίσεις. Ο Κώστας αποτελείται ( κυριολεκτικά) από 2 µέτρα χιούµορ. Ιδού λοιπόν ο διάλογος που άλλαξε τη ζωή µου και θα αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στις δικές σας.

ΠΡΟΕΙ∆ΟΠΟΙΗΣΗ Η συνέντευξη είναι βαθιά εµποτισµένη µε κλίµα νοσταλγικής ποπ κουλτούρας. Εάν είστε παιδί των 80s, προµηθευτείτε χαρτοµάντιλα. Εάν όχι, πιθανόν να µας θεωρήσετε τρελούς. Να ξέρετε, δεν θα διαφωνήσουµε…

ΟΣΑ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ

Πες µου, το κάνεις από µικρός αυτό;

Όχι από πολύ µικρός, από το 1996.Τότε που έµπαινες στο ίντερνετ και άµα χτυπούσε το τηλέφωνο καταστρεφόσουν και έπρεπε να ξαναµπείς.

Με το µόντεµ να κάνει τικι-τικι-ίου-ίου….

Ναι τότε. Άφηνες να κατεβάσεις ένα τραγούδι και κατέβαινε µια εβδοµάδα και τελικά το άνοιγες και µπορεί να µην ήταν τραγούδι αλλά ο Πούτιν µε το σκυλί του.

Πιστεύεις η δεκαετία του 90 µας κατέστρεψε ή µας έκανε αυτούς που είµαστε;

Μας κατέστρεψε για να µας κάνει αυτούς που είµαστε. Σκληρή εποχή. Μεγαλώσαµε κατά λάθος.

Αγαπηµένο παιχνίδι στον υπολογιστή;

Πάντα έπαιζα αθλητικά παιχνίδια Fifa, Pro. Manager πολλά χρόνια.

Με χώριζαν οι σχέσεις µου επειδή έπαιζα Manager. Αλλά τουλάχιστον έπαιρνα τους τίτλους. Θα µε χώριζαν έτσι και αλλιώς δηλαδή, οπότε…

Πρώτο διαδικτυακό φλερτ;

Υπήρξε. Στο mIRC. Και ανακάλυψα οτι είναι από την Αλάσκα. Και µε ρώτησε κιόλας αν θα πάω. Καταστραφήκαν τότε όλες οι ελπίδες µου οτι θα γνωρίσω κάποια στο ίντερνετ. Μετά έµαθα οτι έπρεπε να µπαίνω στο κανάλι #hellas για να περιορίσω κάπως γεωγραφικά τις πιθανότητες.

Ε σαν βόρειος, δεν έπρεπε να φοβηθείς το κρύο της Αλάσκας. Πες µου για την Καβάλα. Ισχύει οτι είναι το πραγµατικό κέντρο της Ελλάδας και δεν το λένε στον κόσµο;

Ο κόσµος κοιµάται. Του το κρύβουνε, κάτι λένε για ∆ελφούς και Πυραµίδες. Εγώ ξέρω οτι αν παρατηρήσεις τον χάρτη υπάρχει µια ευθεία που ενώνει την Καβάλα µε τις Πυραµίδες. ∆εν λέω οτι σηµαίνει κάτι, δεν λέω και οτι είναι τυχαίο όµως. Αυτά να τα ψάξουν οι επιστήµονες.

Πρώτο κινητό τηλέφωνο;

Motorola Flare. Είναι σαν τούβλο, το ’χω κρατήσει για να στηρίζω την πόρτα όταν κάνει ρεύµα.

(σ.δ. Αγαπητέ αναγνώστη, κάνε µου τη χάρη και γκούγκλαρε το µοντέλο αυτό όπως έκανα εγώ. Θα ζήσεις συγκίνηση)

Το πιο περίεργο sms που έχει λάβει;

Ήµουν έξω και µου στέλνει κάποια “Γιατί δεν µας µιλάς; Είναι και η κουµπάρα σου εδώ, κρίµα είναι τόσο καιρό να µη µιλάτε”. Λέω τώρα τι γίνεται; Ποιον έχω παντρέψει και δεν το ξέρω; Γιατί δεν µιλάµε; Τι συνέβη ανάµεσά µας; Θα ήθελα να µάθω την ιστορία. Απάντησα όµως. Της είπα “Πες της οτι τελειώσαµε” -κατέστρεψα µια σχέση, δηλαδή. ∆εν άφησα περιθώριο να τα βρούνε. Αυτά είναι το ψωµί µου.

Ώπα! Είσαι τρολ;

Άµα το λες, δεν είσαι.

Πως τρολάρεις ένα τρολ;

Του δηµιουργείς ανασφάλεια. Τα τρολ έχουν τη σιγουριά του βλάκα.

ΟΣΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ…

Πως πίνεις τον καφέ σου;

Σκέτο.

Άρα σύµφωνα µε έρευνες, είσαι ψυχοπαθής.

Ναι, εννοείται, το πιστεύω και εγώ. Βέβαια ο άνθρωπος αλλάζει, πριν 10 χρόνια έπινα φραπέ γλυκό µε γάλα. Αυτό δείχνει οτι ωριµάζω. Ωριµάζω σαν ψυχοπαθής.

Το σουβλάκι;

Χοιρινό συνήθως µόνο µε ντοµάτα και πατάτες. Τώρα τελευταία, στο αγαπηµένο σουβλατζίδικο όπου παραγγέλνω µε αναπάντητη, παίζω πολύ µε το µοσχαρίσιο.

Η γνώµη σου για το νηστίσιµο σουβλάκι;

Τι είναι αυτό; Εγώ προσέχω τη διατροφή µου, δεν τρώω τέτοια πράγµατα.

Η µαµά σου ξέρει τι κάνεις;

Ναι, µε κάνει και share. Mε ρωτάει “γιατί βρε αγόρι µου σε βρίζουν αυτοί;” Στεναχωριέται.

Η φλέγουσα ερώτηση για όλους του φαν των meme σου. Έχεις σχέση;

Ναι. Αλλά δεν είµαι βίγκαν.

Τι κάνεις στη ζωή σου;

Τα πάντα. Σπούδασα στο πεζοδρόµιο της ζωής. Είχα βιντεοκλάµπ 13 χρόνια. ∆ούλευα κιόλας σε βιβλιοπωλείο πριν το βιντεοκλάµπ. Πουλούσα τα Πόκεµον. Ξέρω να ξεχωρίσω τον Bulbasar από τον Pikachu.

Πάντα είχα την απορία, αυτός ο µέσος ήρωας που πήγαινε στο βιντεοκλάµπ και έπαιρνε τσόντες…

Ο αγαπηµένος µου. Ρώτα µε για αυτόν.

Είναι παραδοσιακός. ∆εν θέλει να τις κατεβάσει.

Είναι αυτός που έρχεται και µου λέει : ∆ιάλεξε µου εσύ µια, γιατί εγώ δεν ξέρω.

Και του αρνούµαι. Γιατί; Γιατί όταν θα τη βλέπει και δεν θα του αρέσει, θα σκέφτεται εµένα. ΕΜΕΝΑ. ∆εν το θέλω αυτό.

Είχα και ένα πελάτη που έπαιρνε την ίδια κασέτα 5 χρόνια. Ήταν σχέση. Του λέω “να στη γράψω;” µου λέει “όχι, θέλω να την παίρνω”. Μπορεί να ερχόταν για µένα τελικά.

ΠΕΡΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΜΙΔΙΩΝ

∆ηµιούργησες τα meme µε κάποιο στόχο;

Όχι, εµπνεύστηκα από τον θεούλη των classical art memes και αυτό ήταν. Το ξεκίνησα τελείως στη πλάκα και τώρα νιώθω οτι δηµιούργησα ένα τέρας.

Σκότωσέ το.

∆εν γίνεται. Είναι λερναία ύδρα. Κόβω ένα meme και βγαίνει άλλο.

Το καλό είναι οτι 3 χρόνια µετά, έχω ακόµα haters. Σηµαίνει οτι πάµε καλά.

Νιώθει ο άλλος την ανάγκη να σου πει προσωπικά οτι δεν του άρεσε αυτό το ένα meme;

9 φορές στις 10 , αυτοί που µου κάνουν κριτική για ρατσισµό έχουν ένα προφίλ γεµάτο γαλανόλευκες σηµαίες, µεγαλέξανδρους και share για διαγωνισµούς µε σετ τάπερ. Ενίοτε share και άρθρα για τους 10 τρόπους να βράσεις ένα αυγό, γιατί τους άγγιξε πραγµατικά το περιεχόµενο.

Ένα meme που δεν κατάλαβε κανείς;

Τα καλύτερα µου meme είναι αποτυχηµένα. Λες γιατί πήρε κάποιο τόσα χιλιάδες like, ήταν µέτριο.

Και κάνεις ένα άλλο µε πόνο ψυχής, αναλώνεσαι σαν καλλιτέχνης και αρέσει σε 200. Και θέλω να τους πιάσω να τους σφίξω το χέρι σε αυτούς του 200, να τους πω σ’ ευχαριστώ ρε φίλε που υπάρχεις και δίνεις δύναµη στο έργο µου.

Η πιο συγκινητική ιστορία από τον µιµιδόκοσµο;

Ένας τύπος προσπαθούσε να ρίξει µια γκόµενα. Σε ένα meme που είχε 8000 like και 1500 share της γράφει: “µόνο εσύ θα το καταλάβεις αυτό”. Και αυτή απάντησε κιόλας: “Ναι, αλήθεια είναι”. Ελπίζω να έχει πάει καλά και να έχουν βρει ένα καλό σπίτι µαζί κάπου.

Όταν δεν έχεις ίντερνετ τι κάνεις;

Για να µην έχω ίντερνετ είµαι στον Άι- Στράτη και κάνω µπάνια και τρώω ψάρια.

Τι κάνεις εκεί, πηγαίνεις και διαλογίζεσαι δηλαδή;

Όχι, προσπαθώ να µπω στο ίντερνετ, δεν πιάνει, ρίχνω καντήλια και πάω να κάνω µπάνιο και να φάω ψάρια.

Aς µιλήσουµε για ένα φαινόµενο που µε προβληµατίζει. Το φαινόµενο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στα µεγάλα κανάλια που πρώτα δείχνει νεκρούς στη Γάζα και πολιτικές εξελίξεις στην Αµερική και στο τέλος το viral βίντεο µε τη γάτα που γλύφει τα νεογνά της.

Γιατί ο κόσµος πρέπει να µαλακώσει για να φάει. Σφίγγουν τα στοµάχια στην αρχή.

Οι hipster πως σε κάνουν να αισθάνεσαι;

Αχ, δεν µπορώ. Ευτυχώς δεν έχουµε εκεί πάνω. Με το που δούµε κάποιον τον στέλνουµε στη ∆ράµα.

Όταν µας ψεκάσουν, ο Τραµπ αγοράσει το ίντερνετ και το λογοκρίνει όλο µαζί µε τους βίγκαν πως θα διαδίδεις τα meme;

Θα τα µοιράζω σε χαρτάκια post-it . Ή θα τα στέλνω µε φαξ. Θα πάµε πίσω για να ξαναρθούµε µπροστά. Η επανάσταση µέσα από τα memes.

Απώτερος σκοπός είναι να µιλάµε µόνο µε memes. Έτσι και αλλιώς το κείµενο όλο µειώνεται. Σε λίγο δεν θα βάζω καθόλου συννεφάκια.

Τελικά είσαι ροµπότ;

Το ελπίζω. Θα εξηγούσε πολλά πράγµατα.

ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ

social media= πωωωωωωω

τέχνη= memes

τηλεόραση= παρελθόν

πόλη= βαβούρα

καλαµάκι= να, εδώ στο ποτήρι. Τι εννοείς;

Ο Κώστας έχει πλάκα. Αν θες να γίνεις σαν το Κώστα δες

• Ας περιµένουν οι γυναίκες. Ο Κώστας δηλώνει οτι ανήκει στον σκληρό πυρήνα Σταύρου Τσιώλη.

• Seinfield. Η σειρά που προσδιόρισε όλες τις sitcoms. Ο Κώστας προτείνει από 2η σεζόν και µετά.

Περάσαµε τον Κώστα από crash test για να διασταυρώσουµε οτι είναι όντως αυτός που ισχυρίζεται οτι είναι. Εξασφαλίσαµε αποκλειστικά 3 memes, που δηµιούργησε σε πραγµατικό χρόνο (περί τα 20 δευτερόλεπτα ανά καρέ) µπροστά µας. Το πόρισµα; ΑΞΙΟΣ!

Ο µέγας φιλόσοφος Ancient Κώστας µας άφησε µε πολλά ακόµα αθάνατα αποφθέγµατα. Για πάντα χαραγµένη στη µνήµη µου θα µείνει η σοφία του σχετικά µε τις σχέσεις για παράδειγµα: «Οι πέφτουλες έχουν αναγκάσει τις γυναίκες να προτιµάνε εκείνους που δεν λένε τίποτα. Τουλάχιστον αυτούς µπορούν να τους γεµίσουν οι ίδιες περιεχόµενο». Ή η συγκλονιστική προφητεία του περί εξεταστικών: «Καλά κάνουν και διαβάζουν memes αντί για την ύλη. Πιο πολλά θα µάθουν απ’ οτι στην Αναλυτική Αναλυτικότητα Ανάλυσης Β’ Εξαµήνου.»

Εκείνο ωστόσο που πραγµατικά πήρα µαζί µου φεύγοντας από την συνάντηση κορυφής ήταν η απλή αλήθεια οτι είτε είσαι viral είτε όχι, είτε έχεις χιλιάδες like, είτε εκατοντάδες haters, είτε ζεις για έναν παραπάνω follower, είτε δεν έχεις άλλο χώρο στη λίστα φίλων, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Κάπου µεταξύ των µπάνιων στον Aι-Στράτη, των βραδιών στο βιντεοκλάµπ και των σκέτων καφέδων µε καλή παρέα συνειδητοποιείς οτι όλα όσα ανοίγουν µέσα από ένα εικονίδιο στην οθόνη, δεν είναι παρά ο θόρυβος του µόντεµ.

Για περισσότερα meme:

The Real Ancient Memes