Σχόλιο: Βαδίζοντας δυτικότερα από τα γραφεία της ΗΠΖ, σε χρονοαπόσταση λίγων λεπτών, μας υποδέχεται ο –κάθετος στην Κεφαλληνίας- δρομίσκος: «οδός Νεκταρίου». Ο γράφων δεν γνωρίζει την προέλευση της συγκεκριμένης οδωνυμίας… Πλην όμως, ο «περιπατητικός» συνειρμός μας οδηγεί αναπόφευκτα σε έναν Άγιο με φίλαθλες ιδέες που γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου…
Πιθανότατα, πολλοί από τους ανθρώπους των σπορ δεν γνωρίζουν ότι υπήρξε στο παρελθόν ένας εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας με βαθιά φίλαθλες πεποιθήσεις ενώ παράλληλα, στους κόλπους της Εκκλησίας λίγοι θα έχουν υπόψη τους ότι υφίσταται «επισήμως» άγιος Προστάτης της «Γυμναστικής Αθλήσεως και των Ολυμπιακών Αγώνων».
Πρόκειται για τον άγιο Νεκτάριο και η όλη προσπάθεια ανάδειξης του θέματος ξεκίνησε στις αρχές της νέας χιλιετίας, λίγα χρόνια πριν από την «Ολυμπιάδα της Ελλάδας». Βέβαια, η ενδιαφέρουσα -και εν πολλοίς άγνωστη- ιστορία ξεκινάει πολύ παλιότερα…
Τρία χρόνια πριν από την Ολυμπιάδα του 1896, κατά τα εγκαίνια (21/08/1893) του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης, ο άγιος Νεκτάριος (τότε ιεροκήρυκας στην ευρύτερη περιοχή της Ευβοίας) εκφώνησε μια ομιλία «Περί Γυμναστικής», στην οποίαν ανέπτυξε τις θέσεις του για τη λελογισμένη «σωματική γυμνασία», που τη θεωρούσε «αναπόσπαστο ακόλουθο και σύντροφο παντός ελευθέρου και ευ ηγμένου πολίτου».
Συγκεκριμένα, στο εν λόγω κείμενο αναδεικνύεται το αρχαιοελληνικό «μέτρον άριστον» (μεσότης) και η υψηλή έννοια της σωφροσύνης, ενώ αποκλείεται ο αυτοσκοπός της αθλήσεως αυτής καθ’ αυτήν, καθότι, ακολουθώντας τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη, «τά τε υπερβάλλοντα γυμνάσια και τα ελλείποντα φθείρει την ψυχήν, σώζεται δε η σωφροσύνη υπό της μεσότητος».
Αναλυτικότερα, ο άγιος Νεκτάριος υπογραμμίζει και τα ευρύτερα οφέλη της «συναθλήσεως» η οποία κατορθώνει «να συσφίξει τους δεσμούς της φιλίας, να αδελφοποιήση την νεολαίαν, να διασκεδάση τας ταπεινάς αντιπαθείας και αντιζηλίας, αναπτύξη την ευγενή άμιλλαν, αυξήση την φιλοτιμίαν…».
Παράλληλα, τονίζεται και η υπερτοπικότητα του όλου εγχειρήματος της σύστασης παρόμοιων Γυμναστικών Συλλόγων, καθότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται άνδρες καλοί καγαθοί «ωφέλιμοι τή τε πόλει και τη κοινωνία και τη πατρίδι… ωφελιμότατοι πρός τε το έθνος και την ανθρωπότητα εν γένει…».
Σε αυτό το σημείο, ο λόγος του Νεκταρίου γίνεται έντονα πολυφασματικός (και επαναστατικός – ανατρεπτικός για την εποχή του), «εκπέμποντας» σε όλες τις (τότε γνωστές) «συχνότητες» από το ενοριακό [local] μέχρι το οικουμενικό [global] επίπεδο…
Οι απόψεις του αγίου Νεκταρίου παραμένουν πάντα επίκαιρες και ακανθώδεις («τσουχτερές»), καθότι το σύγχρονο Olympic Spirit έχει παρεκκλίνει από το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» του Κωστή Παλαμά…
Τέλος, είναι (;) γεγονός πως αν σήμερα διάβαζαν τις απόψεις του Νεκταρίου παράγοντες και εκπρόσωποι από το χώρο του ελληνικού αθλητισμού – πρωταθλητισμού, θα χλώμιαζαν (;) από το βάρος των ευθυνών…
Εμείς, στη μικροκλίμακα που μας αναλογεί, ας συνεχίζουμε κάθε στιγμή «τον καλόν αγώνα», σε μια προσπάθεια να γεμίσουμε την κοινωνία με «ελευθέρους και ευ ηγμένους» πολίτες…
Πηγή: Το εξαιρετικό (εναλλακτικά αθλητικό) Περιοδικό «HUMBA» [Χειμώνας 2017]
Το 2020 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την κοίμηση του αγίου Νεκταρίου. Έτσι, «εν όψει της εκατονταετηρίδος», ήδη γυρίζεται η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» (“Man of God”). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Άγιο υποδύεται ο Άρης Σερβετάλης.