Ακτιβιστές τοποθέτησαν μωρά-κούκλες σε μάρσιπους, πάνω σε αγάλματα ανδρών σε όλο το κεντρικό Λονδίνο, καλώντας την κυβέρνηση να βελτιώσει τις γονικές άδειες της χώρας.
Συγκεκριμένα, ακτιβιστές από τη νέα ομάδα, “Dad Shift”, τοποθέτησαν τις κούκλες στα αγάλματα με τη βοήθεια της Mel Pinet, που παραδίδει μαθήματα για να βοηθήσει τους γονείς να μάθουν την τέχνη του δεσίματος των μωρών, και να «δεθούν», έτσι, με τα νεογέννητά τους. Στόχος τους, να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη σημασία του δεσμού μεταξύ πατέρα και μωρού.
Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές ζητούν «γονική άδεια που να είναι οικονομικά προσιτή για τους γονείς, να δίνει ουσιαστικό χρόνο και να υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των γονέων.
«Η σωστά χορηγημένη γονική άδεια είναι καλή για τις μητέρες, καλή για τα μωρά, καλή για τους πατέρες και καλή για την κοινωνία επίσης. Οι χώρες με έξι ή περισσότερες εβδομάδες άδειας πατρότητας έχουν μικρότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων κατά 4% … πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ βοηθά και τις βρετανικές οικογένειες», αναφέρει ανοιχτή επιστολή που η ομάδα σκοπεύει να παραδώσει στον πρωθυπουργό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει δύο εβδομάδες νόμιμης άδειας για νέους πατέρες, με αποδοχές 184,03 λίρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις πατέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πήρε καθόλου άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού του, και μία στις δύο οικογένειες όπου οι πατέρες πήραν άδεια πατρότητας αναφέρουν ότι αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες μετά.
Η Ελλάδα βρίσκεται κι αυτή στις χαμηλότερες θέσεις σχετικά με τη χορήγηση άδειας πατρότητας, με τις μέρες να είναι ακριβώς όσες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή 14 εργάσιμες.
Χώρες όπως η Ισπανία προσφέρουν 16 εβδομάδες πληρωμένης άδειας πατρότητας, που είναι η ίδια διάρκεια με την άδεια μητρότητας, ενώ στη Σουηδία οι γονείς, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ και των θετών γονέων, δικαιούνται και οι δύο από 480 ημέρες πληρωμένης γονικής άδειας.
Η Ιαπωνία επιτρέπει έως και 52 εβδομάδες πληρωμένης άδειας πατρότητας, που είναι ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα άδειας πατρότητας στον κόσμο. Ωστόσο, μόνο το 30% των νέων πατέρων την πήρε το 2023, σύμφωνα με την κυβέρνηση – μια αύξηση από το 2,3% το 2014.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία δεν έχουν καμία εθνική νόμιμη πληρωμένη άδεια πατρότητας, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 10,4 ημέρες.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 90% των πατεράδων δήλωσε ότι θέλει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή των παιδιών του.
Ο Marvyn Harrison, ιδρυτής της ψηφιακής κοινότητας Dope Black Dads, που στηρίζει την εκστρατεία, δήλωσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε διαρκείς συνθήκες ώστε οι άνδρες να είναι καλύτεροι γονείς, σύζυγοι, φίλοι και άνθρωποι».
Ο Τζορτζ Γκάμπριελ, ένας εκ των ιδρυτών του “Dad Shift”, αναφέρει: «Υπάρχει τέτοια ανισορροπία στην απεικόνιση και κατανόησή μας ως φιγούρες στη δημόσια ζωή. Συχνά ζητούνται από τις γυναίκες πληροφορίες για τις ζωές τους ως σύζυγοι, μητέρες και κόρες, ενώ οι άνδρες σπανίως καλούνται να μοιραστούν αυτό το μέρος του εαυτού τους. Θέλαμε να τραβήξουμε την προσοχή στον ρόλο μας ως πατέρες και επίσης στην ανάγκη να υποστηριχτούν καλύτερα οι άνθρωποι όταν έρχονται μωρά στις ζωές τους».