Αν και έχουμε συνηθίσει σε κλασικά ονόματα, ειδικά οι εμείς-του-κέντρου, όπου στις γειτονιές μας παρελαύνουν νησιά (Τήνου, Κυκλάδων, Θήρας κ.λπ), εμβληματικές προσωπικότητες (Ελ. Βενιζέλου), επέτειοι (Γ’ Σεπτεμβρίου, 28ης Οκτωβρίου) κ.ο.κ., ανά καιρούς σε διάφορες γειτονιές συναντάμε αρκετά παράξενα ή ποιητικά οδωνύμια. Βάζουμε πρώτη και ξεκινάμε. Πώς τις φανταζόμαστε στο άκουσμα και πώς είναι στην πραγματικότητα;
Οδός Λήθης
Φαντασία
Αρκετά ποιητικό οδωνύμιο που με το που το ακούς σου έρχεται στο μυαλό κάποιος χωρισμός, κάποιος θάνατος συμβολικός, κάτι από μυθολογία και Ορφέα και Ευριδίκη, κάτι από Σεφέρη, κάτι από Ελύτη, κάτι έστω από Σταύρο Σιόλα.
Πραγματικότητα
Οδός Λήθης υπάρχει στην Αθήνα, στη Μεταμόρφωση και στις Αχαρνές. Στην Αθήνα είναι ένα πράγματι ξεχασμένο αδιέξοδο που βγαίνει στην Αγίου Μελετίου και στη Μεταμόρφωση έχει μια μικρή πλατεία και πολυκατοικίες τύπου 90’s με εντυπωσιακό σταυροδρόμι με την οδό Δεξαμενής (πάντα φανταζόμουν τη λήθη ως πηγάδι). Στις Αχαρνές ξέχασαν τη ρυμοτομία και έτσι η οδός Λήθης δεν είναι ενιαία, αλλά σχηματίζει ένα κάτι σαν ζιγκ ζαγκ.
Οδός Αντλιοστασίου
Φαντασία
Κάποια παλιά εργοστάσια της Ούλεν που μένουν αήττητα και ακίνητα στο χρόνο. Σίγουρα υπάρχει κάποια βάση σε αυτό το φαντασιακό επίπεδο, αλλά για περισσότερα στοιχεία πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον υπεύθυνο και δεν το έκανα.
Πραγματικότητα
Ο δρόμος βρίσκεται στη Νέα Ιωνία και είναι κάθετος στην Εθνικής Αντιστάσεως. Καταλαμβάνει ένα περίεργο γάμα πλαγιαστό και χωρίζεται από τρίγωνη νησίδα πρασίνου και μπόλικα κτίρια που ποικίλουν ανάμεσα σε χαμηλά σπίτια και επιχειρήσεις, π.χ. ένα φανοποιείο που κάπως μου ταιριάζει αισθητικά με το αντλιοστάσιο.
Οδός Ατλαντίδος
Φαντασία
Θεώρησα ότι δεν υπάρχει ή ότι μοιάζει με τη φανταστική πολιτεία του Πλάτωνα.
Πραγματικότητα
Η οδός γεμίζει μυστήριο τα Άνω Λιόσια (με πολλά ανεκμετάλλευτα χωράφια και μονοκατοικίες), όπως και τη Βουλιαγμένη, όπου η οδός είναι πιο κοσμοπολίτικη και μάλιστα με αρκετές ελιές στα πεζοδρόμια. Και εδώ βρίσκεται ένα περίεργο σχήμα σαν γ. Για την ιστορία, οδοί Ατλαντίδος υπάρχουν και στο Πόρτο Ράφτη (είναι αδιέξοδο) και στην Ανθούσα (για μία μικρή στροφή και μετά γίνεται λεωφόρος Γαλήνης).
Οδοί Ανέμων
Φαντασία
Ένα σταυροδρόμι όπου οι κυκλώνες σηκώνονται σε κάθε βήμα, τα φώτα σβήνουν και μικρές βαρκούλες χαράσσουν την πορεία τους στο Αιγαίο.
Πραγματικότητα
Οι οδοί Σορόκου, Γραίγου και Λεβάντε συναντιούνται λίγο μετά το Θυμάρι, κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, σε μια περιοχή με ωραίες βίλες που κοιτούν προς τη θάλασσα. Αρκετά ταιριαστά ονόματα στην περιοχή, αφού ο σορόκος είναι άνεμος της Μεσογείου, ο οποίος δημιουργείται στις ερήμους νότια της Μεσογείου (Σαχάρα και Μέση Ανατολή), ο γραίγος είναι ο Βορειοανατολικός άνεμος, ο οποίος πνέει από την περιοχή της Μαύρης θάλασσας προς τα νότια και δυτικά της Μεσογείου και ο λεβάντες είναι ανατολικός άνεμος που πνέει στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα και στη βόρεια Γαλλία. Πάντως σε ένα δελτίο καιρού δεν θα συναντηθούν.
Οδός Υψομέτρου
Φαντασία
Μια ατέλειωτη ανηφόρα κλίσεως άνω των 30%, χειρότερο από Γολγοθά, με θέα στην πόλη.
Πραγματικότητα
Η Υψομέτρου βρίσκεται στο Γαλάτσι και είναι όντως ανηφορική. Είναι αρκετά στενό δρομάκι, αλλά πολύ χαριτωμένο και περιποιημένο, καθόλου δυσάρεστο όπως το όνομά του. Βρίσκει δε και την ανοιξιάτικη Χρυσανθέμων.
Οδός Σατύρων και Νυμφών
Φαντασία
Ένα διονυσιακό πανηγύρι μεταξύ σατύρων και νυμφών, όπου οι διονυσιακοί πίνουν κρασί και πειράζουν τις πιο χαμηλοβλεπούσες κόρες του Ποσειδώνα.
Πραγματικότητα
Η σκανδαλώδης Σατύρων και Νυμφών βρίσκεται στα Καλύβια Θορικού και ονομάζεται έτσι μόνο για δύο τετράγωνα, οπότε και γίνεται Άρεως. Επί της ουσίας, δεν ξέρω καν πώς είναι καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητο σημείο από το Google Maps.