Η άνοιξη είναι μια καθορισμένη εποχή σε συγκεκριμένα κλίματα και διαρκεί τρεις μήνες. Η άνοιξη όμως, εκτός από μια εποχή του χρόνου της οποίας τα χαρακτηριστικά περιγράφονται αναλυτικά σε όλα τα βιβλία και τις εγκυκλοπαίδειες, είναι και κατάσταση. Αυτή που το κέφι αρχίζει να αλλάζει, αυτή που φύση και ψυχές ανανεώνονται, αυτή που καιρός ανοίγει και μαζί μ’αυτόν ανοίγει κι η καρδιά μας. Παρακάτω θα βρεις πολύχρωμες σελίδες που σε ταξιδεύουν ανάμεσα σε λουλούδια, λιβάδια, ανθισμένες πόλεις, θάλασσες που λαμπυρίζουν και χαμόγελα που πλαταίνουν πάνω στα πρόσωπα.
Άνοιξη;!
της Άντας Κουγιά
Προσωπικά, στο δημοτικό έμαθα ότι οι μήνες της άνοιξης είναι ο Μάρτης, ο Απρίλης και ο Μάης, ενώ του καλοκαιριού, ο Ιούνης, ο Ιούλης και ο Αύγουστος. Προσπαθώντας να εναρμονιστώ λίγο με το παρόν αφιέρωμα, είπα να χρησιμοποιήσω το αγαπημένο μου εργαλείο, που ακούει στο όνομα Google. Κι εκεί επήλθε η καταστροφή. Ως άνοιξη ορίζεται το διάστημα από 20 Μαρτίου έως 21 Ιουνίου. Η υπαρξιακή και ταυτοτική μου αναζήτηση, που ακόμη στα 34 δεν έχει ολοκληρωθεί, αναδύθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Εγώ, αγάπες μου, έχω γενέθλια 6 Ιουνίου. Με δόξα και τιμή ονομάζομαι πρώιμος καλοκαιρινός τύπος εδώ και 34 έτη. Τι είμαι τελικά; Παιδί των λουλουδιών ή παιδί της θάλασσας; Τι άλλαξε; Πόσα ακόμη θα αλλάξουν; Γιατί η άνοιξη αλλάζει από το Google στα βιβλία του δημοτικού κατά είκοσι μέρες; Τι έχει συμβεί σε αυτόν τον κόσμο; Τι μας κρύβουν; Κι εμείς πού είμαστε; Μια μικρή ταχυπαλμία, ένα τσιγάρο στο στόμα, ολοταχώς για την αυλή και εκεί η πρώτη γουλιά freddo espresso της ημέρας. Μια αδιόρατη μυρωδιά αθηναϊκής νεραντζιάς έσκασε στη μύτη. Η δροσιά του πάγου στον ουρανίσκο. Η απλή ζακέτα στους ώμους. Είναι 14 Μαρτίου και η άνοιξη ήρθε. Το Google λέει ψέματα. Κι εγώ θα συνεχίσω να γιορτάζω με την αλμύρα κι όχι με το πολύχρωμο των ανθέων. Η ζωή είναι ρευστή σαν την άνοιξη και τις εποχές. Κι αυτή είναι η ομορφιά της.
Η στιγμή μας
της Ηλέκτρας Τζώρτσου
Σαν να κατάλαβα ακριβώς τη στιγμή που μπήκε η άνοιξη. Σηκώθηκα λίγο πιο ανάλαφρη απ’ ό,τι συνήθως από το κρεβάτι μου και ο ήχος του ξυπνητηριού είχε αλλάξει από μόνος του σε κελάηδισμα πουλιών, αντί για τον προεπιλεγμένο του κινητού που δεν μπήκα στον κόπο να αλλάξω ποτέ. Δεν κρύωνα τόσο εκείνο το πρωινό και άνοιξα κατευθείαν τις μπαλκονόπορτες. Ο σκύλος της διπλανής οικοδομής που γαβγίζει κάθε πρωί δεν με εκνεύρισε, ίσα ίσα το θεώρησα καλό οιωνό. Δεν έκανα άσχημες σκέψεις για τη μέρα που ακολουθεί, αλλά ούτε και για τις επόμενες. Τα χρώματα στο σπίτι μού φάνηκαν διαφορετικά, πιο ζωντανά, σαν να πατήθηκε το κουμπί «φίλτρο άνοιξης on». Κοίταξα με οργή σχεδόν τα χειμωνιάτικα ρούχα στην ντουλάπα. Πού να είναι εκείνο το μπλε ζακετάκι μου; Πήγα να μιλήσω στον Αντώνη και μιλούσα με στίχους ποιητών. Ξέθαψα από πίσω-πίσω στο συρτάρι τις πιο κοντές κάλτσες μου. Κοίταξα και στην κατάψυξη για παγάκια. Κοίταξα να δω και ότι το πλαστικό καλαμάκι για τους φρέντο που έχω κρατήσει από την εποχή που το να πίνεις καφέ με πλαστικό καλαμάκι δεν ήταν έγκλημα και το έχω πλύνε-βάλε, είναι στη θέση του. Στα απλά είναι η άνοιξη και σαν να κατάλαβα ακριβώς τη στιγμή που μπήκε.
Η άνοιξη που σε διώχνει
της Σοφίας Αργύρη
Η άνοιξη του προκαλούσε σύγχυση. Σηματοδοτούσε το άνοιγμα της σεζόν και ταυτόχρονα το κλείσιμο του προηγούμενου κύκλου. Ενώ αγαπούσε τον χειμώνα της Αθήνας, οι πρώτες ζέστες της άνοιξης στην πόλη του προκαλούσαν δυσφορία. Ίσως επειδή ήξερε ότι πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει πάλι να μεταφερθεί στο νησί για την καλοκαιρινή σεζόν. Και δεν ήταν τόσο η σκέψη του καθημερινού ωραρίου δουλειάς που τον ενοχλούσε –μιας και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν γνωρίζουν από ρεπό– αλλά πιότερο αυτή η περίοδος προσαρμογής λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της τουριστικής περιόδου. Την ώρα που η πόλη άνθιζε και οι καρδιές των ανθρώπων άνθιζαν κι αυτές με τη σειρά τους, εκείνος έπρεπε να προετοιμαστεί για το φευγιό. Ήθελε να μείνει για να χαρεί τους ανοιξιάτικους ρυθμούς της πρωτεύουσας, να πάει μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο με ήλιο, να δει την πόλη να γεμίζει χρώματα κι αρώματα. Να γευτεί έναν καφέ με φίλους κάτω από τη βουκαμβίλια. Μα δεν μπορούσε. Κι όχι πλέον επειδή τον καλούσε το μεροκάματο. Μα είχε συνηθίσει τόσο πολύ στην ιδέα ότι η αλλαγή αυτή του χρόνου σημαίνει και τη δική του αλλαγή τοποθεσίας, που ένιωθε ότι η ανοιξιάτικη Αθήνα δεν τον χωρούσε, τον έπνιγε. Σαν όλο αυτό το όργιο της φύσης να τον έδιωχνε με τον τρόπο του από το άστυ. Οι περισσότεροι τον χαρακτήριζαν τυχερό. Άνοιξη στο νησί, δίπλα στη θάλασσα και τη φύση. Ίσως και να ήταν. Ωστόσο, τα συναισθήματά του παρέμεναν ανάμεικτα. Η βαλίτσα ήταν σχεδόν έτοιμη. Είχε να χαιρετήσει μερικούς φίλους ακόμα. Θα τους έβλεπε σε έξι μήνες πάλι.
Πλατεία Οινομαγειρείο
H ανοιξιάτικη Αθήνα ομορφαίνει στα Πετράλωνα
Σε ένα σκηνικό που θυμίζει Αθήνα αλά παλαιά, κάτω από τα δροσερά δέντρα της πλατείας, το ομώνυμο μαγαζί έχει βρει τη γωνιά που του αρμόζει, σερβίροντας σπιτικές ελληνικές γεύσεις. Οι πρώτες ύλες διαλέγονται προσεκτικά από τις τοπικές λαϊκές αγορές και καταστήματα, φέρνοντας στο πιάτο μας εποχικές συνταγές, αλλά και τις κλασικές αγαπημένες. Το παρεΐστικο κλίμα είναι φανερό από μακριά, αφού τα τσουγκρίσματα αντηχούν στη γειτονιά και οι μυρωδιές από την κουζίνα μάς σπάνε τη μύτη. Η άνοιξη θα υποδεχθεί το καλοκαίρι στα τραπεζάκια της «Πλατείας» κι εμείς θα ξεκαλοκαιριάσουμε εκεί!
Δεινοχάρους 3, Άνω Πετράλωνα
T.: 210 34 20 705
fb: Οινομαγειρειο η πλατεια
Τρίκυκλο
Πάρε όποιο όχημα θέλεις και γνώρισε το Τρίκυκλο
Το «Τρίκυκλο» έχει ανοίξει τις πόρτες του από το 1997, πιστό στο σύνθημα του «ό,τι τρώμε τρώτε, ό,τι πίνουμε πίνετε». Στέκι αυθεντικό, με κλίμα που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου, τιμά τις ελληνικές γεύσεις τόσο με τις συνταγές, όσο και με την επιλογή της πρώτης ύλης. Την εμπειρία συμπληρώνουν οι μπύρες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, αλλά και ξεχωριστές ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στηρίζοντας την τέχνη, το πιο πιθανό είναι να πετύχεις ζωντανή μουσική, κάποιο δρώμενο, έκθεση ή θεατρική παράσταση.
Θ.Γεωμέτρου 1 & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη Κυνοσάργους, Ν. Κόσμος
Τ.: 210 9232384
fb: Το Τρίκυκλο-To Trikyklo
www.totrikyklo.gr
Ραδιουργίες
Ένα μεζεδοπωλείο, όπου στήνονται… δολοπλοκίες με τις γεύσεις και αποθεώνονται τα πιο απλά υλικά.
Σε μια από τις πιο όμορφες συνοικίες της Αθήνας, οι «Ραδιουργίες» συνυφαίνουν την παράδοση με την άπλετη δημιουργικότητα: στοιχεία retro και ο «δίσκος του Ζήκου» ως φωτιστικό οροφής χαρακτηρίζουν τον χώρο. Τόσο στο ισόγειο όσο και στην πανέμορφη ταράτσα, μπορείτε να απολαύσετε συκωτάκι με μπαλσάμικο και πετιμέζι, μετσοβίτικο κοτόπουλο, αλλά και έθνικ προτάσεις, με κορωνίδα το θρυλικό chilli con carne, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικά αποστάγματα και παρεΐστικη διάθεση.
Κοίλης 33, Πετράλωνα
T.: 211 01 21 426
Fb: Ραδιουργιες
Ig: radiourgies
Ο Πλάτανος
Ξύπνημα αναμνήσεων παλιάς Αθήνας στην Κυψέλη
Ένα καφέ-μεζεδοπωλείο σε καλοδέχεται στην ολάνθιστη αυλή του από νωρίς το πρωί για καφέ και πλούσιο πρωινό μέχρι το βράδυ για να μοιραστείς τα παρεΐστικα μεζεκλίκια και να «κατεβάσεις» τα ποτάκια σου. Χαλαρή μουσική και κάδρα με σκηνές από ελληνικές ταινίες ολοκληρώνουν τη ρετρό ατμόσφαιρα, χωρίς να χάνεται η αίσθηση του μοντέρνου. Μετά το σπιτικό φαγητό, δοκίμασε γλυκό του κουταλιού για ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στη γεύση.
Αγίας Ζώνης 43, Κυψέλη / Τ.: 210 86 12 749
fb: Ο Πλάτανος Καφέ-Μεζεδοπωλείο