Κατεβαίνω στο Κηπάκι Πρώτη Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή κι αχάραγα. «Οκτώβριος. Η ημέρα έχει ώρας ένδεκα και η νύξ δεκατρείς», έλεγε το Μηνολόγιον της γιαγιάς, όπερ μεταφράζεται ως: «Βιαστείτε για να δείτε τα χρώματα και τα αρώματα να εγκαθίστανται, να παγιώνονται για να θεριέψουν από δώ κι ως την Άνοιξη!».
Ένα σαλιγκαράκι σεργιανίζει στο απόβροχο παρέα με κάτι κάμπιες μα, παραδίπλα, έχει εγκατασταθεί οικολογική παγιδούλα και έχει εφαρμοστεί οικολογικό εντομοκτόνο, αλλοιώς… «ανάθεμα στους κόπους μας»… νταντέλλα θα τους εύρουμε…
Ξεκινάμε με προσεκτικό βοτάνισμα — να μη μείνει ούτε μισό ζιζάνιο. Διάλειμμα για να απολαύσουμε δυό γουλιές καφέ και τα γλυκά, ολοζώντανα χρώματα της ανατολής –ο Οκτώβρης είναι μέγας εμπρεσσιονιστής– αξίζει! Ας σκαλίσουμε τώρα κι ας ποτίσουμε ελαφρά, ενώ καταλήγουμε στο τι θα (πρωτο-)σπείρουμε και θα (πρωτο-)φυτέψουμε. Ο ορισμός του πολυλήμματος. Απαντώ: Κλείνουμε τα μάτια κι αφήνουμε τη φαντασία να μας ταξιδέψει στα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις που αγαπάμε περισσότερο.
– Μα… δεν έχουμε χώρο!
– Το κηπάκι διαθέτει όλον τον εξοπλισμό για δημιουργία κάθετου κήπου και ιδέες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας — είναι πολύ-πολύ εύκολη υπόθεση!
Επί το έργον! Σπέρνουμε μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, σπανάκια, σέσκουλα, παντζάρια, καρρότα και κρεμμυδάκια φρέσκα.
Διάλειμμα δεύτερο κι αγνάντεμα του νοτερού ορίζοντα με συννεφάκια — προβατάκια να παχαίνουν όλο βροχερές υποσχέσεις. Εδώ είναι οι βολβοί απ’ Το κηπάκι! Ανεμώνες, κρόκοι, φρέζιες, νάρκισσοι, υάκινθοι, αμαρυλλίδες, μούσκαρι, τουλίπες φυτεύονται τώρα για ν’ ανθίσουν την Άνοιξη καθώς και κυκλάμινα, χρυσάνθεμα — πλησιάζει ο Σαλονικιός Καβαλλάρης Άγιος. Σπέρνουμε και σκυλάκια και βιολέττες, άλυσο, πανσέδες. Ο Οκτώβρης δημιουργεί το χρώμα στην παλέττα του, ανακατεύοντας –σαν τους παληούς ζωγράφους– πανάκριβα, πολύτιμα υλικά: Γη, Νερό, Φώς, Ιδρώτα, Αγάπη!
Λιπασματάκι; Βεβαίως — τόσο για τα φρεσκοφυτεμένα/σπαρμένα, όσο και για τα υπόλοιπα φυτά όσο διαρκεί το μικρομέγαλο Καλοκαιράκι μας. Καλύτερα, κομπόστα από Το κηπάκι.
Αν έχουμε πεύκα, ρίχνουμε μια ματιά μήπως ελλοχεύουν κάμπιες. Πιτυοκάμπες, αυτές που εύκολα μπορούν να ξεράνουν νεαρά δέντρα. Βιολογικώς πώς, τις… εξολοθρεύουμε.
Το σύστημα άρδευσης ελέγχεται και ρυθμίζεται — ευνόητο αυτό.
Διάλειμμα τρίτο και ανάγνωση συνταγών μαγειρικής συνοδεία δεύτερου καφέ. Τι καλά! Μήλα, πρώιμα μανταρίνια, ρόδια, κυδώνια, μύγδαλα και καρύδια. Σταφύλια. Ναι, έχουμε τα καλά του Θεού!
Από λαχανικά; Το αυτόν! Όψιμες ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, κολοκύθια, μελιτζάνες, φασολάκια…
Να και τα πρώιμα! Φθινοπωρινά μαρούλια, μπρόκολα, λάχανα, παντζάρια, πράσσα, ρόκκα, ραδίκια, ραπανάκια, αντίδια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι και… Τα είπα όλα; Ίσως — το σίγουρο είναι ότι τα απολαμβάνω στα καλάθια, στον πάγκο της κουζίνας, στα λαίμαργα βλέμματα των δικών μου.
Δροσερά, ευωδιαστά, πολύχρωμα αντανακλούν τη χαρά της Δημιουργίας! Ο Οκτώβρης γεμίζει το Φθινόπωρο χρώματα κι αρώματα, ενώ θάλπει αυτά του Έαρος.
Το αγαπημένο μου χρώμα είναι ο Οκτώβριος! Ποιός το ‘πε; Αυτός που Δημιούργησε!