Το κινεζικό app Rednote (Xiaohongshu) δέχτηκε 700.000 νέους/ες users μέσα σε μόνο δύο μέρες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, όσο η προθεσμία για την απαγόρευσή του TikTok στις ΗΠΑ πλησιάζει (19.01).
Τα downloads από κινητά στις ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ είναι το #1 app στην κατηγορία social networking του App Store στις ΗΠΑ.
Η εφαρμογή που υπάρχει από το 2013 και αριθμεί πάνω από 300 εκατ users, κυρίως νέα άτομα από την Κίνα, την Ταιβάν και άλλες περιοχές του κόσμου που μιλάνε μανδαρινικά κινέζικα, συνδυάζει λειτουργίες του TikTok, του Instagram αλλά και του Pinterest. Σε αντίθεση με το TikTok, που απευθύνεται αποκλειστικά σε users εκτός Κίνας, καθώς στην Κίνα λειτουργεί το αντίστοιχό του Douyin (και τα δύο από τη μητρική εταιρεία ByteDance), το RedΝote είναι διαθέσιμο και στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Υπάρχει από το 2013, έχει 300+ εκατ. users και μεταφράζεται ως “Κόκκινο Βιβλιαράκι” όπως το βιβλίο του ιδρυτή της σύγχρονης Κίνας, Mao Zedung.
Η εφαρμογή δεν ήταν προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στη μαζική εισροή Αμερικανών/ίδων και προσπαθεί να φτιάξει άμεσα εργαλεία μετάφρασης από κινεζικά σε αγγλικά και αντίστροφα, αλλά και εργαλεία ελέγχου του αγγλικού περιεχομένου. Μέχρι την Τετάρτη, το hashtag “TikTok refugee” είχε συγκεντρώσει σχεδόν 250 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 5,5 εκατομμύρια σχόλια, ενώ έγινε viral μέσα στην εφαρμογή post με το οποίο, user από την Κίνα ζητάει βοήθεια σε εργασία αγγλικών.
Το app είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου Αμερικανοί/ίδες και Κινέζοι/ες μπορούν να αλληλεπιδράσουν online. Πάνω από 50.000 άτομα και από τις δύο χώρες συμμετείχαν προχθές σε live chat στο app με τίτλο “TikTok refugees”, με τους/τις Κινέζους/ες να “καλωσορίζουν” τους/τις Αμερικανούς/ίδες και να τους προειδοποιούν να αποφύγουν τα θέματα πολιτικής ενώ αντάλλαξαν απόψεις για γενικά θέματα όπως το φαγητό και η ανεργία.