Είναι γνωστό πως δεν βλέπουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο τα χρώματα. Σίγουρα θα έχει συμβεί και σ’ εσάς να λέτε ότι ένα αντικείμενο έχει το τάδε χρώμα και ο συνομιλητής και συνπαρατηρητής σας να αντιτείνεται κάτι άλλο. Αυτές οι αποκλίσεις έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί αν το καλοσκεφτείς, καταλήγει σε ένα ερώτημα πολύ πιο μεγάλο από το αν συμφωνούμε στο χρώμα μίας μπλούζας: Είναι τελικά ίδιος ο κόσμος που βλέπει και άρα αντιλαμβάνεται ο καθένας μας;
Είναι, λοιπόν, το μπλε που βλέπεις ίδιο με το μπλε που βλέπουν οι υπόλοιποι;
Ο Δρ Πάτρικ Μινό, ένας νευροεπιστήμονας που ασχολείται με την όραση και σχεδιαστής της δημοφιλούς πλέον διαδικτυακής εφαρμογής ismy.blue, αποφάσισε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση αφού είχε έναν καβγά με τη σύζυγό του (οφθαλμίατρος) σχετικά με το χρώμα μιας κουβέρτας. «Εγώ νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα πράσινη και εκείνη νομίζει ότι είναι ξεκάθαρα μπλε».
Στον ιστότοπο, σου εμφανίζεται ένα χρώμα και σου ζητείται να επιλέξεις αν το θεωρείς πράσινο ή μπλε. Οι αποχρώσεις γίνονται όλο και πιο παρόμοιες μέχρι που όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, σου εμφανίζει σε ποιο σημείο του φάσματος αντιλαμβάνεσαι το πράσινο και το μπλε σε σύγκριση με άλλους που έχουν κάνει το τεστ.
Ο Μινό λέει για την ιστοσελίδα του: «Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα που βρήκε απήχηση, γιατί οι άνθρωποι θέλουν να καταλάβουν πώς βλέπουν οι άλλοι τον κόσμο».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του ismy.blue εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους. Η παραμικρή διαφορά στις συνθήκες θέασης επηρεάζει την αντίληψη του χρώματος, γι’ αυτό οι ερευνητές που ασχολούνται με την όραση είναι πολύ προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πειράματα.
Παράγοντες όπως το μοντέλο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή, η ηλικία, οι ρυθμίσεις οθόνης, η ώρα της ημέρας, ακόμα και το ποιο χρώμα παρουσιάζεται πρώτο στο τεστ, επηρεάζουν τις απαντήσεις. Η νυχτερινή λειτουργία, για παράδειγμα, αυξάνει ιδιαίτερα την ερυθρότητα της οθόνης, κάνοντας τα μπλε να φαίνονται πιο πράσινα.
«Θέλει πολλή δουλειά για να επικοινωνήσεις κάτι σε κάποιον που δεν ανήκει στο εξειδικευμένο σου πεδίο, αλλά πιστεύω ότι εκεί είναι που η καινοτομία μπορεί να συμβεί», λέει ο Μινό.
Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι: Τι χρώμα είναι τελικά η κουβέρτα;
«Έχουμε κάνει το τεστ πολλές φορές», λέει ο Μινό. «Μόλις υπάρχει λίγο πράσινο, εγώ το λέω πράσινο. Η σύζυγός μου όμως το βλέπει μπλε. Η λύση; Ίσως να αγοράσουμε μια καινούρια κουβέρτα».
Τον μπλε ή πράσινο ιστότοπο θα τον βρείτε ΕΔΩ
Πηγή: https://www.theguardian.com