O Galaxy 92 έκανε την εμφάνισή του στις ραδιοσυχνότητες της πόλης το 1989. Μετράει επομένως 32 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά FM, δίνοντας στους ακροατές του ένα ξένο groove. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εκπομπών και των μουσικών επιλογών έχει δημιουργήσει ένα πιστό κοινό που δεν το απογοητεύει ποτέ. Εμείς μιλήσαμε με τον διευθυντή Χρήστο Γιακουμόπουλο, τόσο για τον ίδιο τον…Γαλαξιακό 92 FM, όσο και για τον ρόλο του ραδιοφώνου κάποτε και σήμερα!
Πόσα χρόνια μετράει ο Galaxy; Και γιατί ονομάστηκε Galaxy;
Από το Νοέμβριο του 1989. Όσο για το όνομα, ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα για το πώς προέκυψε τότε.. Μου δίνετε όμως μία καλή ευκαιρία να το ψάξω. Το σίγουρο είναι πάντως ότι όταν εξέπεμψε για πρώτη φορά δημιούργησε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ήταν ένα τελείως διαφορετικό ραδιόφωνο, από τα όσα υπήρχαν στην πόλη μέχρι τότε. Διαφορετικές μουσικές, διαφορετική λογική προγράμματος, διαφορετικός λόγος. Όπως και σήμερα, που ο νέος Galaxy 92 αποτελεί ένα πραγματικά διαφορετικό ραδιόφωνο για την Αθήνα, που προσφέρει μία ξεχωριστή μουσική πρόταση και κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερους ακροατές.
Για εσάς, ποια είναι η ομορφιά του ραδιοφώνου;
Η δυνατότητα διαδραστικότητας με το κοινό και το ότι είναι ένα μέσο που δεν απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση του χρήστη με αυτό, κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Το ραδιόφωνο είναι ένας καλός φίλος και μία εξαιρετική συντροφιά.
Ενημερωτικό, μουσικό ή αθλητικό ραδιόφωνο;
Και τα τρία. Το καθένα έχει το λόγο ύπαρξής του.. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία για μένα, είναι το κάθε ραδιόφωνο να έχει σαφή ταυτότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για να είναι ένα ραδιόφωνο επιτυχημένο. Αυτός είναι ο κανόνας νούμερο ένα για τη δημιουργία πιστού κοινού. Και όπως έλεγε και η Κατίνα Παξινού «το κοινό δεν υπάρχει. Το κοινό το δημιουργούμε εμείς».
Ποιες ώρες της ημέρας ακούει περισσότερο ο κόσμος ραδιόφωνο; Οι νεότεροι αλήθεια ακούν σύμφωνα με τα στοιχεία;
Η μέγιστη ακρόαση επιτυγχάνεται γύρω στο μεσημέρι, και στα μουσικά και στα ενημερωτικά ραδιόφωνα. Ναι, οι νεότεροι ακούν ραδιόφωνο, αλλά έχουν πλέον και άλλες επιλογές που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Σίγουρα οι νέοι σήμερα έχουν διαφορετικές συνήθειες απ’ ότι οι νέοι των προηγούμενων δεκαετιών και αυτό οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσον που παραμένει διαχρονικά στη ζωή μας είτε ενημερωτικά είτε μουσικά. Δεν έχει φτάσει σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί όσο η τηλεόραση η’ η διαδικτυακή ενημέρωση. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Διαχρονικά η σχέση του κόσμου με το ραδιόφωνο είναι διαφορετική, απ’ ό,τι με τα άλλα μέσα και νομίζω ότι αν το σκεφτείτε, αυτό κρύβεται πίσω από μία και μόνο λέξη που χρησιμοποιεί ο κόσμος όταν αναφέρεται σε αυτό: «το ραδιοφωνάκι». Έχετε ακούσει ποτέ κανέναν να λέει «η τηλεορασούλα» ή «η εφημεριδούλα»;
Κάποτε το ραδιόφωνο ήταν και το μόνο μέσο ενημέρωσης. Περνώντας τα χρόνια και με την έλευση της προηγμένης τεχνολογίας αυτό άλλαξε. Θεωρείτε ότι θα περιθωριοποιηθεί ποτέ το ραδιόφωνο;
Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό. Ο τύπος είχε προηγηθεί. Για το μέλλον δεν ξέρω τι θα γίνει, διότι δεν μπορώ να προβλέψω τι καινούργιο μπορεί να φέρει η τεχνολογία και πότε.. Επίσης βλέπω, με ένα μίγμα συναισθημάτων απογοήτευσης και θαυμασμού, τα πιτσιρίκια να είναι κολλημένα πάνω σε ένα τάμπλετ και ξέρω ότι αυτό δημιουργεί μία γενιά με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ αυτές που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Τι εκπομπές σας αρέσει να ακούτε στο ραδιόφωνο;
Α, τα πάντα! Εξαρτάται από τη στιγμή.. Αυτές οι εκπομπές που νομίζω ότι μου λείπουν πάντως και θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερες, είναι οι μεγάλες συνεντεύξεις και τα αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κλπ. Και η τηλεόραση το έχει χάσει αυτό τελευταία και είναι κρίμα.
Συμφωνείτε με τη συνεχόμενη αύξηση των ιντερνετικών ραδιοφώνων;
Γιατί να διαφωνώ; Το ιντερνετικό ραδιόφωνο είναι κάτι καινούργιο, ωραίο, σχετικά χαμηλού κόστους και προσφέρει ευκολότερα τη δυνατότητα να είναι θεματικό. Βέβαια θέλει πολύ ψάξιμο για να μπορέσεις να βρεις ένα web radio που θα σε κερδίσει και θα γίνεις ακροατής του. Επίσης, υπάρχουν και τα web radio networks, που κάτω από το ίδιο domain, προσφέρουν επιλογές από διαφορετικά είδη μουσικής. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα wrn στην Ελλάδα είναι το akous.gr
Στην εποχή της εικόνας, ο ήχος μπορεί να τα καταφέρει από μόνος του;
Ασφαλώς ναι, διότι η έλλειψη εικόνας ενεργοποιεί τη φαντασία και αυτό κάνει τη διαφορά…
Διαβάστε την ΗΠΖ συντροφιά με τον Galaxy εδώ