Αθηναίοι και Αθηναίες φωτογραφίζονται και συνομιλούν με σημεία της πόλης.
Όνομα
Έλενα Μεγαρίτη
Συγγραφικό ψευδώνυμο
Οφηλία
Ηλικία
34
Επάγγελμα
Συγγραφέας / Web designer
Καταγωγή
Θήβα (city)
Άφιξη στην Αθήνα
9/11/2011
Μότο
«Αυτός που θέλει να γδάρει το φεγγάρι, θα χαράξει την καρδιά του»
Γιατί στην οδό Τσόχα;
Γιατί έχει παλμό, έχει πράσινο (που το λατρεύω), έχει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που είναι η ομάδα μου. Μου βγάζει μία ζωντάνια, που μόνο το γήπεδο μπορεί να στην δώσει και δεν το λέω χουλιγκάνικα αυτό, το λέω γιατί όντως εδώ χτυπάει η καρδιά μου πολύ δυνατά. Όταν έρχομαι στην Τσόχα, νιώθω ότι ενσωματώνομαι, ότι κολλάω σαν το στρείδι πάνω της. Πέρα από την ομάδα όμως, έχει κάτι πολύ αθηναϊκό αυτή η οδός.
Είσαι και web designer και συγγραφέας. Ποιο σου δίνει τι.
Και τα δύο μου δίνουν και όμοια και ανόμοια πράγματα. Το web design είναι ένας κλάδος της πληροφορικής ο οποίος έχει και καλλιτεχνικό κομμάτι. Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μία δουλειά μέσα από την οποία να εκφράζομαι με τέτοιο τρόπο. Μου δίνει αυτό που ήθελα, λίγη τέχνη παραπάνω στην καθημερινότητά μου. Τη συγγραφή δεν ξέρω γιατί την κάνω, ξέρω γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να την κάνω: γιατί είναι σαν να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου, σαν να αναπνέω· τόσο πηγαίο, τόσο αναγκαίο.
Το συγγραφικό σου ψευδώνυμο είναι Οφηλία. Γιατί;
Γιατί έχω παθολογικό έρωτα με τον Σέξπιρ και ειδικά με τον Άμλετ.
Ο Δανός πρίγκιπας νομίζω ότι είναι ο πρώτος μου έρωτας — κι έτσι λάτρεψα και την Οφηλία του! Του το χρωστούσα για όλη την έμπνευση που μου έχει δώσει. Τον σύντροφό μου τον αποκαλώ «Δανό μου πρίγκιπα», για να καταλάβεις.
Μια βόλτα στην Αθήνα που απολαμβάνεις.
Βόλτα στα Εξάρχεια. Λατρεύω την Μπενάκη. Αυτοί οι δρόμοι που είναι γεμάτοι εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία… μυρίζεις τις σελίδες όσο περπατάς.
Τρία πράγματα που θα άλλαζες στην Αθήνα μεμιάς…
Την κίνηση, την κακή της τρέλα –γιατί υπάρχουν και όμορφες τρέλες– και τον κακό της κόσμο.
Ο πιο σπαστικός τύπος συμπολίτη μας.
Ο τύπος που παρκάρει πάνω στη διάβαση και στη ράμπα αναπήρων. Αυτόν τον τύπο συμπολίτη μας τον σιχαίνομαι… με όλη μου την αγάπη βέβαια, αλλά σε σιχαίνομαι τύπε!
Αν έγραφες βιβλίο για την Αθήνα, τι τίτλο θα είχε;
Ἀγνώστῳ θεῷ.
Η πρώτη εικόνα που θυμάσαι από όταν ήρθες στην Αθήνα.
Ήταν ο Υμηττός! Άνοιξα το παράθυρο από το πρώτο μου διαμερισματάκι στην Αθήνα, μία γκαρσονιέρα, και είδα απέναντι τον Υμηττό και λέω «φίλε, εγώ εδώ θα τα καταφέρω».
Αγαπημένη βραδινή έξοδος στην πόλη.
Στο Φάρο Ψυχικού για φαγητό, για ποτό, για να αράξεις σε ένα παγκάκι, είναι άψογα!
Η Αθήνα αρχίζει να προσομοιάζει στα ψηφιακά περιβάλλοντα ή διατηρεί ακόμη την αναλογικότητά της;
Διατηρεί φουλ την αναλογικότητά της, τι λες τώρα! Είναι από τις πόλεις που έχουν μία πολύ συγκεκριμένη αισθητική. Όσο και να θέλει κάποιος να το πάει σε ψηφιακές καταστάσεις το πράγμα, η Αθήνα θα είναι πάντα φαξ!
- Το γήπεδο του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης εγκαινιάστηκε το 1922. Οι τέσσερις πλευρές του βρίσκονται επί των οδών: Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Παναθηναϊκού (πρώην Μιχαήλ Μελά), Π. Κυριάκου και Αναστασίου Τσόχα. Στην τελευταία, όπου έγινε και η φωτογράφιση της Έλενας, βρίσκονται οι θύρες 8-12.
- Το καινούριο βιβλίο της Οφηλίας, Ναντίγια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.