Δυο κουβέντες με τον Γιώργο Μπένο ήταν αρκετή για να καταλάβω την ευγένεια και τη γλυκύτητά του.
Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεατρού και δε σταμάτησε να δουλεύει τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση και μάλιστα σε δουλειές με υπέροχα σχόλια από το κοινό. Προσωπικά, τον συνάντησα με αφορμή την παράσταση «Το αίνιγμα του χαμένου θεού» που θα παρουσιαστεί δύο φορές στην Περιφέρεια Αττικής (1 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00 στο Αττικό Άλσος, θέατρο «Κατίνα Παξινού», 22 Αυγούστου 2022 ώρα 21.00 θέατρο Δεξαμενής στο Κορωπί) που έχει ως κεντρικό θέμα την ιστορία, την εξουσία, την επανάσταση, την αιωνιότητα, την ελευθερία. Στην κουβέντα, έμαθα και για τη συμμετοχή του στην πολυαναμενόμενη σειρά του Χ. Παπακαλιάτη Maestro. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Μπένος θα μας απασχολεί για καιρό.
Γιώργο, πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός και μάλιστα να δώσεις εισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού;
Έπειτα από μια δύσκολη εφηβεία και μια σχολική παράσταση κάτι με ώθησε προς τα εκεί, κάτι έψαχνα, κάτι ήθελα να πω, κάτι ήθελα να εκφράσω. Τελειώνοντας βέβαια το σχολείο, έγινα ζαχαροπλάστης. Και για έναν χρόνο πίστευα πως εκεί θα βρω έναν τρόπο να εκφραστώ και να δημιουργήσω. Έπειτα το θεατρικό μου σπίτι, το θέατρο της Χαλκίδας, και ένα αγαπημένο μου πρόσωπο η Μαρία Βαρδάκα –την οποία αποκαλώ θεατρική μου μαμά– μου έδειξαν πως δεν χάνω κάτι να το δοκιμάσω και να δώσω εξετάσεις στην σχολή του Εθνικού. Και φυσικά δεν το μετανιώνω. Τους ευχαριστώ! Όχι τόσο επειδή έγινα ηθοποιός, όσο επειδή μου έδωσαν μια ισχυρή αφορμή να το αναζητήσω.
Στο «Αίνιγμα του χαμένου θεού» σε συγγραφή και σκηνοθεσία του Χριστόφορου Χριστοφή υποδύεσαι τον Καλλισθένη. Μίλησέ μας για το έργο, το ρόλο σου, αλλά και για τους συνεργάτες σου.
Αίνιγμα, ιστορία, εξουσία, επανάσταση, αιωνιότητα, ελευθερία είναι λίγες μόνο λέξεις για να αποτυπώσω το έργο μας. Ο Καλλισθένης είναι –και πρέπει να είναι– άνθρωπος της εποχής μας. Αντιστέκεται απέναντι σε ένα τυραννικό καθεστώς. Και μόνο αυτό είναι αρκετά ισχυρό και συγκινητικό για να αφηγηθώ την ιστορία του. Αλίμονο αν τα κομμάτια του δεν κουμπώνουν στα δικά μας. Βέβαια όλο αυτό στηρίζεται σε μια πολύ δημιουργική ομάδα, η οποία με την καθοδήγηση του κυρίου Χριστοφή δουλεύει σκληρά για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αξίζει τελικά να εναντιώνεσαι στην εξουσία όταν γίνεται τυραννική ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής σου;
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος όταν υπομένεις μια τυραννική εξουσία. Άρα ναι, αξίζει πολλά!
Ποια στοιχεία σε γοήτευσαν στο έργο;
Η δυσκολία του, ο ποιητικός του λόγος, η ιστορία του.
Για ποιο λόγο θα έλεγες σε κάποιον να δει την παράσταση;
Για όλα τα παραπάνω.
Το φθινόπωρο προβάλλεται και η πολυαναμενόμενη σειρά Maestro στην οποία συμμετέχεις στο βασικό καστ. Πώς ήταν η όλη εμπειρία; Τι αίσθηση έχεις για το τελικό αποτέλεσμα;
Αισθάνομαι βαθιά χαρά και τιμή, αλλά και μεγάλη ανυπομονησία. Είναι μια δουλειά που έγινε με πολλή αγάπη και με απίστευτους συνεργάτες. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που θαυμάζεις και όσο δουλεύεις μαζί τους συνειδητοποιείς ότι τους θαυμάζεις ακόμα περισσότερο. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι ένας εξαίρετος καλλιτέχνης και τον ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο ταξίδι.
Όταν ήσουν μικρός έβλεπες τα σίριαλ του Χ. Παπακαλιάτη που έκαναν μεγάλη επιτυχία και ευχόσουν να συμμετέχεις;
Όλοι μας αγαπήσαμε τις σειρές και τις ταινίες του Χριστόφορου. Δεν φανταζόμουν ότι θα συμβεί να συνεργαστούμε.
Ποιο είναι το πιο ωραίο σχόλιο που έχεις ακούσει από θεατή;
Δεν υπάρχει νομίζω καλύτερο σχόλιο απ’ το να σου πει κάποιος ότι βρήκε κομμάτια του εαυτού του σε κάτι που έπλασες επί σκηνής. Νομίζω αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι ηθοποιοί κάνουμε θέατρο.
Σε ποια ερώτηση έχεις βαρεθεί να απαντάς;
Η κλασική στις παρέες: «πώς μαθαίνετε τόσα λόγια απ’ έξω;»
Πες μας μια αγαπημένη σου βόλτα στην Αθήνα κι ένα αγαπημένο σου τραγούδι που έχει γραφτεί για την πόλη!
Αγαπώ να περπατώ στο κέντρο. Αυτή η πόλη με γοητεύει και την ίδια στιγμή με τρομάζει. Όπως έχει πει και ο Μάνος Χατζιδάκις: μια πόλη σαν κι αυτή πεθαίνει ζει κι αλλάζει μαγεμένη.
Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής της Περιφέρειας Αττικής / καλοκαίρι 2022
«Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού» του Χριστόφορου Χριστοφή
Θεατροποιημένο αναλόγιο με μουσική
Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής.
1 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00 στο Αττικό Άλσος, θέατρο «Κατίνα Παξινού»
22 Αυγούστου 2022 ώρα 21.00 θέατρο Δεξαμενής στο Κορωπί
Μουσική : Νίκος Ξανθούλης
Σκηνοθεσία : Χριστόφορος Χριστοφής
ΗΘΟΠΟΙΟΙ (με αλφαβητική σειρά)
Βασίλης Αθανασόπουλος/ Βερόνικα Αργέντζη / Γιάννης Λασπιάς / Δημήτρης Μαύρος / Γιώργος Μπένος
Συμμετέχει επί σκηνής ο αρπίστας Θοδωρής Ματούλας
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα με την παράσταση «Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού» που είναι το τρίτο στη σειρά ιστορικό του δράμα.
Μετά τις δύο προηγούμενες μεγάλες παραστάσεις («Ευριπίδης Μαινόμενος» και «Κάλεσμα του Προμηθέα – 1821» (για την οποία του απονεμήθηκε φέτος το βραβείο «Κάρολος Κουν»), παρουσιάζει ένα έργο βαθιά υπαρξιακό, στο οποίο ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και πάλι πραγματικά ιστορικά πρόσωπα για να αναδείξει και να φωτίσει διαχρονικά προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Σε αυτήν την παράσταση που παρουσιάζεται με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, διαφαίνεται η άποψη πως οι μεγάλες κατακτήσεις διακρίνονται από ένα παρορμητικό ξεκίνημα, αλλά καταλήγουν σε μια αναπόφευκτη μοναξιά και ερήμωση. Η μουσική είναι του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Εδώ στο έργο αυτό, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στις άγνωστες και δραματικές ημέρες που ο Μέγας Αλέξανδρος
έκλεισε τον κύκλο της ένδοξης ζωής του.
Η τελευταία του χρονιά τον βρίσκει στην Βαβυλώνα
με τον ίσκιο γεγονότων να έχουν επιβαρύνει την ζωή του
Ο θάνατος του Ηφαιστίωνα
Ο χαμός του Κλείτου επάνω σε καβγά
Το τέλος του Βουκεφάλα
Το θρυλικό του άλογο
που τον συνόδευσε σε όλες τις εκστρατείες
Και τέλος μια συνωμοσία που έμεινε στην ιστορία
Εκείνης των Παίδων
Η νέα γενιά δεν είδε με Καλό μάτι την απαίτηση του Αλέξανδρου… να τον προσκυνούν ως Θεό
Συνήθεια ξένη ως προς τα ήθη των Ελλήνων
Ανάμεσα στους νέους κατηγορήθηκε και βασανίστηκε ο ανιψιός του Αριστοτέλη
Καλλισθένης
Οι χαρακτήρες στο έργο… είναι ιστορικά πρόσωπα
Ο Πτολεμαίος.. ευφυής και με ένδοξο μέλλον μπροστά του
Η Θαΐς…γνωστή Εταίρα, έμεινε στην ιστορία… έχοντας ακολουθήσει τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες
Ο Πύρρων, γνωστός φιλόσοφος
Από την Ηλεία, ιδρυτής μιας νέας σχολής σκέψης…
Και τέλος ο ηθοποιός… Λύκων από την Θήβα
Ο Αλέξανδρος βλέπει την ζωή του να στενεύει
Η τύχη δεν τον ακολουθεί
Έγινε ένας τραγικός ήρωας
Με εμμονές και μοναξιά
Η υποψία πως κάποιοι θέλουν να τον εξοντώσουν
Έχει σκοτεινιάσει το μυαλό του
Τίποτε δεν θύμιζε εκείνον τον λαμπερό νέο που είχε ξεσηκώσει τόσο κόσμο
Με την δύναμη και την ευστροφία του
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας – σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χροστοφής
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ (με αλφαβητική σειρά)
Βασίλης Αθανασόπουλος / Βερόνικα Αργέντζη / Γιάννης Λασπιάς / Δημήτρης Μαύρος / Γιώργος Μπένος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Σκηνογράφος – σκηνικά: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Επιμέλεια Κουστουμιών: Εριέττα Βορδώνη
Σχεδιασμός φωτισμών – φώτα: Μανώλης Μπράτσης
Ηχοληψία, σχεδιασμός ήχου: Νίκος Καραπιπέρης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Παραγωγή: Τέχνης Πολιτεία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 1.30 ώρα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής.