Η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας είναι πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Στην ορθοπαιδική οι συνηθέστερες περιοχές που απεικονίζονται είναι η μέση (οσφυς), τα γόνατα και οι ώμοι. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ασθενείς να ζητούν αυτή την εξέταση στην πρώτη επαφή με τον ιατρό. «Γιατρέ πονά η μέση μου, μήπως να κάνω μια μαγνητική;»
Στην ιατρική, το 90% της διάγνωσης βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις συμπληρώνουν το υπόλοιπο 10% και επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Ο κλινικός ιατρός, βασιζόμενος στα ευρήματα του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης προτείνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να αποφασίσει τη θεραπεία.
Όταν ο ιατρός προτείνει μία εξέταση βασίζεται σε ενδείξεις. Οι ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας είναι γνωστές στους κλινικούς. Για παράδειγμα, ένδειξη μαγνητικής στη μέση αποτελεί η διαταραγμένη νευρολογική κατάσταση των κάτω άκρων. Αντίθετα, μια οξεία οσφυαλγία, αφού βέβαια εκτιμηθεί από τον ιατρό, δε χρήζει συνήθως αυτού του έλεγχου.
Έχουν γίνει, άλλωστε, έρευνες σε ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Σε πολλούς από αυτούς ανευρέθηκαν κήλες δίσκων χωρίς να προκαλούν συμπτώματα ή εκφυλίσεις μηνίσκων που δεν παρεμποδίζουν την λειτουργία του γόνατος.
Ειναι σημαντικό, επομένως να γίνει κατανοητό, ότι ως ιατροί θεραπεύουμε τον ασθενή και όχι τις εξετάσεις του.
Πέτρος Δεμπεγιώτης, ΟΡΘΟΠΑΙ∆ΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Κυψέλης 106, Πλ. Κυψέλης
t.: 2130321924
Discussion about this post