Ο Παύλος Λούλης για πολλά χρόνια μάς σέρβιρε πίσω από την μπάρα τα υπέροχά του cocktail, με πολλές βραβεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – αλλά και ένας από τους καλύτερους bartenders του χώρου.
Από το 2020 και μετά, αποφάσισε να ασχοληθεί με την αγάπη του για το φαγητό και, αφού πήγε σε κάποιες σχολές με εξειδίκευση στις ζύμες και τα ζυμαρικά, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Λευκάδα με την επιχειρηματική ιδέα του που ακούει στο όνομα Loulis Taste Project.
Δημιούργησε λοιπόν ένα street food project που συνδυάζει το καλό φαγητό με δροσιστικά aperitivo, σε προσιτές τιμές. O στόχος του είναι οι επισκέπτες του να τρώνε και να πίνουν ποιοτικά, γευστικά και οικονομικά.
Την χειμερινή σεζόν, ο Παύλος συμμετείχε στο μαγειρικό διαγωνισμό Master Chef για 4 μήνες απ’ το οποίο αποκόμισε νέες ιδέες που θα τις παρουσιάσει το φετινό καλοκαίρι στην Λευκάδα!
Το Loulis taste project κατά μεγάλο μέρος εξειδικεύεται στην φιλοσοφία της Ιταλίας και της υπόλοιπης Μεσογείου με γεύσεις που θα σε ενθουσιάσουν. Μεγάλο του ατού τα φρέσκα ζυμαρικά με χειροποίητες σάλτσες και η γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα που η ζύμη της ωριμάζει 48 ώρες! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξεκινήσει με 2 βραβεία (καλύτερου street food golden awards 022 + βραβείο ποιότητας 022) και συνεχίζει. Εκτός από το καλό φαγητό, ο Παύλος αγαπάει πολύ και τη Λευκάδα (από τα τοπικά προϊόντα της μέχρι τις εικόνες των χωριών της), οπότε στην παρακάτω συζήτηση θα μπλεχτούν αρκετά αυτά τα δύο. Από την τηλεφωνική μας γνωριμία, έχω να προσθέσω και κάτι ακόμη: άλλος ένα λόγος να επισκεφθείς το μαγαζί του είναι το κέφι και η διάθεσή του για κουβέντα!
Γιατί αποφάσισες να πας στο Master Chef; Τι θα θυμάσαι με χαμόγελο και τι σε εκνεύριζε περισσότερο;
Αποφάσισα να δοκιμάσω της αντοχές μου, αν μπορώ να καταφέρω να μαγειρέψω στην πίεση του χρόνου με περίεργα και διαφορετικά υλικά και το είδα σαν μια σχολή για μένα∙ να μάθω όσο περισσότερα γίνεται και να δω νέες ιδέες-εικόνες για τη μαγειρική. Αυτό που με εκνεύριζε είναι το ροχαλητό στο δωμάτιο από τους υπόλοιπους συγκατοίκους, καθώς και το γεγονός ότι πήγα μόνο 9 φορές σε δοκιμασία αποχώρησης και δεν έφτασα τις 10 να σπάσω το ρεκόρ “gladiator” όπως μου έβγαλαν το παρατσούκλι.
Θυμάσαι το πρώτο φαγητό που έφτιαξες ποτέ στη ζωή σου;
Χορτόπιτα. Βλέποντας τη μητέρα και τη γιαγιά μου από μικρός, ερωτευμένος με τις γεύσεις τους, προσπαθούσα να φτάσω σε παρόμοιο επίπεδο (ποτέ δεν το έφτασα, είναι πολύ δυνατές στο άνοιγμα του φύλλου). Όπως κατάλαβες, δεν τρωγόταν η πρώτη μου πίτα γιατί τα μυστικά των παλιών ακόμα και σήμερα δεν αντιγράφονται. Προσπαθώ ακόμα δεν σου κρύβω, αλλά δεν μου λένε την συνταγή. (γέλια)
Πώς αποφάσισες να ανοίξεις μαγαζί στη Λευκάδα; Μεγάλωσες εκεί;
Μεγάλωσα στην Νέα Ιωνία. Στην Λευκάδα βρέθηκα για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ο φίλος μου ο Αλέξανδρος ο οποίος μου έβαλε την ιδέα για το νησί και δεύτερον σαν ερωτικός μετανάστης. Η Λευκάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με καταπληκτικούς ανθρώπους και νιώθω πολύ χαρούμενος που επιχείρησα εδώ να κάνω το μαγαζί μου. Και όπως θα έλεγε κάποιος καπετάνιος, βρήκα το λιμάνι μου! Εκτός από τις υπέροχες παραλίες που ξέρει ο κόσμος στην Λευκάδα μπορείς να φας πολύ ωραίο φαγητό και να περιηγηθείς στα γραφικά χωριά. Να πω ακόμα ότι η αγαπημένη μου ώρα είναι όταν δύει ο ήλιος στον Αη-Γιάννη όπου νιώθω σαν να είμαι σε παραμύθι.
Γιατί ιταλική κουζίνα και γιατί street food;
Γιατί με την Ιταλία έχω μεγάλη αγάπη, την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές και έχω βρεθεί σε διάφορα μέρη της. Όποτε πάω, νιώθω σαν είχα γεννηθεί εκεί την προηγούμενη ζωή μου. Λατρεύω πάρα πολύ το φαγητό τους και την φιλοσοφία τους και αυτό γιατί αγκαλιάζει όλες τις χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο. Street food γιατί μου αρέσει η ιδέα του γρήγορου φαγητού με εστιατορικές γεύσεις και εντάσεις που μπορεί κάποιος να τα απολαύσει στο χέρι κάνοντας μια βόλτα στην πόλη μας. Ήθελα πολύ να παρουσιάσω στον κόσμο τεχνικές που βρίσκει κάποιος σε πολύ καλά εστιατόρια σε street food εκδοχή με προσιτές τιμές.
Οι συνταγές είναι όλες δικές σου; Ποια είναι η βάση και το σκεπτικό;
Οι συνταγές είναι όλες δικές μου – από τα ζυμαρικά που φτιάχνω έως τις σάλτσες αλλά και τα aperitivo. Η φιλοσοφία είναι να φτιάχνω καθημερινά φρέσκα ζυμαρικά με αγνά υλικά από τοπικούς παράγωγους και χειροποίητες σάλτσες χωρίς συντηρητικά, μαγειρεύοντας σε suvid, το οποίο κρατά όλη τη νοστιμιά στο φαγητό! Το ζυμάρι για τις πίτσες γίνεται με ζύμωση από μυστική συνταγή με πολύ ποιοτικά αλεύρια, ωριμάζοντας για αρκετές ώρες ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επιθυμώ και αρέσει στον κόσμο. Τα aperitivo που είναι και η «παλιά» μου τεχνη φτιάχνονται με μεγάλη ακρίβεια, βάζοντας στο ποτήρι τις κλασικές, αλλά και δικές μου συνταγές με κάποια twist, αρωματίζοντάς τα με μυρωδιές Ελλάδας. Επίσης έχω λατρεία με τις pesto και για αυτό έχω δημιουργήσει 4 δικές μου.
Συνδυάζεις και τοπικά προϊόντα στις συνταγές σου. Είναι η γαστρονομία ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς καλύτερα την κουλτούρα ενός τόπου;
Φυσικά και συνδυάζω τοπικά προϊόντα γιατί έχουμε πολύ καλή πρώτη ύλη και καλό είναι να το μάθει και ο κόσμος. Για παράδειγμα χρησιμοποιώ σαλάμι Λευκάδος Ντελημάρη, που διακρίνεται για την πλούσια και ελαφρώς spicy γεύση. Μέσω του φαγητού, εφόσον το κάνεις καλά, προσφέρεις και ένα μικρό ταξίδι από αυτό που γεύονται μέσω του πιάτου σου, γνωρίζοντας τον τόπο που προέρχεται. Πιστεύω ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ιταλικά, οπότε είμαι της άποψης ότι μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά, ακόμα και αν είναι λίγο πιο ακριβά, γιατί όπως λέει ο λαός «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Φυσικά, για να παινέψω το σπίτι μου, πρέπει να πω ότι στο Loulis Taste Project δεν χρειάζεσαι και πολλά για να τα απολαύσεις..!
Αν η Λευκάδα ήταν φαγητό τι θα ήταν; Κι αν ήταν cocktail;
Μια πολύ ωραία μακαρονάδα από ταλιατέλες με ζωμό bisque και φρέσκες γαρίδες, σβησμένες με τοπικό λευκό κρασί, χυμό λεμονιού, σέλερι και φρέσκο πιπέρι! Το cocktail θα ήταν ένα limoncello spritz με φρέσκο βασιλικό και έλαια λεμονιού κι αυτό γιατί έχει πολλές λεμονιές (άλλο πράγμα το λεμόνι εδώ) και μυρίζει όλος ο δρόμος υπέροχα. Επίσης, ταιριάζει υπέροχα με τα φρέσκα ζυμαρικά μας.
*Ο Παύλος ετοιμάζει από τη νέα χειμερινή σεζόν και εκπομπή μαγειρικής με καλεσμένους αγαπημένους celebrities. #Stay_tuned για περισσότερα νέα στις σχετικές σελίδες στα social media
Loulis Taste Project
Ιωάννου Μελά 21, Λευκάδα
Ig Page: loulistasteproject
Ig Page: pavlos_loulis
Fb Page: Pavlos Loulis