Η αύξηση των περιστατικών κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα και σε άλλες χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου κινείται εντός των φυσιολογικών εποχιακών ορίων για τον χειμώνα, χωρίς να καταγράφονται ασυνήθιστες εξάρσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Τις τελευταίες ημέρες, μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει την αύξηση των κρουσμάτων του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, ενός κοινού αναπνευστικού ιού. Οι αναφορές για νοσοκομεία που λειτουργούν υπό πίεση έχουν προκαλέσει ανησυχία, θυμίζοντας τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει λάβει πληροφορίες που να υποδεικνύουν ασυνήθιστα μοτίβα έξαρσης. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, το σύστημα υγείας παραμένει λειτουργικό και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα.
Σύμφωνα με δεδομένα από την Κίνα έως τις 29 Δεκεμβρίου, οι λοιμώξεις από hMPV, εποχική γρίπη, ρινοϊό και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας. Η γρίπη είναι αυτή τη στιγμή η πιο συχνή αιτία νόσησης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Η παρατηρούμενη αύξηση των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και των σχετικών παθογόνων σε διάφορες χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου είναι αναμενόμενη για την εποχή και δεν θεωρείται ασυνήθιστη», ανέφερε ο οργανισμός.
Ο hMPV προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αντίθετα με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκάλεσε την COVID-19, ο hMPV είναι γνωστός από το 2001 και πιθανώς κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα.
Αυξημένα κρούσματα hMPV, καθώς και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα αναμενόμενα εποχιακά μοτίβα, τα οποία κατά καιρούς μπορεί να ασκήσουν πίεση στα συστήματα υγείας.
«Σχεδόν κάθε παιδί έχει μολυνθεί τουλάχιστον μία φορά από τον hMPV έως την ηλικία των πέντε ετών», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο East Anglia στη Βρετανία. Πρόσθεσε ότι οι χώρες έχουν βελτιώσει τις διαγνωστικές μεθόδους τους, κάτι που μπορεί να εξηγεί εν μέρει την καταγραφή περισσότερων κρουσμάτων.
«Συνολικά, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη κάποιου σοβαρού παγκόσμιου ζητήματος», κατέληξε.