“Το ρεμπέτικο θέλει ειδική ερμηνεία και μέταλλο στη φωνή, θέλει ερμηνεία χωρίς παρεκκλίσεις από την απλότητά του, γιατί το λαϊκό μας τραγούδι θυμίζει την απλότητα του δωρικού ρυθμού. Με αυτό δεν αποκλείω ότι υπάρχουν και σημαντικές φωνές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων, επί παραδείγματι ξεχωρίζω τον υπέροχο Γιώργο Νταλάρα…’’
Βασίλης Τσιτσάνης
_________________
‘’Υπάρχουν χιλιάδες τραγουδιστές και στα δημοτικά και στα λαϊκά. Όμως, τελικά από τις χιλιάδες αυτές, κάθε εποχή βγαίνει ένας ή δύο, το πολύ. Μέσα σε αυτούς, τους πολύ λίγους, είναι και ο Γιώργος Νταλάρας. Εγώ, τον Νταλάρα τον θεωρώ συνεχιστή της μεγάλης παράδοσης του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού’’.
Μίκης Θεοδωράκης
O Γιώργος Νταλάρας θα βρεθεί στο Mega απόψε, Παρασκευή 8/05 στις 23:00 με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με τους εξαίσιους μουσικούς του και με καλεσμένους συναδέλφους του, σε τραγούδια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που διαιωνίζουν την ύπαρξή τους μέσα στον χρόνο.
Αν ο πολιτισμός από Έλληνες ερμηνευτές είχε όνομα, θα είχε για μένα, το όνομα του Γιώργου Νταλάρα. Ευγένεια και αρχοντιά, μελέτη και πίστη σε αυτό που κάνει 50 και τώρα χρόνια, τον ανέδειξαν σε κορυφαίο ερμηνευτή με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στην Ελλάδα, αλλά και έναν εντυπωσιακό αριθμό πωλήσεων στο εξωτερικό: τραγούδησε και στις πέντε Ηπείρους του πλανήτη, βοηθώντας στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να τον ακούσουμε αυτή τη φορά από τα σπίτια μας, με τραγούδια που αντικατοπτρίζουν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μιας εποχής, που από κει και ύστερα η κάθε γενιά εκφράστηκε και εκφράζεται για τα προβλήματά της, μέσα από τα τραγούδια του Τσιτσάνη και του Θεοδωράκη. Έτσι, παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά, λόγω της αλήθειας τους ως τραγουδιών βιωματικών.
Ο Γιώργος Νταλάρας ξεκλέβει λίγο χρόνο από το φορτωμένο πρόγραμμά του και μιλά στο Η Πόλη Ζει για την καραντίνα του και την δύσκολη συνθήκη για τους καλλιτέχνες, και όχι μόνο, στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, μέσα από την σκοπιά του.
Πώς ήταν οι μέρες αυτές του εγκλεισμού για εσάς, κύριε Νταλάρα;
Όπως για όλο τον κόσμο. Σκληρές, ειδικά στην αρχή. Η απομόνωση δεν είναι ωραίο πράγμα. Υπήρχε βέβαια η ικανοποίηση ότι προστατευόμαστε και προστατεύουμε με κάποιο τρόπο. Για μας τους μουσικούς είχε και ένα κομμάτι, ας πούμε καλό, ξαναψάξαμε τα τραγούδια, επικοινωνήσαμε με φίλους μουσικούς, ήταν τέλος πάντων μια κάπως καρποφόρα περίοδος από πλευράς περισυλλογής. Μένει να δούμε όλοι τι θα γίνει στη συνέχεια.
Τώρα που υποτίθεται πως έχουμε βγει από την καραντίνα, είστε από τους αισιόδοξους για το τι μέλλει γενέσθαι;
Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ν’ απαντήσουμε και το “υποτίθεται”της ερώτησης είναι πολύ σωστό. Δεν έχουμε εικόνα και καλό είναι να τηρούμε τα μέτρα όσο μπορούμε. Ξέρετε, χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία και κατανόηση αυτή την περίοδο. Και γι’ αυτούς που είναι πολύ διστακτικοί στο να μην ξεκινήσουν την καθημερινότητά τους, αλλά εξίσου και σ’ αυτούς που μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, ξαναγυρνούν στη δουλειά τους, γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Χρειάζεται συνεπώς ανοχή και αλληλοσεβασμός. Επίσης,επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πρέπει με κάθε τρόπο ν’ αποφύγουμε το διχασμό που πάντα φωλιάζει στις δύσκολες κοινωνικά περιόδους. Αυτή τη στιγμή προέχει η κατανόηση και η αλληλεγγύη.
Ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού είναι από εκείνους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεν θα έπρεπε στο Υπουργείο Πολιτισμού να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους το μεγάλο αυτό πρόβλημα;
Το λέμε κάθε μέρα με κάθε τρόπο. Όχι μόνο το υπουργείο πολιτισμού, αλλά όλη η πολιτεία. Με αυστηρή προτεραιότητα βεβαίως στους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη. Η τέχνη δεν απαρτίζεται από μερικά προβεβλημένα ονόματα. Είναι οι χιλιάδες άνθρωποι πίσω από τα φώτα. Η μουσική, το θέατρο, η καλλιτεχνική έμπνευση, δε θα σταματήσει ποτέ, με ή χωρίς κορωνοϊό. Σημασία έχει αυτή τη στιγμή να μη γονατίσουν οι άνθρωποι της. Έχουμε δει σε άλλες περιόδους να δαπανώνται πολλά χρήματα σε μεγάλες καλλιτεχνικές οργανώσεις, πολλές φορές χωρίς ανάλογα μεγάλα αποτελέσματα. Ας κάνει λοιπόν τώρα η πολιτεία τα βασικά για να το αντιμετωπίσει, ώστε να σταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους.
Είδαμε στο τρέιλερ του Mega πως απόψε, στις έντεκα το βράδυ, θα σας απολαύσουμε σε μια μοναδική βραδιά με τα μεγάλα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη. Τι ακριβώς έχετε ετοιμάσει να μας παρουσιάσετε, από δύο μεγάλους συνθέτες του πολιτισμού μας;
Αυτές τις μέρες της καραντίνας διαπίστωσα, για μια φορά ακόμα, το αυτονόητο. Την ανάγκη του κόσμου για το τραγούδι στις δύσκολες ώρες. Κάλεσα μια παρέα καλών τραγουδιστών και άριστων μουσικών και επέλεξα να γυρίσω πίσω στα παλιά, στα τραγούδια που μας έδωσαν δύναμη σε χρόνια δύσκολα. Τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη ανήκουν σίγουρα σ’ αυτή την κατηγορία. Είναι η παρηγοριά μας, η ελπίδα μας, το γέλιο και το κλάμα μας, η χαρά και το μαράζι μας. Το τραγούδι είναι η ζωή μας. Έχω την αίσθηση ότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο πολύ βαθαίνει η σχέση μας με το έργο του Μίκη.
Ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που περνάμε, υπάρχουν τραγούδια που εμφανίζονται από το παρελθόν, ισχυρά και απαιτητικά, σαν να μας δοκιμάζουν. Δοκιμάζουν όχι μόνο την ικανότητα να τα τραγουδήσουμε, αλλά και την δυνατότητα να συμπαρασταθούμε, να ενωθούμε στα δύσκολα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τραγούδια του Τσιτσάνη. Είναι πάντα δίπλα μας και μας δίνουν χαρά και δύναμη, μας συντροφεύουν και μας παρηγορούν. Βεβαίως είναι ουτοπικό να λες ότι μέσα στα όρια μιας εκπομπής ή μιας συναυλίας, έπαιξες Θεοδωράκη ή Τσιτσάνη. Μοιραία θα διαλέξεις ένα πολύ μικρό δείγμα και θ’ αφήσεις εκατοντάδες διαμάντια απέξω. Σημασία έχει ότι αυτά τα τραγούδια είναι η παρακαταθήκη μας και όπως γίνεται στα κλασικά θεατρικά έργα, αξίζει να ερμηνεύονται από άξιους μουσικούς και τραγουδιστές κάθε γενιάς.