Ναι καλά ακούσατε. Riff. Που σημαίνει επαναλαμβανόμενη μουσική φράση. Θα μου πείτε: Τι μας λες; Ωραία ας το πάμε αλλιώς.
Πατώντας κλικ στο βίντεο του τραγουδιού θα ακούσετε εισαγωγή ή θα πιάσετε ένα ρυθμό, κάτι που επαναλαμβάνεται! Μερικές μουσικές φράσεις που έχουν απομονωθεί από τα εν λόγο κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς πχ διαφημιστικούς -ούτε θέλω να ξέρω τι δις παίξαν και παίζουν ακόμα- και αποτέλεσαν ένα automated teller machine για τους εμπνευστές των…
Rolling Stones, 1965
Ξυπνάει ο Kith Richards με το ανικανοποίητο μέσα του και επειδή δεν την “βρίσκει” γράφει ένα riff βασισμένο στο θέμα… Δεν φαντάζεται όμως, τι ικανοποίηση θα δίνει σε εμάς 400 χρόνια μετά! Την επιτυχία ολοκλήρωσε ο Mick Jagger που έγραψε τους στίχους όλους εκτός από τον βασικό: I can’t get no, Satisfaction. Kι εδώ που τα λέμε, εκτός από την μουσική και το σημείο έκρηξης -Δεν την βρίσκω, λέμε- δε νομίζω να ασχολήθηκε και κανείς με τα λοιπά λόγια.
Led Zeppelin, 1972
Το μέγιστο riff του “Kashmir” ανήκει δικαιωματικά στον Jimmy Page. Κύκλος συντονισμού, σου λέει, του κιθαρίστα που τον χρησιμοποιούσε καιρό. Ότι δηλαδή αυτό που «ταϊζε» χρόνια ο Page αποτέλεσε την βάση για την παγκόσμια αναγνώριση του τραγουδιού. Τα Σαρανταέξι χρόνια ζωής του Kashmir το κατατάσσει αυτόματα σ’ ένα απ’ τα διαχρονικότερα κομμάτια της μουσικής βιομηχανίας, που δεν χρειάστηκε ποτέ τονωτικές ενέσεις (παρά τις προσπάθειες κάποιων να εξασφαλίσουν ένα μικρό-μικρό μέρος σε αυτό το αριστούργημα).
*Κashmir. Εκτός από το γνωστό σε όλους μας ύφασμα, που και αυτό έχει δανειστεί το όνομα του από την ομώνυμη περιοχή, αφορά ένας μέρος βόρεια του Πακιστάν γνωστό για την καλλιέργεια της παπαρούνας… O Jimmy & o Robert πήγαν την βόλτα τους και επέστρεψαν με ένα βιωματικό αριστούργημα. Εξού και ο αρχικός τίτλος : “Driving to Kashmir”. Που ευτυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε· γιατί δεν μπορούσε να θεωρηθεί ποτέ κομμάτι “γρίφος”.
Deep purple, 1972
Ο Ritchie Blackmore είχε την επιφοίτηση -πραγματικά τώρα- κι εκεί που άραζε ήρθε μία «πύρινη γλώσσα» και του λαμπάδιασε το μυαλό. Και μετά έκαψε και το δικό μας. Άλλα σαρανταέξι χρόνια πορείας εξαιτίας ενός ανεξάντλητου riff. Τρελή πιλάλα για εκκολαπτόμενους κιθαρίστες .
*Ήτοι: “Καπνός στο νερό”.
Ναι αλλά δεν είναι τόσο ρηχό όσο ακούγεται. Τον Δεκέμβρη του 1971 – σύμφωνα με αποκλειστικές μαρτυρίες- πήγαν τα Deeppurplόπουλα στο Montreux (Ελβετία). Ο Frank Zappa έδινε συναυλίες εκεί όπως ήταν προγραμματισμένο και για τους ίδιους. Φανατικός θαυμαστής του Zappa έριξε μία με το όπλο (φωτοβολίδας) συμβάλλοντας στην φωτιά που άναψε και άθελα του στον τίτλο του “θαύματος”!
H περιγραφή είναι ακριβής στο άσμα. O τίτλος “γεννήθηκε” από τον Roger Glover, όταν είδε τον καπνό –απ’ την πυρκαγιά- να “χάνεται” στην λίμνη της Γενεύης.
Survivor, 1982
… Ρόκι νο3. Εδώ μιλάμε για πρόκληση “ντελίριο”. Η μουσική αυτή μπαίνει πρώτα στον εγκέφαλο και μετά εξέρχεται –σαν καπνός- από τα αυτιά. Ένας Ρόκι Μπαλμπόα γεννιέται μέσα σου. Riff αξεπέραστο που έχει χρησιμοποιηθεί σε θεάματα που διεγείρουν το αίσθημα αγωνίας και την επιθυμία της νίκης. Ο αγαπημένος Stalone θέλοντας να αποστασιοποιηθεί από το “Gonna Fly Now” ζήτησε και έλαβε αυτό το δώρο, που ακόμα κι αν δεν ήξερες την ταινία, θα την μάθαινες εξαιτίας του. Ένα δυνατό soundtrack χάρισε μία θέση στο βάθρο της απόλυτης επιτυχίας και το παραλίγο “Survival” έγινε “Το μάτι της τίγρης”, επιτυχία που συνυπογράφουν οι Jim Peterik & Frankie Sullivan.
*Τρελό χιτ σε βιντεοκασέτα του 80’
The White Stripes, 2003
Πασίγνωστο ριφάκι που η ευρηματικότητα του θύμισε τον παλιό καλό καιρό, με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του να φτάσει στα ύψη. Έχει χρησιμοποιηθεί σε αθλητικά γεγονότα – ουκ ολίγοι οπαδοί έχουν δανειστεί τον ρυθμό για σύνθημα στα γήπεδα- όπως επίσης και σε πολιτικές διαμαρτυρίες. Δυνατό αποτέλεσμα όταν το ακούς από την ηλεκτρική κιθάρα του χαρισματικού Jack White και όχι μόνο!
* O εμπνευστής του Seven nation army, Jack White, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν τον ενοχλεί η χρήση που έχει γίνει στο κομμάτι του, είτε αφορά διαφήμιση, είτε αθλητικά γεγονότα, “…Είναι θέμα χρόνου εξάλλου να συμβεί. Ακόμα κι αν δεν το θελήσεις εσύ, κάποιος άλλος θα το κάνει για ‘σένα. Έστω και μετά από 50 χρόνια. Δε μπορείς να το σταματήσεις.” Και γιατί να θέλεις; Βούτα και εσύ στο πάνθεο αγαπημένων riff-ακίων.
The knack, 1979
Τη μάθανε κι οι πέτρες την Sharona και καλώς την μάθανε, διότι το πλάσμα αυτό ήταν η αφορμή για να τρελαθεί κόσμος και κοσμάκης. Το κομμάτι γράφτηκε από τον ερωτοχτυπημένο Doug Fieger και στην μουσική σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο Βerton Avvere. 10 εκατομμύρια κόπιες πούλησε στις ΗΠΑ η Sharona…
*Τα κατάφερε όμως ο Fieger και ανταποκρίθηκε τελικώς η –γνωστός τίτλος τραγουδιού- και παρά τον χωρισμό τους λίγα χρόνια μετά, παρέμειναν φίλοι. Αυτό μας έλειπε. Με τέτοιο δώρο.
Αστεία αστεία, λέτε όταν τη ρωτούσαν πχ στο αεροδρόμιο: Λέγεστε; Να απαντούσε: M-mmmy Sharona!