Συγγραφείς, εκδότες και αναγώστες
Η πιο όμορφη εποχή του βιβλίου είναι όταν η μυρωδιά της φρεσκοτυπωμένης σελίδας αναμειγνύεται με αυτήν του αντηλιακού, η αφή του μαλακού εξωφύλλου με αυτήν της άμμου, ο ήχος του μολυβιού που σημειώνει με αυτόν του κύματος, η εικόνα του γαλάζιου με αυτήν των γραμματοσειρών της κάθε έκδοσης. Είστε έτοιμοι για άλλο ένα καλοκαίρι γεμάτο βιβλία;
Κάθε πότε διαβάζουμε
Μια ερώτηση εντελώς προσωπική για τον καθένα, ανάλογα την ψυχική αντοχή και το χρόνο που διαθέτει. Ίσως η ερώτηση θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί: κάθε πότε θα θέλαμε να διαβάζουμε, αν η ζωή μας χαρακτηριζόταν από λιγότερο τρέξιμο;
Ξαπλώστρα, καρεκλάκι, πετσέτα ή ψάθα. Άμμος ή βότσαλα. Σακίδιο ή τσάντα θαλάσσης για τον ώμο. Αυτά είναι τα απαραίτητα «props» για να αράξεις στην παραλία. Απαραίτητο «prop» παραλίας είναι και το βιβλίο εντός της τσάντας ή του σακιδίου. Έτοιμο να μας κρατήσει συντροφιά υπό τον ήχο του κύματος για να ταξιδέψουμε μέσα από σελίδες σε άλλους χωροχρόνους, εκεί που η ζωή μας κάνει μια παύση από την καθημερινότητα.
Για τον αυθεντικό βιβλιοφάγο, το βιβλίο είναι μόνιμο «prop» τσάντας. Όχι μόνο για την παραλία δηλαδή, αλλά για το μετρό, το τρένο, την καφετέρια, το εστιατόριο, τις χειμωνιάτικες νύχτες με το πάπλωμα, τις καλοκαιρινές νύχτες με παγωμένο ποτήρι στο μπαλκόνι, το αεροπλάνο, το πλοίο κ.ο.κ.
Το ζήτημα είναι ότι πλέον, πράγματι η εποχή, με τη γρηγοράδα και τα βάρη της, μας έχει κάνει να αισθανόμαστε κάπως άβολα όταν τίθεται αυτό το ερώτημα: «Κάθε πότε διαβάζεις εσύ;» Ναι, είναι πράγματι πολύ δύσκολο, έπειτα από ένα ολόκληρο μεροκάματο υπό τον ήλιο ή μπροστά από μία οθόνη, να μπεις σε διαδικασία «συγκέντρωσης» σε έναν άλλον «γραμματένιο» κόσμο.
Ξέρουμε πολύ καλά όλα τα οφέλη της ανάγνωσης ― και γενικά αλλά και προσωπικά. Όμως πόσος ποιοτικός χρόνος μας μένει ώστε να απολαύσουμε ένα βιβλίο στο έπακρο; Και κάπου εδώ καταφτάνει το καλοκαίρι με τις πολυήμερες διακοπές – η ποιοτική εποχή ανάγνωσης, αφού το μυαλό καθαρίζει και υπάρχει χώρος για δημιουργικότητα και φαντασία.
Θα θέλαμε να διαβάζουμε κάθε μέρα. Μπορεί και να τα καταφέρνουμε. Μπορεί και όχι. Ένα όμως είναι σίγουρο: ότι η βιβλιοθήκη μας αποκτά μεγαλύτερη κινητικότητα όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει.
Καλό αναγνωστικό καλοκαίρι για άλλη μία χρονιά!
Χάρης Νικολακάκης
ΕΚΔΟΤΗΣ Εκδόσεις Bell
Είναι το καλοκαίρι η εποχή του βιβλίου;
Ειδικά στην Ελλάδα, που το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με τη χαλάρωση, τις διακοπές, την ξεκούραση, τις παραλίες, έστω και για λίγες μέρες, δεν μπορεί παρά να είναι η κατεξοχήν εποχή του βιβλίου. Ακόμα κι εκείνοι, οι πολλοί, που θα διαβάσουν «ένα μόνο βιβλίο το χρόνο», το καλοκαίρι θα το κάνουν.
Διαβάζετε το καλοκαίρι; Τι προτιμάτε να σας συνοδεύει στην ξαπλώστρα;
Διαβάζω όλο το χρόνο, αφού είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς μου, αλλά διαβάζω ακόμα περισσότερο τα καλοκαίρια. Στις διακοπές κάνω διπλή ανάγνωση: στην παραλία κάποιο παλαιότερο βιβλίο που δεν πρόλαβα να διαβάσω (για παράδειγμα, φέτος σκοπεύω να ξεκινήσω την τριλογία «Αιώνας» του αγαπημένου μου Ken Follett) και στο ξενοδοχείο βιβλία υποψήφια για το εκδοτικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.
Τι λέτε σε όσους χαρακτηρίζουν ελαφρά τα λεγόμενα καλοκαιρινά αναγνώσματα;
Να σταματήσουν να βάζουν ταμπέλες στα πάντα. Ο καθένας μπορεί να διαβάζει ό,τι του αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί για τίποτα και σε κανέναν. Αυτό που απολαμβάνω να διαβάζω εγώ δεν είναι απαραίτητο ότι θα αρέσει και σε σένα. Και δεν πειράζει. Ειλικρινά. Το ίδιο συμβαίνει με τη μουσική, με τις ταινίες, με την τέχνη, με τα πάντα. Ας σταματήσουμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τους άλλους και ας επικεντρωθούμε σε αυτό που ταιριάζει σε εμάς. Κι ας το απολαύσουμε χωρίς ταμπέλες, χωρίς ενοχές και με άφθονο πάθος.
Σε ποιο βιβλίο έχετε αποτύπωμα αντιηλιακού, κοκτέιλ, άμμου κ.λπ.;
Νομίζω πως κανένα από τα βιβλία που είχαν την ατυχία να βρεθούν στα χέρια μου το καλοκαίρι δεν έχει γλιτώσει από τα σημάδια των διακοπών. Και οφείλω να ομολογήσω πως δεν νιώθω και καμία ενοχή. Αντίθετα, μ’ αρέσει να ανοίγω ένα παλιό βιβλίο και να σκέφτομαι, «να, εδώ έχει άμμο από τη Γαύδο» ή «αυτό το διάβαζα στο Αμπέλι στη Φολέγανδρο». Είναι ωραία να συνδυάζεις τα βιβλία σου με τα μέρη που τα διάβασες. Δεν είναι;
Τι διαβάζουμε το καλοκαίρι;
Η Τζάκι στο Παρίσι
της Ann Mah
Η Τζάκι είναι η γυναίκα που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Κένεντι-Ωνάση. Εδώ την συναντάμε εικοσάχρονη φοιτήτρια στο Παρίσι, το 1949. Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα εκπληκτικό πορτρέτο μιας ξεχωριστής γυναίκας και μαζί μιας ολόκληρης εποχής.
Νάγια Δαλακούρα
Συγγραφέας – Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Το καλοκαίρι εμπνέεστε περισσότερο για να γράψετε τις ιστορίες σας;
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η ανεμελιά εντείνει τη φαντασία και τροφοδοτεί νέες ιστορίες. Η εποχή που πλημμυρίζουν το μυαλό μου όλα όσα θα γράψω τον χειμώνα.
Πείτε μας ένα βιβλίο που διαβάσατε το καλοκαίρι και θα σας μείνει αξέχαστο.
Το Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου του Ουίλιαμ Νταλρίμπλ. Το διαβάζω κάθε καλοκαίρι.
Ποιο βιβλίο της βιβλιοθήκης σας έχει πάνω κάποιο θαλασσινό αποτύπωμα;
Το νησί κάτω από τη θάλασσα της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Με το αποτύπωμα του θρακικού πελάγους και της Σαμοθράκης.
Το νέο σας βιβλίο ονομάζεται Ο χορός του αετού. Για ποιο λόγο θα το προτείνατε σε έναν αναγνώστη;
Για να τον κουβαλήσουν στα φτερά τους οι αετοί και να ταξιδέψει μαζί τους στα ψηλά όρη της Ροδόπης, στον κόσμο των Σαρακατσάνων που δεν υπάρχει πια. Να μπει στα κονάκια τους, να ακούσει το κελάηδισμα της τζαμάρας και το βέλασμα των προβάτων. Να ακολουθήσει το άρωμα της οξιάς. Να πιάσει τη ρόκα, να γνέσει μαλλί που θα μετατραπεί σε αρχέγονα υφαντά και να επικαλεστεί με κεντήστρες ιέρειες τη γονιμοποιό δύναμη του φεγγαριού. Για να ζήσει παρέα με τους ήρωες όσα η μοίρα τους ορίζει, χωρίς να έχουν ζητήσει τίποτα από εκείνα που τους επιφυλάσσει να ζήσουν.
Τι διαβάζουμε το καλοκαίρι;
Το βουνό των πελαργών
Μίροσλαβ Πένκοφ
Γιατί σε μεταφέρει σε χρόνους ξεχασμένους και σε χωριά στοιχειωμένα από αρχέγονες δοξασίες, που αναμετριούνται με το παρόν ενώ θέλουν να παραμένουν στο παρελθόν. Στο χωριό που περνάμε το καλοκαίρι με τον παππού, εκεί όπου θεριεύουν τα όνειρά μας και ανακαλύπτουμε τον έρωτα. Όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ίσως μόνο οι πελαργοί που επιστρέφουν πάντα. Αλλά και αυτοί όχι για πολύ ακόμη.
Ένα κοινωνικό ΚΨΜ* με κέντρο το βιβλίο
του Χρύσανθου Ξάνθη
Έτος γέννησης: 2004
Τόπος: Αθήνα
Χαρακτηριστικά: Αναγνώσεις Υψηλού Ρίσκου
Έξω κάνει ζέστη. Η οδός Κιάφας εν καμίνω. Μπαίνω στο ΚΨΜ για να αγοράσω τα βιβλία του καλοκαιριού. Μπερδεύομαι γιατί θυμάμαι το λιοπύρι στη Μυτιλήνη, όπου ήμουν φαντάρος, Αύγουστο μήνα και έμπαινα στο ΚΨΜ για να μου φτιάξει ο Θανάσης από το Βόλακα Δράμας τον καλύτερο φραπέ έβερ.
Το ΚΨΜ της οδού Κιάφας δεν έχει φραπέ. Ή εγώ δεν ζήτησα… Έχει όμως βιβλία παντός καιρού. Βιβλία «ενάντια στην πνιγερή ατμόσφαιρα της “ενιαίας σκέψης” που κυριαρχούσε και κυριαρχεί ως μοναδική ορθή άποψη και μονόδρομος σε όλα τα πεδία της ζωής και της κοινωνίας». Εδώ είναι το αγαπημένο βιβλιοπωλείο όσων «αμφισβητούν, πειραματίζονται, προτείνουν, δημιουργούν εναλλακτικές. Οι αναγνώσεις καθίστανται ρίσκου υψηλού, θέτουν νέα ερωτήματα, συνδέουν ανθρώπινες δραστηριότητες και ανοίγουν ένα νέο πεδίο ιδεών και διαλόγου».
Τους χαιρετάω, με ξεπροβοδίζουν και βγαίνω στο καμίνι της Αθήνας. Θα ψάξω να βρω έναν παγωμένο φραπέ και θα τα ξεφυλλίσω. Ζήτω τα ΚΨΜ της σκέψης!
Οι επιλογές μου
Λεφτά του Μιγκέλ Μπριέβα
Μια καυστική κριτική της τρομακτικής κοινωνίας του χρήματος σε μορφή κόμικ. Θα το διαβάζω επιδεικτικά, όταν θα πληρώνω τη χωριάτικη 8 ευρώ.
Κομμένες γλώσσες του Παναγιώτη Κολέλη
Εννιά ιστορίες κοινωνικού ρεαλισμού, που φτάνουν ως το σουρεαλιστικό ή μεταφυσικό. Το πρόβλημα είναι ότι γεννιούνται από μια κοινωνική πραγματικότητα που έχει περάσει ως «φυσική».
Σαν ξυπνήσαν τα μουλάρια και πετάξαν τα σαμάρια…
του Ανδρέα Μπάλλα Κολέλη
Μία ιστορική έρευνα για την περίοδο της κατοχής και της ΕΑΜοκρατίας στη Λέσβο. Είπαμε, θυμάμαι το λιοπύρι της Μυτιλήνης.
*KΨM είναι τα αρχικά για το «Kέντρο Ψυχαγωγίας Mονάδος», το μόνο χώρο στα στρατόπεδα όπου δεν υπάρχει πειθαρχία. Η ιδέα για το όνομα και το λογότυπο ανήκουν στον αείμνηστο σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή.
Εκδόσεις ΚΨΜ
Κιάφας 3 & Ακαδημίας, Αθήνα
τηλ. 210 38 13 838 // 210 38 10 502 // 210 38 39 711
e-mail: [email protected] url: kapsimi.gr
Fb: Εκδόσεις ΚΨΜ // Ig: kapsimieditions
Προτάσεις υπό τον ήλιο
Σταύρος Κουγιουμτζής Άσε με πάλι να σου πω…
Θανάσης Γιώγλου
Εκδ. Μετρονόμος
Ο Θανάσης Γιώγλου, έπειτα από εκτενή έρευνα και καταγραφή της δισκογραφίας του Σταύρου Κουγιουμτζή, έγραψε το βιβλίο Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω… (η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2022). Εδώ περιλαμβάνονται γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου Κουγιουμτζή με βιογραφικές αφηγήσεις, συνεντεύξεις, πληροφορίες προσωπικές, καταγραφή δισκογραφίας κ.ά.
H μυστική λέσχη
Sarah Penner
Μετάφραση:
Βάσια Τζανακάρη
Εκδ. Κλειδάριθμος
Στα σκοτεινά σαλόνια του βικτοριανού Λονδίνου δύο τολμηρές γυναίκες αναζητούν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη μέσα από την επικίνδυνη τέχνη της επίκλησης των πνευμάτων. Μια καθηλωτική ιστορία μυστηρίου, που υμνεί τη γυναικεία δύναμη και εξερευνά τα θολά όρια μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα ρίσκα που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν οι γυναίκες, όταν θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τους ανθρώπους που αγαπούν.
Χάραμα Καισαριανής
Γιάννης Τσιαντής
Εκδ. Μετρονόμος
Το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Τσιαντή αποτελεί ένα χρονικό της κατοχικής Αθήνας και κυρίως της Καισαριανής, μέσα ορόσημa αλλά και παραμερισμένες σελίδες της ιστορίας, όπως ζυμώθηκαν και χαράχτηκαν στα προσφυγικά, στις μάχες των γειτονιών, στις ταβέρνες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα φρικτά κρατητήρια της Κομανταντούρ. Ένα θυμίαμα, από αίμα και μελάνη, μιας εποχής σκληρής επιβίωσης και θυσιαστικής αντίστασης. Στην έκδοση περιλαμβάνεται και CD.
Το βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης εποχής
Ένα από τα πιο φιλόξενα βιβλιοπωλεία της πόλης, η Σύγχρονη Εποχή, με νέες και παλιότερες εκδόσεις της, αλλά και με αξιόλογα βιβλία που κυκλοφορούν σήμερα, έχει γίνει τόπος συνάντησης για τους φίλους του βιβλίου, της μελέτης, για όσους αντιλαμβάνονται την αξία του πολιτικού βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής. Ένας ελκυστικός χώρος, που σε «καλεί» να απολαύσεις τον καφέ ή το ρόφημά σου και νόστιμα σνακ, παίζοντας ακόμα και επιτραπέζια παιχνίδια, με το σκάκι φυσικά να κυριαρχεί. Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου μπορεί κανείς σταθερά να παρακολουθεί διάφορες θεματικές εκδηλώσεις, καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις.
Σύγχρονη Εποχή
Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα // τηλ.: 2103829835
[email protected] // www.sep.gr
Fb Page: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Προτάσεις υπό τον ήλιο
ΠΑΤΗΣΙΑ, Ένας περίπατος στην ιστορία τους
Βασίλης Θεμ. Μπακογιάννης
Εκδ. ΚΟΥΚΚΙΔΑ
Αν είστε λάτρεις της πόλης των Αθηνών και διψάτε για μικρά διαμαντάκια γνώσης μέσω ενός νοσταλγικού ταξιδιού στο παρελθόν, αν θέλετε να πάρετε μαζί σας την πόλη στην ύπαιθρο κι αν προτιμάτε να βουτήξετε στο χωροχρόνο με κέντρο τα Πατήσια, τότε ο συγκεκριμένος τίτλος είναι αυτό που σας χρειάζεται.
Η αφήγηση των ποικίλων συνθηκών, καταστάσεων και ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν την εξέλιξη ενός αγροτικού οικισμού, τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης όπως τα Πατήσια, επιβάλλει την ανάδειξη της σχέσης της περιοχής με τη γενικότερη ιστορία των Αθηνών — πολεοδομική, χωροταξική, γεγονοτολογική.
Η έκδοση περιλαμβάνει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να μας ταξιδέψει σε εποχές ασπρόμαυρες και χάρτες με δασείες και περισπωμένες.
«[…] Σήμερα η πλατεία Αμερικής, όπου και κατοικώ, όπως και κάθε πλατεία της περιοχής των Πατησίων, βιώνει μια “συμβατική” “αναγκαστική” συνύπαρξη θρησκειών, γλωσσών και πολιτισμών. Με δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα παράπονα, με τελείως διαφορετικά συναισθήματα, φανερά και κρυφά μιας άλλης εποχής, ανακατεμένα με συμπόνια, αλληλεγγύη, φόβο και εχθρότητα, άλλοι να τα εκφράζουν και άλλοι να τα θάβουν βαθιά μέσα τους, με μία πολιτεία “περιορισμένης ευθύνης” που προσπαθεί είναι αλήθεια. Αδυνατούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά κυρίως γιατί συμβαίνουν με τόσο άναρχο τρόπο. Οι ευθύνες μας, οι υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματά μας, ένα κουβάρι».
Β.Θ. Μπακογιάννης
Αναγνώστες,
εσείς τι διαβάζετε αυτό το καλοκαίρι;
Μαρία Βήκου
Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα
Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ
Το αγάπησα με την πρώτη ανάγνωση, για την πνευματώδη του γραφή. Το διάβασα γύρω στο τρίτο έτος μου ως φοιτήτρια και το έπαιρνα παντού μαζί μου: στη λέσχη, στη σχολή, στο μετρό!
Άννα Ρούτση
Λιγη Ζωή
Hanya Yanagihara
Το αγαπώ, γιατί με το κλάμα που έριξα με τη σπαρακτική ιστορία της σκοτεινής και αναπόδραστης παιδικής ηλικίας του Γουίλεμ, ξαναένιωσα τη βαθιά συγκίνηση που μπορεί να προκαλέσει ένα βιβλίο.
Efi P. Fisher
Τρία δεκαοκτώ
Θράσος Καμινάκης
Το 318 δεν είναι απλώς ένα βιβλίο! Οι σελίδες του είναι γεμάτες με το καλύτερο υλικό, που μπορεί να σε ταξιδέψει πιο ψηλά και πιο μακριά από ό,τι ένα αεροπλάνο!
Λευτέρης Ευμορφόπουλος
Εφιάλτες του μεσονυχτιού
Dean Koontz
Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κάποιος προσέδωσε στους υπερφυσικούς/παραφυσικούς φόβους μου ένα τόσο πιστευτό (ψευτο)τεχνολογικό υπόβαθρο, που με έκανε να ανησυχήσω πραγματικά και να αναρωτηθώ… βρε, λες;
Μαρία Σκαμάγκα
Σαν κόκκινο γλυκό κρασί
Δάφνη Μπέρμπελη Κρυστάλλη
Tο θυμάμαι σαν έναν καταπράσινο αμπελώνα στην ιταλική εξοχή, κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Όσο το διάβαζα ένιωθα ότι ο έρωτας, όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται! Και στο πίσω μέρος του μυαλού μου άκουγα το τραγούδι των The Ronettes, «So won’t you, please (be my, be my baby)».
Αγγελική Κοντού
Ο Μέγας Ανατολικός
Ανδρέας Εμπειρίκος
Ήλιος καυτός, θάλασσα, ένα μεγάλο καράβι και άπειρες μικρές ιστορίες σεξουαλικής ονείρωξης. Ο Μέγας Ανατολικός έχει την εικονοπλαστική, αιχμηρή και συνειρμική γραφή του Εμπειρίκου. Εδώ το θέμα είναι η ουσιαστική, απόλυτη απελευθέρωση του ατόμου από κάθε καταπίεση ή σύμβαση.
Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου
Harari Yuval Noah
Διαβάζοντας τον Ηarari, βάζω σε τάξη τις σκέψεις μου. Μήπως τα βασικά χαρακτηριστικά του Sapiens εμποδίζουν τις κοινωνίες να γίνουν ειρηνικές και ισορροπημένες; Καταστρέφοντας τον πλανήτη, θα αυτοκαταστραφούμε; Πρέπει να απαρνηθούμε τις «αγκυλώσεις μας». Υπάρχει ελπίδα.