Μια νοητή γέφυρα που συνδέει την ιστορία με το παρόν στήνεται μέσω της μεγάλης οθόνης. Για πέντε βραδιές του Ιουλίου, το Πάρκο Ελευθερίας μετατρέπεται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο, φιλοξενώντας το κινηματογραφικό αφιέρωμα -σε διοργάνωση ΟΠΑΝΔΑ- για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «1944 & 1974 | Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της».
Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη 11/7 | Προβολή της ταινίας «ΚΙΕΡΙΟΝ» του Δήμου Θέου, 1968, 90’ | Ώρα: 21:00
Η ταινία αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ», τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ που είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και κατά μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε δολοφονημένος, αλλά και στον τότε πρόσφατο Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967). Στην ταινία, ένας δημοκρατικός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, με τον οποίο ήταν φίλοι. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, όμως αντιλαμβάνεται ότι οι Αρχές επιδιώκουν τη συγκάλυψη της αλήθειας και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η ταινία, με επιδράσεις από τον Γκοντάρ, αποτελεί επίσης την πρώτη απεικόνιση του φοιτητικού κινήματος αλλά και των αυταρχικών μεθόδων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Τρίτη 16/7 | Προβολή της ταινίας «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» του Λουίς Μπουνιουέλ, 1974, 104’ | Ώρα: 21:30
Η πιο αντισυμβατική ταινία του Buñuel, «Το φάντασμα της ελευθερίας» είναι ένα σουρεαλιστικό «διαμάντι». Μέσα από την ασύνδετη αφήγηση και τον παραλογισμό, ο σκηνοθέτης αυτή τη φορά ερευνά όχι μόνο τις κοινοτυπίες της καθημερινής ζωής των αστών αλλά και πώς αυτές αποτελούν ένα είδος πλασματικής ελευθερίας, η οποία καταπιέζει την πραγματική φύση των ανθρώπων. Ένα γεγονός που απεικονίζεται στον πίνακα του Γκόγια «3 Μαΐου 1808», ζωντανεύει: Ισπανία, 1808. στρατιώτες του Ναπολέοντα εκτελούν μια ομάδα επαναστατών, που δεν θέλουν τη γαλλική κυριαρχία και την «ελευθερία» που τους επιβάλλεται. Πριν πεθάνουν φωνάζουν «Κάτω η ελευθερία». Μεταφερόμαστε στη σημερινή εποχή. Γαλλία. Παρακολουθούμε μια σειρά από τυχαία, και, πολλές φορές, κωμικά γεγονότα στη ζωή των αστών. Ένας άντρας φαίνεται να πουλάει πορνογραφικά καρτ-ποστάλ σε κοριτσάκια, τα οποία όμως τελικά απεικονίζουν αξιοθέατα. Στην εξοχή, στρατιώτες επιδίδονται στο κυνήγι αλεπούς. Σε ένα επαρχιακό ξενοδοχείο, μια νοσοκόμα παίζει χαρτιά με μια παρέα καλόγερων, που χρησιμοποιούν εκκλησιαστικά αντικείμενα για μάρκες. Στο ίδιο ξενοδοχείο, άλλοι φιλοξενούμενοι είναι αιμομίκτες και σαδομαζοχιστές. Πίσω, στο Παρίσι, ένα κοριτσάκι αγνοείται ενώ βρίσκεται συνέχεια δίπλα στους γονείς του, ένας ελεύθερος σκοπευτής που σκοτώνει περαστικούς αθωώνεται από το δικαστήριο.
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Συνδιοργάνωση: Athens Open Air Film Festival
Πέμπτη 18/7| Προβολή της ταινίας «ΔΟΚΙΜΗ» του Ζυλ Ντασσέν, 1974, 92’| Ώρα: 21:00
Καθώς η αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών κορυφώνεται, ο Ζυλ Ντασέν μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη σε εξορία από την Ελλάδα συνεχίζουν την επί σειρά ετών αντιδικτατορική τους εκστρατεία σε Ευρώπη και Αμερική. Το 1974 ο Ντασέν δημιούργησε αυτό το θαρραλέα ακατηγοριοποίητο φιλμικό δοκίμιο πάνω στις λαϊκές εξεγέρσεις, παρουσιάζοντας τις πρόβες και τα γυρίσματα μιας ταινίας που είχε ως θέμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 καθώς και τα βασανιστήρια σε αντιχουντικούς. Ο Ντασέν συνδυάζει ντοκουμέντο, αναπαράσταση, μπρεχτικές δομές, πρόζα, μουσική και τις δικές του σκέψεις και εμπειρίες, δημιουργώντας ένα φιλμ γεμάτο ενέργεια, πόνο αλλά και ελπίδα. Ο Θεοδωράκης και ο Μαρκόπουλος εκτελούν ζωντανά τα τραγούδια τους, η Μελίνα Μερκούρη τραγουδάει το Με το λύχνο του άστρου από το Άξιον Εστί, ενώ προσωπικότητες διαβάζουν ποιήματα, γράμματα φυλακισμένων και άλλα ντοκουμέντα της εποχής καθώς παρεμβάλλονται κινηματογραφημένα επίκαιρα και μαρτυρίες. Η Δοκιμή ολοκληρώθηκε με την πτώση της Χούντας και δεν κυκλοφόρησε ποτέ εμπορικά, παραμένοντας στη θέασή της ένα καλλιτεχνικό και πολιτικό αίνιγμα.
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.
Τρίτη 23/7 | Προβολή της ταινίας «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Νίκου Καβουκίδη, 1975, 100’ | Ώρα: 21:00
Σημαντικό χρονικό που συνδέει τις φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με τον αντιδικτατορικό αγώνα, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα που έχουν σχέση με τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η κάμερα καταγράφει γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή και ανατρέχει στο παρελθόν για να διαφωτίσει ιστορικά τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία ξεκινώντας από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και φτάνοντας ως και τον Αύγουστο του 1975.
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Πέμπτη 25/7| Προβολή της ταινίας «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» του Νίκου Κούνδουρου, 1998, 110’ | Ώρα: 21:00
Το πολιτικό ντοκιμαντέρ του Ν. Κούνδουρου έγινε με αφορμή και επίκεντρο τη μαγνητοσκόπηση δύο πολύ σημαντικών συναυλιών, αυτής που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη με το Μίκη Θεοδωράκη και αυτής που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού με το Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Η ταινία αποτυπώνει με γλαφυρότητα και συνέπεια το κλίμα που επικρατούσε. Κατά την διάρκεια της ταινίας μιλάει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης, που έλαβε μέρος στην Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας, και ο οποίος περιγράφει όλα τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της επταετίας, κατονομάζοντας στη διήγησή του όλους τους βασανιστές του. Ο Νίκος Κούνδουρος έχει πει για την ταινία αυτή: «Το μόνο ντοκιμαντέρ που έχω φτιάξει, μια ταινία συντεθειμένη από φωνές και αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας αμέσως μετά την παλινόρθωση της Δημοκρατίας. Μια ταινία ωδή στη λευτεριά».
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Οι εκθέσεις που ξεκινούν τον Ιούλιο
- Από τις 22 Ιουλίου, στο Κέντρο Τεχνών θα διεξάγεται η μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», το επίκεντρο των εκδηλώσεων της δράσης. Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα, θα παρουσιαστούν η χαρά, τα όνειρα και η ελπίδα που συνδέονται με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, όπως επισκιάστηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο το φθινόπωρο του 1944 και από την κυπριακή τραγωδία το καλοκαίρι του 1974. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, ξεναγήσεις ενηλίκων, ειδικές ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης, εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και ένα ένθετο σύγχρονου χορού και χορευτικών performances, των οποίων το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.
Ωράριο λειτουργίας:
24/7 – 31/8 | Τετ. – Κυρ. 11:00-19:00 (14-16/8 κλειστά)
1/9 – 28/10 | Καθημερινά 10:30-18:30
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
- Από 10/7 έως 31/7, θα παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Αίθουσα Α’ Ορόφου), η έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 3,5%. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, η έκθεση φιλοξενεί μία σειρά από ιστορικές μαρτυρίες και κυρίως αποκαλυπτικές φωτογραφίες του Σωτήρη Δανέζη από το 3,5% της περίκλειστης πόλης-φάντασμα, το οποίο «άνοιξαν» οι αρχές του ψευδοκράτους το 2021. Το 3,5% είναι μια ρωγμή στον χρόνο, η οποία μας επιτρέπει για πρώτη φορά, όχι μόνο να δούμε πώς είναι η πόλη μετά από 50 χρόνια λεηλασίας και αιχμαλωσίας, αλλά κυρίως να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή στην Αμμόχωστο την ημέρα που οι εισβολείς ανάγκασαν τους 40.000 κατοίκους της να την εγκαταλείψουν.
Ώρες: Τρ. – Παρ. 11:00 – 19:00 | Σαβ. & Κυρ. 10:00 – 15:00
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Στήριξη: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή». Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και του Μορφωτικού Γραφείου της Πρεσβείας «Σπίτι της Κύπρου».