Ο Παντελής Κυραμαργιός (άραγε, χρειάζεται εν έτει 2025, μετά από όλες αυτές τις συνεργασίες και την δημιουργική πορεία ιδιαίτερες συστάσεις;) θα μας παρουσιάσει στο Μακάρι,
έναν πολύ ξεχωριστό χώρο, χωρίς μικρόφωνα, τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία όπως το ολοκαίνουργιο «Τι θα κάνει ο κύριος στην κυρία», τα πιο πρόσφατα «Όλος ο κόσμος είναι λάθος», «Σουξέ» και «Σαν να μην είχαμε πριν αγαπήσει», προηγούμενα που έχουμε ήδη αγαπήσει όπως την «Αρετή» και το «Κάθε δειλινό» αλλά και διασκευές με σουρεαλιστική διάθεση! Μαζί του στα πλήκτρα ο Θανάσης Μάντζαρης και όχι μόνο.
Την Δευτέρα 5 Μαΐου καλεσμένη του Παντελή ήταν η Σαββέρια Μαργιολά, ενώ την Δευτέρα 19 Μαΐου ο Παντελής υποδέχεται τον κιθαρίστα-συνθέτη Βάιο Πράπα, γνωστό από τις συνεργασίες του με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Πάνο Βλάχο και πολλούς άλλους, αλλά και την ταλαντούχα ηθοποιό Νατάσσα – Φαίη Κοσμίδου για να μας παρουσιάσουν μουσικές εκπλήξεις και αναπάντεχες πρόζες.
Η βραδιά θα είναι γεμάτη ιστορίες πριν και μετά τα τραγούδια, επαναστατικά τσιφτετέλια, χαϊκού, ποίηση, φιλοσοφία, group therapy και ατελείωτα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Σιγά να μην δεν πάμε. Αλλά, πριν, λίγη κουβέντα με τον Παντελή, χωρίς μικρόφωνα.
Έχεις δηλώσει ότι κάθε τραγούδι είναι “μοίρασμα, ξεγύμνωμα, ανάσα”. Ποιο τραγούδι σου νιώθεις ότι σε εκφράζει περισσότερο και γιατί;
Το τραγούδι σε αποκαλύπτει. Όχι τον δημιουργό. Τον ακροατή αποκαλύπτει. Διαλέγω την «Ανοιχτή Επιστολή» γιατί στο βιντεάκι που κυκλοφορεί στα social media χιλιάδες άνθρωποι θίχτηκαν και εξαπέλυσαν φραστικές επιθέσεις και χυδαιότητες. Λειτούργησε σαν καθρέφτης και αντίκρισαν τον φασίστα που κρύβουν μέσα τους. Και δυστυχώς είναι πάρα πολλοί αυτοί οι άνθρωποι…
Οι καλεσμένοι σου στις δύο βραδιές στο Μακάρι φέρνουν ο καθένας το δικό του στίγμα. Πώς γεννήθηκαν αυτές οι συμπράξεις και τι σε συνδέει καλλιτεχνικά μαζί τους;
Η αγάπη και ο θαυμασμός μας ενώνει. Αυτά με οδήγησαν στην πόρτα τους και επεδίωξα τη συνεργασία μαζί τους. Με την Σαββέρια έχουμε κάνει έναν ολόκληρο δίσκο μαζί και με τον Βάιο αρκετά τραγούδια. Από μέρα σε μέρα κυκλοφορεί και ένα ακόμα ενώ ανεβαίνει και το πρώτο μας τραγούδι με τη Νατάσα. Και με τους τρεις εκφράζομαι με τρόπο που δεν θα μπορούσα μόνος μου. Κι αυτό τους το χρωστάω.
Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σου; Πώς η καθημερινότητα και η επικαιρότητα επηρεάζουν τη δημιουργική σου διαδικασία;
Πιο παλιά σε αυτή την ερώτηση απαντούσα ότι έμπνευση μπορεί να αποτελέσει ένα ποίημα, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένας έρωτας… Πλέον είναι τόσο έντονη η καθημερινότητα και η επικαιρότητα βρίθει γεγονότων που προκαλούν συναισθήματα και σκέψεις που ψάχνουν μια διέξοδο ή έναν τρόπο να μετατραπούν σε κάτι φωτεινό, λυτρωτικό.
Ποια ήταν η πιο συγκινητική, αξέχαστη στιγμή κατά την οποία αισθάνθηκες ταύτιση και βαθιά επικοινωνία με το κοινό σου;
Σε μερικά live, είτε το κοινό είναι ήσυχο και άρα οι συνθήκες ευνοϊκές, είτε όχι, αφηγούμαι την ιστορία της «Αρετής». Μια ιστορία που ξεκινά το 1948 στην Κρήτη και καταλήγει στο σήμερα. Η εξιστόρηση διαρκεί περίπου τέσσερα λεπτά και πάντα κομπιάζω σε κάποια σημεία. Είναι οι στιγμές που ξαφνικά επικρατεί απόλυτη σιωπή και για λίγο όλοι μαζί σκύβουμε μπροστά στους βίους των ηρώων, στα αναπόφευκτα, τα ανεκπλήρωτα και τις ελπίδες που πάντα μένουν ζωντανές.
Οι ρίζες σου από τη Σύμη έχουν καθόλου παίξει διαμορφωτικό ρόλο στη μουσική και την αισθητική σου;
Γοητευόμουν πάντα από τα παραδοσιακά όργανα, τα λαϊκά παραμύθια και τη χρήση τοπικών ιδιωμάτων στους στίχους. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πιθανόν η Σύμη είναι υπεύθυνη για αυτό.
Θα ήθελα να μου αναλύσεις τον όρο ‘’ιστοριοποιός’’ ο οποίος αποτελεί μία από τις περιγραφικές σου ιδιότητες. Μου αρέσει πολύ!
Πολλές φορές ένα τραγούδι είναι μια ιστορία. Όταν όμως δεν είναι, έχω την ανάγκη να γράψω κάτι σαν παραμύθι που να χωράει το τραγούδι, να του δίνει διαφορετικές προεκτάσεις και ερμηνείες και να του ανοιγοκλείνει τα σύνορα. Τα άλμπουμ που έχω εκδώσει είναι βιβλία με cd γιατί όταν δεν υπάρχει ιστορία έχω μια αίσθηση ανολοκλήρωτου.
Σε έβαλα στο Chat gtp και σε μελέτησε λίγο. Έπειτα, του ζήτησα να σκεφτεί μια ερώτηση που μόνο εσύ θα μπορούσες να απαντήσεις! Και ιδού: ‘’Έχεις πει ποτέ σε ένα τραγούδι “όχι, δε θα σε γράψω” και μετά να σου χτύπησε την πόρτα ξανά και να σε νίκησε; Πες μας για ένα τέτοιο «επίμονο» τραγούδι’’. Λοιπόν;
Τα πουλιά είναι τα μοναδικά όντα στον πλανήτη, εκτός από τον άνθρωπο, που τραγουδούν χωρίς απαραίτητα κάποιο σκοπό. Τραγουδούν γιατί τους αρέσει και μπορούν. Όμως τα πουλιά όταν βρέχει σιωπούν. Κρύβονται σε ένα υπόστεγο και περιμένουν να περάσει η μπόρα και να βγει το ουράνιο τόξο για να τραγουδήσουν πάλι. Ο άνθρωπος από την άλλη δε σωπαίνει. Κάνει τραγούδι την καταιγίδα. Θεωρώ λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο, χρέος κάθε τραγουδιού να είναι αποτέλεσμα επίπονης διαδικασίας.
Για να μη μείνω όμως σε γενικότητες, τώρα τραγούδια που μιλούν για μια απώλεια είναι αυτά που προσπαθώ να αποφεύγω, αλλά δεν με αποφεύγουν εκείνα. Ένα τέτοιο είναι το «Χάρτινα καράβια» που κυκλοφορήσαμε με τις Μέλισσες το 2013, το «Θα γυρίσεις» από το πρώτο άλμπουμ που κάναμε με την κολεκτίβα Πλέγμα αλλά και το «Μια νύχτα σαν κι αυτή» που τραγουδήσαμε με τον Βάιο Πράπα με την εικόνα του μικρού Αϊλάν στο μυαλό.
Τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά για το καλοκαίρι; Τι έχεις μπροστά σου και τι να περιμένουμε από σένα;
Το καλοκαίρι θα μας βρει κλεισμένους στο στούντιο. Θέλουμε το φθινόπωρο να παρουσιάσουμε ένα νέο άλμπουμ πολιτικού/ιστορικού περιεχομένου σε συνεργασία με έναν σπουδαίο ιστορικό, έναν ανερχόμενο ζωγράφο και μια ντουζίνα αγαπημένους ερμηνευτές. Το σχεδιάζουμε εδώ και καιρό και ξεκινάμε τώρα, επιτέλους, τις ηχογραφήσεις. Πέρα από αυτό το άλμπουμ, στο εγγύτερο μέλλον θα κυκλοφορήσουν κάποια μεμονωμένα τραγούδια ένα με τον Βάιο, ένα με τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου και μερικά ακόμα.
Info:
Μουσική Σκηνή Μακάρι, Ζωοδόχου Πηγής 125
Δευτέρα 5 και 19 Μαΐου (αυτήν την δεύτερη Δευτέρα την προλαβαίνετε!)
Ώρα έναρξης: 21.00 / Τηλέφωνο κρατήσεων: 2106458958/Τιμή εισόδου: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί