Οι αρχαίες επιγραφές σε λίθο είναι μία σπάνια, ιδιαίτερη και όχι τόσο δημοφιλής στο ευρύ κοινό ιστορική πηγή. Από τις επιγραφές αυτές μπορούμε να εισχωρήσουμε και να μελετήσουμε σε βάθος όλους τους τομείς οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαιότητας.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι αποτελούν μία άμεση πηγή, αφού έρχονται κατευθείαν από την καθημερινότητα στην οποία δημιουργήθηκαν και δύνανται να μεταφέρουν αναλλοίωτα τα νοήματά τους. Αν και είμαστε συνηθισμένοι στο να βλέπουμε αγάλματα, χρηστικά αντικείμενα, ναούς, κτίρια κ.λπ. προερχόμενα από την αρχαιότητα, οι επιγραφές είναι κάτι που δεν πάει εύκολα το μυαλό μας ότι μπορεί να αποτελέσουν, ως δημόσια κείμενα, τρόπο με το οποίο θα έρθουμε σε επαφή με δεδομένα του μακρινού παρελθόντος – και μάλιστα μέσω των λέξεων.
Στην Αθήνα, έχουμε την τύχη να μπορούμε να επισκεφτούμε το Επιγραφικό Μουσείο –τη «βιβλιοθήκη» των αρχαίων επιγραφών–, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών, με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση, τη μελέτη και τη έκθεσή τους.
Οι περισσότερες επιγραφές προέρχονται από την Αθήνα και την Αττική, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετές από την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Αυτές είναι κυρίως αρχαίες ελληνικές, υπάρχουν όμως λίγες λατινικές και ένας μικρός αριθμός σε άλλες γλώσσες (Φοινικικά, Εβραϊκά, Οθωμανικά). Χρονολογικά εκτείνονται από τον 8ο αι. π.Χ. έως και τους παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και τους νεότερους χρόνους.
Τι θα δούμε στο Μουσείο της Τοσίτσα;
Οι περισσότερες από τις επιγραφές του Επιγραφικού Μουσείου προέρχονται από την αρχαία Αθήνα, όπου η αναγραφή σε άφθαρτα υλικά και η δημοσιοποίηση πολλών σημαντικών αποφάσεων της πόλης συνδέεται με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Μέσω των ψηφισμάτων (αποφάσεων διά ψηφοφορίας) της βουλής και του δήμου των Αθηναίων θα πληροφορηθεί για τους νόμους της αρχαίας Αθήνας, τις συνθήκες συμμαχίας, την ίδρυση αποικιών, την απονομή τιμών σε Αθηναίους και ξένους πολίτες, τον θεσμό της χορηγίας για την κάλυψη της δαπάνης προετοιμασίας του χορού των θεατρικών παραστάσεων κ.ά.
Θα πληροφορηθεί για την κλήρωση ως τρόπο επιλογής των Αθηναίων αρχόντων, για τη διαχείριση της περιουσίας των ιερών, τα αναθήματα (προσφορές) και τις εορτές και τις θυσίες που τελούνταν για τους θεούς και τους ήρωες, καθώς και για την εφηβεία, δηλαδή τη στρατιωτική εκπαίδευση των νέων κ.ά.
Θα δει επίσης πολλές επιγραφές που αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως είναι το ψήφισμα του Θεμιστοκλέους, στο οποίο ο Αθηναίος στρατηγός εισηγείται σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το μνημείο που στήθηκε πάνω στον τάφο των Κορινθίων που έπεσαν στην ίδια ναυμαχία και τις εντυπωσιακές μνημειώδεις στήλες-καταλόγους της Α΄ Αθηναϊκής ή Δηλιακής Συμμαχίας. Σε αυτές καταγραφόταν το ένα εξηκοστό των χρημάτων που προσφερόταν στη θεά Αθηνά κάθε χρόνο από το σύνολο των χρημάτων (τον φόρο), τα οποία οι πόλεις-μέλη της Συμμαχίας έδιναν για τις ανάγκες της.
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα: 08:30-15:30 | Τρίτη: κλειστό
Τοσίτσα 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 8232950, 210 8847577
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064631414839
Website: https://epigraphicmuseum.gr/