Στην ψηφιακή εποχή, οι εφαρμογές γνωριμιών (dating apps) και το sexting έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και εικόνων στο διαδίκτυο είναι υπαρκτοί.
Η δικαστική ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ εγκληματολογίας, Λαμπρινή Ντουντούμη, αναλύει τις προκλήσεις και τις μεθόδους προστασίας απέναντι σε φαινόμενα όπως το e-trafficking και η ανεπιθύμητη διαρροή προσωπικού υλικού.
Τι συμβαίνει με το υλικό που στέλνουμε online;
Η αποστολή φωτογραφιών και βίντεο μέσω διαδικτυακών εφαρμογών μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά η αναπαραγωγή και διαρροή τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και αν διαγράψουν ένα αρχείο, αυτό μπορεί να έχει ήδη αποθηκευτεί ή αναμεταδοθεί από τρίτους.
Το φαινόμενο του e-Trafficking
Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους είναι το e-trafficking, δηλαδή η εμπορία προσωπικού και ευαίσθητου υλικού χωρίς τη συναίνεση του ατόμου. Οι εικόνες και τα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό, παραπλάνηση ή ακόμα και για παράνομες δραστηριότητες.
Πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε υλικό από το διαδίκτυο;
Η πλατφόρμα Take It Down δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ζητήσουν την αφαίρεση προσωπικών φωτογραφιών από το διαδίκτυο, ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικα άτομα που έχουν πέσει θύματα διαρροής υλικού.
Προληπτικά μέτρα για ασφαλή χρήση των εφαρμογών
- Επιλογή αξιόπιστων εφαρμογών με αυστηρούς όρους απορρήτου.
- Αποφυγή αποστολής ευαίσθητου υλικού σε άτομα που δεν γνωρίζουμε προσωπικά.
- Χρήση ανώνυμων ή προσωρινών πλατφορμών για συνομιλίες όταν απαιτείται.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις νομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Η χρησιμότητα του infovictims.gr
Το infovictims.gr παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα δικαιώματα των θυμάτων και τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών διαδικτυακής κακοποίησης. Όσοι έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης ή εκβιασμού μπορούν να βρουν συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία τους.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση