Αν ζούσε σήμερα ο Ευπαλίνος, μάλλον θα ζητούσε τα πνευματικά δικαιώματα πίσω. Διότι αν το 550 π.Χ. μπορούσαν να σκάψουν μια σήραγγα από τις δύο άκρες και να συναντηθούν στη μέση με ακρίβεια εκατοστού, το 2025 μπορούμε να… χάσουμε τη σωστή κατεύθυνση και να βγούμε αλλού.
Ναι, συνέβη και αυτό! Στην Ελλάδα του GPS, των δορυφόρων και της τεχνητής νοημοσύνης, κάποιοι κατάφεραν να σκάψουν τούνελ για το μετρό σε λάθος σημείο. Δεν μιλάμε για μισό μέτρο λάθος, ούτε καν για μια στραβοτιμονιά. Μιλάμε για γνήσια, αυθεντική ελληνική αρχιτεκτονική περιπέτεια.
Αναρωτιέται κανείς: οι αρχαίοι μήπως είχαν καλύτερα μαθηματικά; Ή μήπως το «πάμε κι όπου βγει» είναι μια αθάνατη ελληνική παράδοση που κρατά από τον Οδυσσέα και τις περιπέτειές του;
Τι είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα;
Το Ευπαλίνειο όρυγμα αποτελεί σύμφωνα με τον Ηρόδοτο[1] ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής το οποίο από το 1992 έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.[2] Πρόκειται για μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον , όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος,[1] χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δύο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της μηχανικής στην αρχαιότητα. Και, αν κρίνουμε από τα λάθη που γίνονται σήμερα, ίσως να είναι και πιο σύγχρονο απ’ ό,τι νομίζαμε!
Προτάσεις για το Μέλλον
🔹 Ίσως να φέρουμε έναν αρχαίο μαθηματικό να μας διδάξει γεωμετρία.
🔹 Ή, εναλλακτικά, να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή ελληνική προσέγγιση: «Δεν βαριέσαι, μωρέ, κλείστο με τσιμέντο και κάνε ότι δεν έγινε!»
🔹 Ή, ακόμα καλύτερα, να μετατρέψουμε το λάθος τούνελ σε τουριστική ατραξιόν: «Επισκεφθείτε το πρώτο μετρό που οδηγεί στο πουθενά!»