Χθες το βράδυ σε μία από τις Συναντήσεις του Ιανού που επιμελήθηκε η κ. Πουρνάρα, προς τιμήν του Σταύρου Ξαρχάκου, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε ζωντανά μία ξεχωριστή βραδιά από την “Μεγάλη του Μάρκου Σχολή”. Την σκηνή πλαισίωναν νέοι σολίστες μπουζουκιού από την Σύρο, οι οποίοι έπαιζαν υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου και την συμμετοχή των δασκάλων τους.
Ποια είναι όμως “Η μεγάλη του Μάρκου σχολή” και πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Το 2017 ιδρύθηκε στην Σύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο “ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ: Η Μεγάλη του Μάρκου σχολή”. Μία μουσική σχολή ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη, σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής.
Ο Σ. Ξαρχάκος συνομιλώντας με την κ. Πουρνάρα κι απευθυνόμενος στο κοινό που τον παρακολουθούσε εξήγησε πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα λέγοντας: “Σε μία κάποια εκδήλωση, προς τιμήν μου, στη Σύρο μεταξύ όλων αυτών που παρέλασαν από την σκηνή, ήρθαν και οκτώ πιτσιρικάδες με μπουζούκια κι άρχισαν να παίζουν. Με το άκουσμα αλλά και μ’ αυτό που είδα πρέπει να σας πω ότι συγκινήθηκα πάρα πολύ. Δεν περίμενα αυτοί οι πιτσιρικάδες να βγάζουν αυτόν τον εξαίρετο ήχο, να έχουν την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Εκείνο το βράδυ, αυθόρμητα, γυρίζοντας προς τον δήμαρχο και προς όλους τους παράγοντες του νησιού, είπα ότι δεν είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να τα αφήσετε έτσι, πρέπει να δημιουργηθεί μία σχολή. Μου ήρθε στον νου “Η μεγάλη του γένους σχολή” και είπα “Η μεγάλη του Μάρκου σχολή”. Βέβαια, ο Μάρκος ανήκει στο γένος όχι στο έθνος. Έκτοτε, για να δημιουργηθεί αυτή όλη η ιστορία περάσαμε πολύ δύσκολα. Είχε αναλάβει επάνω του όλο αυτό το έργο ο αντιπρόεδρος ο κ. Νιότης, ο οποίος το έφερε εις πέρας. Χτυπήσαμε πολλές πόρτες και βαριές…Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν η τελευταία και πιο βαριά πόρτα που άνοιξε επιτέλους κι ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ελπίζω να συνεχίσετε να μας βοηθάτε.”
Στην συνέχεια, ο Σταύρος Ξαρχάκος θέλοντας να τονίσει τον ρόλο των δασκάλων που βρίσκονται κοντά στους μικρούς μαθητές, πρόσθεσε: “Όμως, επειδή διαβάζω πως η αποψινή βραδιά είναι προς τιμήν μου, πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που μπόρεσε και πέρασε όλη αυτή την παράδοση σ’ αυτά τα πιτσιρίκια. Γιατί αυτός είναι η πνοή αυτής της ιστορίας και νομίζω ότι η αποψινή νύχτα ανήκει σ’ αυτόν κι όχι σε εμένα. Αυτός είναι ο Αρίστος Βαμβακούσης.”
Ο μαέστρος θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αναφέρθηκε στην στάση της Σύρου λέγοντας: “Δεν πρέπει να ξεχνάν οι Συριανοί… Οι οποίοι δε νομίζω ότι έχουν βοηθήσει τόσο πολύ, διότι κατά βάθος -όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο- έχουν πρόβλημα με τον Βαμβακάρη. Δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό. Δεν το κατάλαβα ποτέ.”
Ο κ. Νιώτης, μέλος του Δ.Σ, μας μετέφερε μία από τις πρώτες κουβέντες που είπε στα παιδιά ο μαέστρος: “Σας θέλω να γίνεται άνθρωποι με αξίες. Οι επιτυχίες έρχονται μετά ανάλογα με τις προσπάθειες που κάνετε. Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτό τον κόσμο είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους.”
“Η δημιουργία ενός σχολείου σημαίνει ελπίδα. Η γνώση ανοίγει ορίζοντες, ανοίγει φτερά. Όμως, μια γνώση που δεν οφείλει να είναι στείρα αλλά μεταμορφώνει ελεύθερα πνεύματα, σαν το πνεύμα του Μάρκου- στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη “Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή”. Τον Μάρκο της Σύρου, τον Μάρκο που χάραξε δρόμους στη λαϊκή μουσική, αυτό το ανυπότακτο κι ελεύθερο πνεύμα, που έδωσε το όνομα του σε μια νέα κυψέλη γνώσης, το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΙΣ. Καλλιέργεια νου και ψυχής για τα ελεύθερα πνεύματα του αύριο” Σταύρος Ξαρχάκος
Δάσκαλοι: Αρίστος Βαμβακούσης, Αλέξης Πάππος, Φίλιππος Παχνιστής, Βασίλης Χασανδρινός
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
* Η φωτογραφία είναι από το επίσημο site του Εν ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ