Οι γιορτές και οι μαζώξεις θέλουν καλό φαγητό και καλή καρδιά. Όλα τα άλλα προκύπτουν αβίαστα. Έτσι και στην περίπτωση της Τσικνοπέμπτης, ένα τέλειο σκηνικό γιορτής περιλαμβάνει γεύσεις ελληνικές πρώτης ποιότητας, άφθονα αποστάγματα, μουσική της παρέας και μια αυλή που σε ταξιδεύει σε οικογενειακές καταστάσεις.
Αν ψάχνετε κάτι τέτοιο για να γιορτάσετε την πιο νόστιμη γιορτή στην καρδιά των Απόκρεων, σας θυμίζουμε την «Αυλή Μεζέ» στα Άνω Πατήσια. Και λέμε σας θυμίζουμε γιατί αποκλείεται να μην την έχετε ακουστά. Παραπάνω από δέκα χρόνια στην περιοχή της Ριζούπολης, μια από τις πιο αυθεντικές γειτονιές της Αθήνας, η «Αυλή Μεζέ» δίνει βάση στις ελληνικές και πολίτικες συνταγές φτιαγμένες με μεράκι που φέρνουν στο νου μας μυρωδιές οικογενειακού κυριακάτικου τραπεζιού, κάπου πολύ μακριά από την πόλη.
Μια ζεστή, οικογενειακή, αυθεντικά παραδοσιακή ταβέρνα που ξεκίνησε με έναν και μοναδικό σκοπό: να προσφέρει φαγητό ισάξιας γεύσης και ποιότητας με αυτά που τρώμε σπίτι μας και αυτή την αρχή ακολουθεί έως σήμερα.
Κρέας με το κιλό, κλασικό σουβλάκι ή μερίδες συνδυάζονται με μεζεκλίδικες μπουκιές και φρέσκες σαλάτες, γλιστρούν στο τζατζίκι ή το χαϊντάρι και δημιουργούν γενναίες μερίδες που έρχονται στο τραπέζι μας αχνιστά και λαχταριστά.
Μαζί με τη ζωντανή μουσική και το φιλικό κλίμα, η «Αυλή Μεζέ» κατατάσσεται στις κορυφαίες επιλογές, ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα! Όμως μην ξεχνάτε ότι και Παρασκευή και Σαββατοκύριακο η “Αυλή” σας περιμένει με γεύσεις και νότες!
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι “νήστιμοι ημέραι”, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.
-
Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο “βλάχικος γάμος” που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Ο “βλάχικος γάμος” είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.
-
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα “ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς” και “τα Τριτάκεια του Λάζαρη”. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.
-
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την κομεντία ντελ άρτε. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι το κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Σ’ αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων.
-
Στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
-
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά σχετίζονται με την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
ΑΥΛΗ ΜΕΖΕ
ΑΝΘΕΩΝ 37-39, Ριζούπολη
Τ.: 210 25 86 424
fb: Αυλή Μεζέ
ig: avlimeze